Obavijesti

Show

Komentari 4

Knjaz: Žena bi me nategla za uši da se selim kao Meštrović

Knjaz: Žena bi me nategla za uši da se selim kao Meštrović
4

Najčudnije, ali i najlogičnije saznanje je da su svi velikani bili normalni ljudi, a velikani su postali zbog svojih talenata, najavio je Robert Knjaz novu sezonu serijala ‘Hrvatski velikani’

VIDEO

“Hrvatski velikani” već su se pokazali kao još jedan sjajan projekt Roberta Knjaza (46). U dokumentarno-povijesnom serijalu dokazao je po tko zna koji put kako se o ozbiljnim temama može razgovarati na opušteniji, ležerniji način a da se najvažnije kaže. Uskoro počinje nova sezona “Hrvatskih velikana”...

- Za nekoliko dana, u nedjelju, 25. ožujka, u 20.40 na HRT1. Taman da razbije depresivnu nedjelju navečer - najavio je novu sezonu Knjaz.

U osam epizoda predstavit će jedne od najvažnijih ličnosti naše povijesti. Bit će tu nobelovaca, književnika, kipara...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Glavni junaci osam epizoda su zanimljivi, neobični i napeti životi naših velikana. Tu su kipar Ivan Meštrović, sveti Leopold Mandić, književnica i borac za ženska prava Marija J. Zagorka, hrvatski kemičari i nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, vođa seljačke bune Matija Gubec, znanstvenik i vizionar Ruđer Bošković, ‘otac domovine’ Ante Starčević te još jedna žena, poetesa Vesna Parun - objasnio je. Snimao je na 60 lokacija...

- Naravno jer su naši velikani bili nemirni i stalno su mijenjali mjesto stanovanja. Evo, na primjer, Meštrović je podrijetlom iz Otavica, kraj Drniša, ali je igrom slučaja rođen u Slavoniji, u Vrpolju, i to navodno u vagonu. Školovao se u Splitu i Beču, boravio koju godinicu u Parizu, pa London, pa radovi u Cavtatu i Dubrovniku, gdje je upoznao drugu ženu. Onda je živio paralelno u Zagrebu i Splitu, da bi pred prijetnjama smrću tijekom 2. svjetskog rata pobjegao u Rim, tamo bio par godina i naposljetku zadnjih sedam godina proživio u Americi. Da se ja tako stalno seljakam, mama bi me nategla za uši. A vjerojatno i žena, ha,ha,ha - kaže Knjaz. Kako bi što bolje otkrio hrvatske velikane i detalje iz njihovih života, imao je tristotinjak sugovornika.

- Imam puno prijatelja, pa nije bio problem. Šalim se, ali na svakoj lokaciji probali smo naći nekoga tko se bavi našim velikanima, pa smo snimali od akademika do portira muzeja, od laika do stručnjaka, snimali smo stare i mlade, visoke i ekstremno niske, mršave, debele, pričljive, duhovite, zrikave, začešljane, čupave... sve ne bi li na zanimljiv način iz više kutova oslikali život svih tih jedinstvenih osobnosti koje smatramo velikanima - rekao je Knjaz. Fascinirao ga je kipar Ivan Meštrović.

- Prva je epizoda o našem najvećem kiparu, ali i najvećem celebrityju kojeg je Hrvatska ikad imala. Kralj Aleksandar, rumunjski kralj, kao i car Josip, od njega su kupovali djela, američki predsjednik Eisenhower mu je osobno uručio državljanstvo u Bijeloj kući, bio je frend sa Stepincem, a Tito ga je pokušavao vratiti iz SAD-a u Jugoslaviju. Također, za njega kruži priča da je jedini čovjek kojeg su u isto vrijeme pomilovali i Hitler, i Mussolini, i Pavelić, kada mu je u ustaškom zatvoru život ovisio o sekundi. Dakle, jedan doslovce hollywoodski život s puno uspona, ali i padova - otkrio je Knjaz.

Zanimljivosti koje je saznao su fascinantne.

- Zagorku je majka vezivala za drvo i tukla, za Gubeca je upitno je li zaista bio vođa bune i, što je najbizarnije, je li ipak preživio bunu, sv. Leopold je bio visok 135 cm, ali je noge i šake imao normalne veličine dok je duhom bio div, Ruđerovo srce je navodno u zidu crkve u Dubrovniku, Vesna Parun je napisala 80-ak knjiga, ali je bila i strastveni igrač sportske prognoze i lota uz puno dobitaka, Starčević je navodno posijedio preko noći itd. - rekao je Robert.

U suštini su, kaže, velikani bili “obični” ljudi.

- Najčudnije, ali i najlogičnije saznanje jest da su svi oni bili normalni ljudi, od krvi i mesa, kao i svi mi. Velikani su postali zbog svojih talenata, ali i upornosti da, kad padnu, opet ustanu i idu dalje. Ali to govori da svatko od vas, dragi čitatelji, ima jednaku šansu biti jednog dana velikan. Pa da neki budući Knjaz ili netko još bolji radi emisiju o vama, ha, ha, ha - govori.

Naveo je najveće probleme tijekom snimanja.

- Ostati budan zbog umora. Imati kakvu-takvu frizuru na svakom snimanju, da ne rastjeram ono malo gledatelja. Držati koncentraciju i misliti na sve te velikane skoro godinu dana. Lijegati u krevet s njima i buditi se u strahu hoću li uspjeti napraviti dovoljno ozbiljne, ali i dovoljno zabavne emisije. Hoćemo li stići sve na vrijeme s tolikom količinom lokacija, snimljenih materijala i tako kratkim rokovima. Uglavnom, još jedna godina stresa. Poznato svima, zar ne? - kaže.

Nakon tri godine snimanja priznaje da mu je potreban odmor.

- Pravi odmor najavljujem kad dobijem na lotu ko Vesna Parun. A do onda zadnji dan jednog projekta je već prvi dan novog jer raditi se mora. Znači nakon ‘Hrvatskih velikana’ volio bih raditi ‘Najluđe svjetske fešte’ jer to je zabavan, emocijama nabijen projekt s internacionalnim potencijalom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'