Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako sudjelovati u ratnom zločinu, a onda biti političar

None Foto: Mondo

Ponovno u prodaji ‘Rupa’ raskrinkava društvo prožeto korupcijom i kriminalom. Radnja romana odvija se u jednom našem gradu, u vrijeme postavljanja dvojezičnih ploča

U romanu popularna i višestruko nagrađivana pjesnikinja i prozaistica Ivana Bodrožić kroz žanr političkog trilera hrabro se upušta u raskrinkavanje tranzicijskog društva duboko prožetog korupcijom i kriminalom. Knjiga je već bila u prodaji, a upravo je izašlo i njezino kiosk izdanje. 


Inteligentan, dramatičan, snažan, tragičan, mučan  i mračan, no nadasve hrabar roman započinje scenom u zatvoru. Novinarka Nora Kirin dolazi u neimenovani slavonski gradić sa zadatkom da napiše reportažu o srednjoškolskoj profesorici, koja je skupa sa svojim maloljetnim ljubavnikom, bivšim učenikom, ubila supruga. Intrigantna, mučna i mračna priča o obiteljskoj tragediji i prezrenoj profesorici vodi u niz paralelnih priča koje se susreću u podzemlju duboko podijeljenoga grada. Jedna od glavnih pripovjednih linija novinarku Noru vodi do ubojice njezina oca koji je stradao prije dvadesetak godina uoči početka rata pokušavajući posredovati u pregovorima između zaraćenih strana i upozoravajući na namjerna izazivanja sukoba.
Radnja romana odvija se u vrijeme postavljanja dvojezičnih ploča na gradske institucije u gradu u kojem je najprofitabilnije trgovati ljudskim žrtvama. Glavni pokretači svih procesa i dalje su ljudi koji su sudjelovali u ratnim zločinima devedesetih, korumpirani političari, preživjeli pripadnici mafijaških klanova, gospodari rata koji su se u miru, dvadeset godina kasnije, prometnuli u  pripadnike lokalne političke i društvene elite. Atmosferični roman o gradu bez imena prožet je lirskim dijelovima i napučen galerijom likova kojima je autorica s nekoliko vještih poteza udahnula životnost i uvjerljivost te svoju  dojmljivu prozu uzdigla do univerzalne studije ljudske prirode. 


Knjiga je u prodaji od 15. rujna na svim kioscima Tiska i na mondo.hr po cijeni od 39,90 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!