Obavijesti

Show

Komentari 12

Kraljica je skupljala kupone da kupi materijal za vjenčanicu...

Kraljica je skupljala kupone da kupi materijal za vjenčanicu...
1

Kako su izgledala kraljevska vjenčanja kroz povijest? Kraljica Viktorija je uvela u modu bijele vjenčanice, a na vjenčanje bivšeg kralja Edwarda VIII. nitko od članova kraljevske obitelji nije došao

VIDEO

Donosimo vam opise najvažnijih kraljevskih vjenčanja kroz povijest počevši sa velebnim vjenčanjem mlade kraljice Viktorije koja se kao 20-godišnjakinja udala za ljubav svog života...

Vjenčanje kraljice Viktorija i Albert

Slavna britanska kraljica Viktorija, koja je Engleskom vladala gotovo cijelo 19. stoljeće, pune 63 godine i imala bojne potomke koje je dobila u 22-godišnjem braku sa suprugom Albertom, vjenčala se za svog izabranika i prvog rođaka u veljači 1840. godine. Njihov brak je bio jedan od rijetkih brakova među plemstvom koji je sklopljen iz ljubavi.

Iako su joj kao 18-godišnjakinji izabrali Alberta koji je pripadao njemačkoj dinastiji Sachsen-Coburg-Gotha za muža dvoje mladih se ludo zaljubilo. Njemački princ Albert mladu je kraljicu oborio s nogu i ona ga je zaprosila. Naime, on nije smio nju kao kraljicu zaprositi nego je ona to morala napraviti.

Viktorija je došla je pred oltar u palači  St. James u svilenoj haljini boje slonovače, ukrašenoj profinjenim narančinim cvijetom. Na glavi, pokrivenoj čipkastim velom, nosila je prekrasan cvjetni vjenčić. Sve je bilo originalno, englesko, rukom napravljeno. Sve je bilo potpuno drukčije od njenih prethodnica, koje su, već po tradiciji, do svećenika dolazile u teškoj brokatnoj odjeći, s baršunastim i krznenim ogrtačem. 

VIDI OVO: ZVUK KOJi JE SRUŠIO INTERNET - Laurel ili Yanny?

Bilo je, naime, jako neobično da se kraljica udala u bijeloj vjenčanici. Naime, u ono doba bijela boja nije simbolizirala čistoću i nevinost već plava. Mnoge su žene, upravo iz tog razloga, birale vjenčanice plave boje i to ne bi bile nove haljine već najljepša haljina koju su trenutno imale u ormaru. No, nakon što je kraljica odjenula bijelo uskoro su žene diljem Europe i Amerike počele mahom nositi bijele vjenčanice i davale šivati nove haljine za svoje vjenčanje.

Viktoria je zabranila gostima da nose bijelo, a nakon vjenčanja uništila je uzorak koji je korišten za njezinu haljinu kako ga nitko ne bi kopirao. Imala je 12 djeveruša koje je sama izabrala, a one su također imale bijele haljine koje je sama kraljica dizajnirala. Nosile su tirkizne broševe u obliku orla.

Royal Couple

Viktoriju i Alberta vezala iskrena i snažna ljubav i sve godine braka bili izuzetno privrženi jedno drugome. Dobili su devetero djece. Albert je umro u 42. godini od tifusa. 
 

Za svoj sprovod 1901. je naredila da joj se tijelo obuče u bijelu haljinu, a na glavu da joj se stavi vjenčani veo. Iznad lijesa joj i dan danas piše: 'Zbogom moj najdraži, konačno i ja mogu počivati s tobom, i u Kristu ćemo se zajedno uzdići.'

Vjenčanje kralja George V. i Mary od Tecka

Kralj George V., unuk kraljice Viktorije i djed sadašnje kraljice Elizabete II. vjenčao se sa dvije godine mlađom Mary od Tecka u srpnju 1893. u palači St. Jamesa. Mary je bila princeza od Tecka, vojvodstva u kraljevini Württemberg, a brakom je prije muževog dolaska na tron bila vojvotkinja od Yorka i princeza od Walesa. S kraljevskom obitelji povezana je preko majke Mary Adelaide koja je bila unuka Georga III. kao i kraljica Viktorija.

Mary je na vjenčanju pratilo deset djeveruša, a osim najbliže rodbine vjenčanju su prisustvovali i Nikolaj II. od Rusije, Kralj i Kraljica Danske, Princ Valdemar od Danske, Princ Albert od Belgije, Princeza Viktorija od Hessea i njen muž te Princeza Irena od Prusije i njen muž Henry. 

Bride And Groom

Svečana povorka sastojala se od mnogo otvorenih kočija, a u zadnjoj se vozila Mary u pratnji svog oca Vojvode od Tecka i brata Adolphusa. Narod koji je u velikom broju izašao da vidi novu kraljevsku mladenku pozdravila laganim smiješkom i sramežljivim mahanjem desne ruke u bijeloj rukavici. Nakon ceremonije u crkvi povorka se vratila u palaču Buckingham gdje je kraljica Viktorija potpisala vjenčani list.

Njezina vjenčanica bila je od bijele svile s motivima ruža, djeteline i čička, obrubljena, prema tradiciji, cvijetom narančina drveta. Na glavi je imala dijamantnu tijaru koju joj je poklonila kraljica Viktorija, dijamantne ogrlicu su joj darovali svekar i svekrva, budući kralj Edward VII. i kraljica Aleksandra a dijamantni broš i naušnice darovao joj je suprug.

Par je imao šestero djece od kojih je najstariji sin Edward VIII. abdicirao zbog braka sa Amerikankom Wallis Simpson, a drugi po redu sin George VI., otac sadašnje kraljice Elizabete, ga je naslijedio.

Vjenčanje Edwarda VIII. i Wallis Simpson

Najkontroverzniji kraljevski brak sklopljen je na privatnoj ceremoniji u lipnju 1937. u Francuskoj. Nitko od članova kraljevske obitelji nije prisustvovao vjenčanju Edwarda VIII. koji je pola godine ranije abdicirao i njegove izabranice dvostruke američke razvedenice 40-godišnje Wallis Simpson. Kad je on odlučio oženiti voljenu ženu izazvao je skandal neviđenih razmjera u britanskoj povijesti. Zbog odluke da oženi rastavljenu ženu morao je abdicirati.

210167076

Bio je kralj nakon smrti oca 11 mjeseci, a onda je odlučio izabrati dvije godine mlađu Wallis umjesto prijestolja. 
Anglikanska crkva službeno nije željela obaviti vjenčanje, no uspjeli su pronaći jednog anglikanskog svećenika koji ih je vjenčao u francuskom dvorcu Candé.

Vjenčanje kraljice Elizabeta i Phillipa

Kraljica Elizabeta II. bila je još kraljevna kada se 20. studenog 1947. udala za grčkog kraljevića Phillipa, rođaka u trećem koljenu. Zaprosio ju je dijamantnim prstenom koji je dao napraviti od majčine tijare.

Na vjenčanju u Westminsterskoj opatiji bilo je prisutno više od dvije tisuće ljudi, a to je bila prva kraljevska svečanost od kraja Drugog svjetskog rata. Vjenčanje se slavilo diljem svijeta.

Milijuni ljudi su uživo putem radija pratili prijenos vjenčanja, a snimke se vjenčanja su se prikazivale u kinima diljem zemlje. Bračni par primio je više od 10.000 telegrama i dobio 2.500 poklona.

Elizabetina vjenčanica bila je boje bjelokosti izrađena od satena i ukrašena s preko 10 tisuća bisera uvezenih iz SAD-a i srebrnim nitima. Dizajnirao ju je kraljevski dizajner Norman Hartnell. Haljina je imala široko rezani dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra.

210127830

Elizabeta je skupljala kupone kako bi si mogla priuštiti materijal za satensku vjenčanicu što je izazvalo negodovanje u ratom opustošenoj Britaniji, u kojoj je vladala velika oskudica. Neki su čak i glasno protestirali zbog takvog rasipništva.

Izrada haljine je trajala šest mjeseci, a poseban ukras vjenčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile koji joj je bio posebno drag jer ga je posudila od svoje majke. Svadbeni buket bio je izrađen od bijelih orhideja i grančica mirte koji se sutradan položen na grob neznanog junaka u Westminsterskoj opatiji. Na nogama je nosila satenske visoke potpetice boje slonovače ukrašene srebrom i biserima.

Ipak, vjenčanje nije bilo pretjerano glamurozno. Sastojci za svadbeni ručak došli su iz raznih podneblja britanskog carstava jer u zemlji dvije godine nakon rata nije bilo gotovo ničega. Tako je svadbena torta bila velika atrakcija, visoka devet metara i teška čak 500 kilograma. Napravljena je od sastojaka dobivenih iz Australije, a rezana je Phillipovim mačem.

Mladenka je imala osam djeveruša, a mladoženja joj je poklonio prsten od velškog zlata kako bi ga nosila pored raskošnog zaručničkog prstena.

Vjenčanje Diane i Charlesa

Lady Diana Spencer i princ Charles prvi su britanski kraljevski par koji se suočio s neviđeno velikom pažnjom medija. Vjenčanje iz bajke ili vjenčanje stoljeća kako su ga mediji nazivali održalo se 29. lipnja 1981. godine. Izravni televizijski prijenos pratilo je za to vrijeme nevjerojatnih 760 milijuna gledatelja, a taj dan je Ujedinjeno Kraljevstvo proglasilo nacionalnim praznikom. Princ Charles imao je u trenutku vjenčanja 32 godine, a Diana je upravo bila navršila 20 godina.

Ceremonija je održana u katedrali St. Paul, a ne u Westminster Abbeyju, što je inače tradicija, jer u njoj nije bilo dovoljno mjesta za sve uzvanike. Na vjenčanje, u samu katedralu, ušlo je 3.500 ljudi. Crkvenu svečanost predvodili su nadbiskup Canterburyja Robert Runcie i dekan katedrale sv. Pavla Alan Webster.

Dijanina vjenčanica koštala je 9000 funti, haljinu su dizajnirali Elizabeth i David Emanuel, a bila je izrađena od svilenog tafta te ukrašena čipkom s 10 000 bisera dok je plašt bio dugačak osam metara. Na glavi je nosila tijaru koja je već generacijama bila u njenoj obitelji Spencer.

Nakon vjenčanja sve su žene htjele haljinu istog dizajna, a kopije su postale dostupne samo nekoliko sati nakon vjenčanja. Mladoženja je bio u svečanoj odori mornaričkog oficira.

Na vjenčanju su svirala tri omiljena Charlesova orkestra - Orkestar kraljevske opere, Engleski komorni orkestar i Filharmonijski orkestar. Pjevala sopranistica Kiri Te Kanawa sa Novog Zelanda.

Na ulicama Londona dva se milijuna promatrača poredalo uz rutu po kojoj je prošla Diana, a sve je osiguravalo 4.000 policajaca i 2.200 vojnika.

Na vjenčanju su bili prisutni svi europski monarsi, osim španjolskog kralja Juana Carlosa koji se nije odazvao zbog razmirica s Ujedinjenim kraljevstvom oko teritorija na Gibraltaru. Prisustvovali su i europski predsjednici, osim grčkog predsjednika i predsjednika Irske koji je odbio doći zbog razmirica s Ujedinjenim kraljevstvom zbog otvorenih pitanja u vezi Sjeverne Irske.

Na portalu 24sata pratite uživo sve o kraljevskoj svadbi u Londonu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Sretno mladenci! Vjenčali se princ Harry i Meghan Markle
'PALA' JE i PUSA

Sretno mladenci! Vjenčali se princ Harry i Meghan Markle

Pratite moj Insta story danas. Idem na prijateljičino vjenčanje - poručila je tenisačica Serena Williams, inače bliska prijateljica Meghan Markle

Nestašni Beckham oduševio je stajlingom, ali ne i ponašanjem
NA KRALJEVSKOM VJENČANJU

Nestašni Beckham oduševio je stajlingom, ali ne i ponašanjem

Gledatelji prijenosa vjenčanja u kapeli sv. Jurja primijetili su kako je Beckham nervozno žvakao žvakaću gumu dok je čekao da vjenčanje započne
Kraljevska obitelj prije svega je brend, koji se dobro prodaje...
TRGOVCI BROJE NOVAC

Kraljevska obitelj prije svega je brend, koji se dobro prodaje...

Denis Gaščić, novinar 24 sata uživo je pratio vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle. Za vrijeme boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, sreo je samo jednu osobu koja je bila protiv kraljevskog vjenčanja