Obavijesti

Show

Komentari 1

Krist Novoselić: Kurtov diler je dobro rekao, on je htio umrijeti

Krist Novoselić: Kurtov diler je dobro rekao, on je htio umrijeti
4

Novoselić je s Kurtom osnovao Nirvanu 1988. godine, a ujedno mu je i najbliži član benda. Udaljili su se nakon što se Cobain vjenčao s Courtney Love na Havajima

VIDEO

Slušajući Nirvanu sjetio sam se mnogih situacija. Ta glazba sa sobom nosi puno "prtljage". Neke od tih uspomena su dobre, a neke su i danas previše bolne. Ali radili smo zaista dobru glazbu, rekao je basist Nirvane , Krist Novoselić, u intervjuu za Rolling Stone prošle godine. Krist Novoselić je skupa s Kurtom osnovao Nirvanu 1988. godine, a ujedno mu je i najbliži član benda.

U biografiji Kurta Cobaina Novoselić je objasnio kako je Kurt izgledao posljednjih dana života .

- Bio je dosta tih. U to vrijeme se već bio udaljio od svih svojih veza, prijateljskih i ljubavnih. S nikim nije posebno pričao. Odvezao sam ga na večeru, a to je na žalost rezultiralo kupnjom heroina. Dobro je rekao njegov diler. Kurt je htio umrijeti . Kupio je preveliku količinu heroina i znao je što radi - ispričao je Novoselić.

Krist je u Hrvatskoj zavolio glazbu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krist Novoselić sin je hrvatskih imigranata, a odrastao je u Gardeni u Kaliforniji. Njegovi roditelji preselili su se u Aberdeen kada je imao 14 godina, no nikako se nije mogao uklopiti u društvo u školi te je često bio depresivan. Zabrinuti roditelji Krista su poslali u Hrvatsku na neko vrijeme, gdje je Novoselić sve više počeo slušati Sex Pistolse i Ramonese. Nakon povratka u Aberdeen Krist je kupio gitaru te je počeo svirati. Kurta Cobaina upoznao je preko svog brata Roberta . U početku Kurt nije ostavio poseban dojam na Krista te su tek kasnije počeli zajedno svirati. Sreli su se 1986. godine te su dvije godine kasnije osnovali Nirvanu skupa s bubnjarom Aaronom Burckhardom . Prvi singl bio im je "Love Buzz", a prvi album "Bleach" izdali su 1989. godine.

Bend je na turneji bio tijekom čitave 1989. i 1990. godine, a svirali su i kao predgrupa Sonic Youthu, bendu kojeg su svi jako voljeli. Kurt i Krist su 1990. godine intenzivno tražili bubnjara te im se priključio bubnjar benda Scream, Dave Grohl. Kurt, Krist i Dave zajedno su svirali sve do Kurtova samoubojstva. Godinu dana nakon što se Nirvani pridružio Dave Grohl bend je izdao album "Nevermind ".

Courtney Love ih je razdvojila

Novoselić je ispričao kako je to vrijeme za bend bilo najteže zbog svjetske slave koju su postigli u samo malo vremena. Otkrio je da je veliki problem u svemu bila i Courtney Love, koja je često stvarala probleme u bendu. Napetost je najjača bila u vrijeme malo prije vjenčanja Kurta i Courtney na Havajima . Love nije htjela da Kristova supruga Shelli bude na vjenčanju, nakon čega su se Krist i Kurt posvađali. Tek kasnije je Novoselić rekao kako nikada njihovu vezu nije odobravao, jer je smatrao da Courtney na Kurta jako loše utječe .

VIDEO

- Nakon vjenčanja ništa više nije bilo isto. Udaljili smo se, a tako je ostalo sve do kraja - rekao je Krist. Bend je snimio još jedan album 1993. godine, a Krist kaže da se već onda na Kurtu vidjelo kako je sve lošije psihički. Cobain se pokušao ubiti u ožujku 1994. godine u Rimu, a mjesec dana nakon toga pronašli su ga mrtvog u Seattleu.

Nakon Nirvane Novoselić nije htio previše pričati ni o glazbi, ali ni o Cobainu. Detalje njihovog odnosa otkrio je tek kasnije. Kako s Daveom Grohlom nije htio nastaviti suradnju zbog fanova u to vrijeme, počeo se baviti aktivizmom. Ipak, kasnije je osnovao bend Sweet 75, s kojim je izdao samo jedan album 1997. godine. Do danas, bavio se produkcijom filmova, a sudjelovao je u još nekoliko glazbenih projekata.

"Nirvana je Kurtovo vlasništvo"

Krist nikada nije skrivao da je Nirvana zapravo bend u "vlasništvu" Kurta Cobaina. Istaknuo je nekoliko puta u intervjuu kako su on, Dave i Kurt bili svi jednaki tijekom snimanja i na koncertima, no dodaje da je očito kako je Nirvana bila takva kakva je upravo zbog Cobaina .

S Daveom Grohlom, Patom Smearom i Paulom McCartneyjem prošle godine je nekoliko puta svirao, a kazao je kako im je nakon 20 godina dosta lako sve išlo, obzirom da toliko dugo nisu svirali. Dodao je i da je odjednom shvatio kako se našao usred ponovnog okupljanja Nirvane. Umjesto Kurta Cobaina je pak bio Paul McCartney , no nitko od njih nije opovrgnuo glasine da će Nirvana ponovno imati nekoliko koncerata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju