Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kraljica bivšoj prostitutki dala titulu dame: 'Još sam u šoku'

None Foto: Toby Melville/Reuters/PIXSELL 5

Ovo sve mi je veoma dirljivo. Kad vidim kojim se sve ljudima dodjeljivala ova čast, nikad u životu ne bih pomislila da će se dodijeliti i meni, rekla je bivša prostitutka

Kraljica Elizabeta II (92) odlikovala je aktivisticu Catherine Alice Healy (62) i dala joj titulu dame. Catherine se žestoko bori za dekriminalizaciju prostitucije na Novom Zelandu. I sama Catherine je u jednom trenutku u životu radila kao seksualna radnica pa priznaje da ju je ova titula šokirala. 

- Bila sam šokirana kad su mi ponudili odlikovanje. Još uvijek sam u šoku. Čak ni prije nekoliko tjedana mi nije padalo na pamet da bi tako nešto bilo moguće. Lijep je osjećaj. To je znak da se ipak nešto mijenja - izjavila je Healy.

Catherine je tako u ponedjeljak postala počasna dama novozelandskog Ordena časti zbog svojih zasluga za prava seksualnih radnika, a kraljica ju je odlikovala u čast svog skorašnjeg rođendana.

- Ovo sve mi je veoma dirljivo. Kad vidim kojim se sve ljudima dodjeljivala ova čast, nikad u životu ne bih pomislila da će se dodijeliti i meni. Ne znam što bi kraljica mislila o tome da zna da sam bivša prostitutka, ali ja to nikad nisam krila. Zbog toga se i zalažem za legalizaciju - rekla je Healy za Washington Post.

Healy je 1987. osnovala novozelandski sindikat koji se bori za prava seksualnih radnika. Uspjela se zboriti za dekriminalizaciju prostitucije pa od 2003. bordeli legalno posluju.

- Zbog legalizacije će profesija biti sigurna - rekla je Healy koja naporno radi i kako bi osvijestila o zaštiti protiv HIV-a. 

- Danas se drugačije razmišlja jer sada možemo sjesti zajedno za stol s policijom i političarima i zaštititi seksualne radnike. Zajedno planiramo kako ih što bolje zaštititi i omogućiti prijavu seksualnog nasilja - rekla je Healy.

VIDI OVO: 5 stvari koje moraš znati o biseksualnosti

Healy se ovom titulom 'počasne dame' našla u društvu glumice Angeline Jolie, urednice Voguea Anne Wintour, glumice Helen Mirren, spisateljice Agathe Christie, glumice Elizabeth Taylor...

 

Komentari (26)
  • Alal joj i kraljici...sad obema to nek služi na ponos...

    8. 6. 2018,   20:19
  • Kad pročitan tko je sve dobio, ispada samo još jedna k..va u nizu

    8. 6. 2018,   20:20
  • Svoj svome.

    8. 6. 2018,   21:58