Obavijesti

Show

Komentari 29

Kako 'Seks i grad' i nakon 20 godina utječe na naše živote

Kako 'Seks i grad' i nakon 20 godina utječe na naše živote
40

Od prvog pojavljivanja na malim ekranima 6. srpnja 1998. pa do zadnje epizode u veljači 2004., Carrie, Charlotte, Miranda i Samantha gledateljicama su postale 'prave prijateljice'

VIDEO

Obožavatelji serije 'Seks i grad' ovih se dana s nostalgijom prisjećaju prvih epizoda od kojih je prošlo punih 20 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

Na seriju 'od žena za žene'; producentice Sarah Jessice Parker (53) i autorice knjige Candace Bushnell (59), od početka se gleda kao na revolucionarnu; četiri žene na malim ekranima otvoreno razgovaraju o svojim životima, ispunjenima uglavnom ljubavnim i seksualnim problemima.

Zbog Carrie Bradshaw Hrvatice su poludjele za 'manolicama'
Zbog Carrie Bradshaw Hrvatice su poludjele za 'manolicama'

Od prvog pojavljivanja na malim ekranima 6. srpnja 1998. pa do zadnje epizode u veljači 2004., Carrie, Charlotte, Miranda i Samantha gledateljicama su postale bliske kao prave prijateljice, a sve su se obožavateljice mogle poistovjetiti sa njihovim problemima - ali i radnjom koja se vrti oko brojnih spojeva na koje prijateljice idu, oko njihovih veza i seksualnih odnosa, muževa, i kasnije, dvije bebe.

Serija je glumicama Sarah Jessica Parker, Kristin Davis (53), Cynthiji Nixon (52) i Kim Cattrall (61) donijela svjetsku slavu, a jedna od njih, Nixon, bi u pravom životu mogla postati i guvernerka New Yorka, grada na čijim se ulicama odvija radnja serije.

Mnogo se toga promijenilo otkad se serija snimljena po istoimenoj knjizi prije 20 godina prvi put pojavila na malim ekranima. Tako i neke izjave četiri prijateljice, koje su prije dva desetljeća bile revolucionarne, danas zvuče prilično zastarjelo. No, kako prenosi BBC, ipak još postoji mnogo obožavatelja te kultne ženske serije, a evo kako 'Seks i grad' i nakon dva desetljeća na nas utječe.

Odjevne kombinacije

Odjevne kombinacije iz serije su ubrzo nakon pojavljivanja postale toliko popularne da ih mnoge žene traže i danas, a moglo bi se reći i da upravo odjeća, uz četiri protagonistice, 'glumi' lik za sebe'. Iako se moda na ulici iz godine u godinu mijenja, outfiti koje su nosile djevojke iz 'Seks i grada' danas su jednako moderni i poželjni kao i prvog dana prikazivanja serije. 

Kroz njezin krevet je prošao 41 muškarac i jedna vatrena žena
Kroz njezin krevet je prošao 41 muškarac i jedna vatrena žena

Dizajnerica kostima Patricia Field izrađivala je odjeću u dogovoru sa scenaristima, ali i glumicama, a stvorila je i nekoliko 'modnih klasika' - kao što su bijela prozračna baletna suknjica sastavljena od slojeva tila koju Carrie nosi na uvodnoj špici serije, ili krzneni kaput u kombinaciji sa visokim štiklama, u kojem pak trči ulicama New Yorka da s Mirandom proslavi Novu godinu. Taj je kaput glumica nosila u nekoliko epizoda pa je postao njezin 'zaštitni znak', barem za vrijeme snježnih večeri na Manhattanu. 

Carriena vjenčanica, koju je dizajnirala Vivienne Westwood (77), a u kojoj se Carrie 'zamalo' udala za Facu, stoji u izlogu najprometnijeg butika te slavne dizajnerice u New Yorku, čime je Westwood nedavno odala počast 10.oj obljetnici postojanja kreacije.

Modni dodaci

Nemojmo zaboraviti na brojne modne dodatke iz serije - Carrie je sa svojom zlatnom ogrlicom na kojoj piše njeno ime prije dva desetljeća pokrenula trend koji traje i danas, pa djevojke diljem svijeta traže sličan nakit sa slovima svoga imena. 
A njezinu ljubav prema cipelama možda najbolje opisuje scena iz serije kad Faca, kojeg glumi Chris Noth (62), umjesto sa prstenom pred Carrie klekne sa - cipelom u ruci. 

Glumci 'rođeni' ili potvrđeni u seriji 'Seks i grad'

Popularnost 'Seks i grada' pokazuje i činjenica da serija ima i svoj profil na društvenoj mreži, na kojem se može vidjeti svaki odjevni predmet, komad nakita i par cipela.

'Miranda' želi biti guvernerka: 'Stvari se trebaju promijeniti'
'Miranda' želi biti guvernerka: 'Stvari se trebaju promijeniti'

Osim četiri glavne, mnoge glumice koje su se pojavile u sporednim ulogama su kasnije baš zahvaljujući početcima u 'Seks i gradu' 'dobile svojih pet minuta'. 

Jedna od njih je i Kat Dennings (31) danas poznata po ulozi u seriji 'Cure bez love', a u 'Sex i gradu' se kao pojavila sa 14 godina, kao 'drska bogata tinejdžerica' koja Samanthu traži da joj organizira bat micvu.

