Obavijesti

Show

Komentari 8

Kad je Bob bio Bobby: Pogled u svijet poznatog pjevača Dylana

Kad je Bob bio Bobby: Pogled u svijet poznatog pjevača Dylana
4

Prijatelj iz djetinjstva legendarnog glazbenika Boba Dylana, Louie Kemp, odlučio je upoznati javnost s mitologijom o Bobu Dylanu u obliku memoara

VIDEO

Od prvoga koncerta Boba Dylana (78) u ljetnom kampu za dječake do recentne turneje, prijatelj iz djetinjstva legendarnog glazbenika na sve je imao pogled iz prvog reda. 

Sada je Louie Kemp (77) odlučio i druge upoznati s mitologijom o Bobu Dylanu u obliku memoara objavljenih ovaj tjedan. Upoznali su 1953. dok je Dylan još uvijek bio Bobby Zimmerman, dvanaestogodišnjak s gitarom od koje se nije odvajao. 

Bilo je to u židovskom kampu u šumama sjevernog Wisconsina kamo je Dylan stigao s druge strane granice iz obližnjeg rudarskog gradića Hibbinga u Minnesoti u kojemu je rođen. Dvojac se ondje zbližio i zajedno sudjelovao u mnoštvu nepodopština, uključujući i krađu automobila. Dylan je već tada bio uvjeren u svoju sudbinu.

PA/PIXSELL

- Uvijek je govorio i meni i ostalim 'klincima' da će postati rock zvijezda. To je ponovio toliko puta da sam mu na kraju i povjerovao. Imao je prirodan glazbeni talent i nevjerojatnu motivaciju - kazao je Kemp. 

Ostalo je povijest, no Kemp je osjetio potrebu da na papir stavi svoju jedinstvenu perspektivu na Dylana u knjizi 'Dylan & ja: 50 godina pustolovina' pošto je imao uvid u razvoj njegove prebogate karijere. 

- Bilo bi sebično da sve te priče i avanture ponesem u grob - rekao je.

- Njemu je sa mnom bilo ugodno jer nisam bio koristoljubiv. Vjerovao mi je baš kao što sam ja vjerovao njemu. Ali u njegovom slučaju, to je bilo važnije. Jednom kad postanete slavni teško je stvarati nove prijatelje kojima posve možete vjerovati. U našem slučaju korijeni su bili toliko duboki da to nije bilo u pitanju - ispripovijedao je.

Kemp je opisao kako je njegov prijatelj Bobby Zimmerman na sveučilištu u Minnesoti postao Bob Dylan i kako se preko Madisona u Wisconsinu i Chicaga domogao boemskoga njujorškog Greenwich Villagea. Dylan se brzo istaknuo na živopisnoj folk sceni u Villageu, a potom i uzdigao do slave kada ga je Joan Baez počela pozivati da svira na njezinim koncertima. 

- Prva njegova autorska pjesma koju sam čuo bila je 'Blowin' in the Wind' i tada sam pomislio: 'Moj Bože, on je to napisao?'. Svi smo ostali bez teksta. Pjesme su dalje samo izlazile iz njega, kao voda iz slavine - prisjeća se Kemp u razgovoru za AFP. 

Nije prošlo dugo prije nego što ga je Dylan pozvao da ga posjeti na istoku. Bio je i u Meksiku na snimanju filma 'Pat Garrett i Billy the Kid' u kojem je Dylan i glumio i napisao glazbu, uključujući klasik 'Knockin' On Heaven's Door'. Pratio ga je i na Dylanovoj slavnoj povratničkoj turneji "Tour '74."

Dylan, tada već superzvijezda, potom ga je pozvao da producira njegovu turneju 'Rolling Thunder Revue', nedavno prikazanu u dokumentarcu Martina Scorsesea, na kojoj je zajedno s drugim glazbenicima poput Joni Mitchell svirao u manjim gradovima za sve one koji nisu mogli do ulaznica na njegovim velikim koncertima. 

File photo of U.S. musician Bob Dylan performing during on day 2 of The Hop Festival in Paddock Wood

- On nema ego kao većina ljudi u industriji zabave. Moram mu odati priznanje za to. Slava ga nije dotaknula, uvijek je ostao čvrsto za zemlji - kaže Kemp o svojemu starom drugu.

Kemp u knjizi navodi brojne zabavne anegdote, među kojima i onu kada je jedne večeri slavni Marlon Brando 'pozelenio' jer se prejeo hrena na tradicionalnoj židovskoj večeri. Prisjeća se i kako mu je Dylan bio kum na vjenčanju 1983. godine, iznenadivši goste nastupom. 

- Naš je odnos kao bilo koji odnos dvojice prijatelja. Samo što je jedan od njih Bob Dylan. Ali za mene je on ostao Bobby Zimmerman - kaže Kemp. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'