 

I’m out of coolant

Objavu dijeli Kat Dennings (@katdenningsss)

Svoju je karijeru tamo počeo i glumac Bradley Cooper (43), i to sa svega dvije rečenice u drugoj sezoni. Prišao je Carrie u ulozi dečka po imenu Jake Cooper, i pokazao joj njenu, nimalo laskavu fotografiju u časopisu They Shoot Single People. Danas je Cooper jedan od najbolje plaćenih američkih glumaca. 

Sjećate ga se? Faca iz serije 'Seks i grad' je neprepoznatljiv
Sjećate ga se? Faca iz serije 'Seks i grad' je neprepoznatljiv

U trećoj epizodi druge sezone se pojavljuje John Slattery (55) u ulozi policajca Billa Kelleya, koji kratko izlazi sa protagonisticom.  Danas je najpoznatiji po ulozi u kultnoj 'muškoj' seriji 'Mad Men' ili 'Momci s Maddisona'.

Zvijezda dramske humoristične serije serije 'Narančasta je nova crna' Michelle Hurst (76) u jednoj epizodi glumi doktoricu kod koje Samantha završi na pregledu za spolno prenosive bolesti.

Serije kojih možda ne bi bilo...

Bez seks i grada vjerojatno nikada ne bismo imali neke druge serije ,koje su inspirirane likovima i radnjom 20 godina stare priče o četiri prijateljice.

Sex and the City 2 UK Film Premiere - London

Američki sitcom 'Prijateljice' tako u fokus radnje stavlja grupu od četiri žene koje pokušavaju naći balans između karijera i privatnih života - a dok su neki zamjerali seks i gradu da nema niti jednu tamnoputu glumicu, 'Prijateljice' su sve redom Amerikanke afričkog porijekla. .

Tajne 'Seksa i grada': Činjenice o kultnoj seriji koje niste znali
Tajne 'Seksa i grada': Činjenice o kultnoj seriji koje niste znali

Komično - dramska serija 'Djevojke' autorice i producentice Lene Dunham (32) u prvi plan stavlja grupu djevojaka u 20.im godinama koje se u New Yorku pokušavaju snaći u poslovima, međusobnim odnosima i ljubavnim vezama. Dunham je za seriju 'Djevojke' rekla kako 'umanjuje razliku između tinejdžerica u Tračerici i žena u 30.ima u Seks i gradu', a u pilot epizodu je namjerno ubacila i nekoliko šala iz 'Seks i grada', kako bi svima bilo jasno da su joj inspiracija bile baš Carrie, Samantha, Miranda i Charlotte.

I na kraju, tu su 'Carrieni dnevnici', serija iz 2013. koja pokazuje život protagonistice u 1980.ima.

Mnogima su upečatljive ostale i neke od izjava iz serije, a evo koje BBC prenosi:

'Možda bismo jedna drugoj mogle biti srodne duše',  rekla je Charlotte djevojkama prilikom zajedničkog druženja.

'Možda neke žene jednostavno ne mogu biti mirne. Možda baš trebaju biti divlje dok ne pronađu nekog jednako divljeg, tko bi s njima trčao'  rekla je Carrie o svojoj turbulentnoj vezi sa Facom.

Svađa i grad: Kim Cattrall je već dosta Sarah Jessice Parker
Svađa i grad: Kim Cattrall je već dosta Sarah Jessice Parker

'Najuzbudljivija, najizazovnija i najvažnija veza je ona koju imaš sama sa sobom' , napisala je Carrie u jednoj od svojih kolumni.

 'He's just not that into you' ili 'On jednostavno nije toliko lud za tobom' jedna je od 'životnih mudrosti' koju je Mirandi rekao tadašnji Carrien dečko, a kasnije je ta fraza poslužila kao inspiracija za istoimenu knjigu i film 'Volim te. Ali sebe volim više. Sa sobom sam u vezi 49 godina i to je veza na kojoj moram poraditi', riječi su kojima je Samantha ustvrdila svoje prioritete. 

Nezasitni fanovi

Da su obožavateljice serije 'neustrašivi', pokazuje činjenica da su se u veljači 2004., nakon prikazivanja zadnje epizode, tisuće žena odjenule u svoje najdraže ženske likove iz 'Seks i grada'.

.


Nakon premijere prvog filma 'Seks i grad' 2008. na Londonskom su Leicester trgu stotine žena od ranog juta čekale da čestitaju svojim junakinjama, a mnoge su ih molile da im se potpišu na torbice ili cipele. Jedna je žena na premijeri rekla da je velika obožavateljica serije jer se 's njom može poistovjetiti', a dodala je i da je serija 'Seks i grad' njena Biblija:

- Sve su žene prošle kroz iste probleme kao njih četiri i sve su mi inspiracija. Jedan film neće biti dovoljan - zaključila je.

Tko je kriv što nećemo gledati nastavak filma 'Seks i grad'?
Tko je kriv što nećemo gledati nastavak filma 'Seks i grad'?

I stvarno, na velika je platna izašao i drugi dio, ali je nakon loših kritika vjerojatno 'ostao Biblija samo najvjernijim fanovima'. 
No to nikako nije umanjilo popularnost serije koja na Facebooku ima preko 13 milijuna pratitelja, a u New Yorku već godinama postoje i organizirane pa u Velikoj jabuci možete posjetiti popularna mjesta na koja su prijateljice zalazile - poput Magnolia pekarnice ili autobusne postaje sa Carrienom slikom. 

VIDI OVO: 5 najgorih stvari koje ti se mogu dogoditi za vrijeme seksa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo
Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni