Obavijesti

Show

Komentari 21

Kritika ih je mrzila, ali su ipak bili nominirani za zlatni kipić

Kritika ih je mrzila, ali su ipak bili nominirani za zlatni kipić
1

Među filmovima koji se natječu za Oscara se katkad nađu i filmovi koji su jako upitne kvalitete, ili ih je kritika sasjekla, bez obzira na to što o njima publika mislila

VIDEO

Jedna od najbitnijih, ako ne i najbitnija nagrada u filmskom svijetu zasigurno je nadolazeći nam Oscar. Svake godine se nekoliko tisuća kritičara usuglasi oko filmova koji su 'najbolji' te im dodijele priželjkivane kipiće.

No među tim filmovima se katkad nađu i filmovi koji su istinski upitne kvalitete ili ih je kritika sasjekla, bez obzira na to što je publika o njima mislila. Donosimo vam kratak popis šest takvih filmova koje su kritičari mrzili, ali koji su ipak uspjeli osvojiti nominaciju, a neki čak i Oscara.

Vodeni svijet (1995)

Premda film 'Vodeni svijet' i nema toliko loše ocjene, s 6,1 na IMDB-u i 5,2/10 na Rotten Tomatoesu, ipak se radi o filmu kojeg je kritika u mnogočemu prezirala. Kritike koje je film dobio po svojem dolasku u kina doprinijele su njegovom istinski groznom uspjehu, pa je jedno vrijeme glasio za najveći neuspjeh uopće

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iznimno utjecajni kritičar Roger Ebert je za film rekao da ga se neće pamtiti, dok su drugi govorili da je iznimno glup, ružan, preglasan, zapanjujuće loše snimljen te preambiciozan.

Sve te kritike ipak nisu spriječile film da dobije i nominaciju za najbolju montažu zvuka, koju, nažalost, nije osvojio.

Čovjek bez tijela (2000)

Kritičar Robert Horton nikako nije prihvatio film 'Čovjek bez tijela' ('Hollow Man', op.a.), pa je za njega samo loše riječi imao.

- Kako se film približava završetku, tako dijalog nestaje a logika se povlači - izjavio je Horton.

Drugi kritičari nisu bili toliko jako protiv filma, no i dalje ovo djelo drži jadnih 27% na stranici Rotten Tomatoes. Ipak, Akademija je uzela u obzir izvrsne specijalne efekte u filmu te se uradak natjecao u toj kategoriji, no izgubio je od 'Gladijatora'.

Pearl Harbor (2001)

Film kojeg se dan danas ističe po mnogobrojnim činjeničnim greškama je i dalje uspio utržiti dan danas jako dobrih 450 milijuna dolara, premda su mu spočitavali da traje jedan sat predugo, da su specijalni efekti pretjerani te da je priča nadasve banalna.

Ali ovaj put su kritičari malo zakazali u svojoj ocjeni kvalitete filma, jer je 'Pearl Harbor' kući otišao sa zlatnim kipom iz kategorije najbolje montaže zvuka, a ukupno se natjecao u četiri kategorije.

Norbit (2007)

Vjerojatno nikada ne biste pomislili da je ovaj grozno ocijenjen film (devet posto na Rotten Tomatoes, 4,0/10 na IMDB) ikada bio nominiran za išta, no film za kojeg su kritičari izjavili da agresivno glup i naporan je ipak uspio dobiti i nominaciju za Oscara.

Ovo djelo Eddieja Murphyja, koje je osvojilo i tri Zlatne Maline, nominirano je bilo za najbolju šminku, no ipak nagrade nije bilo. Te je godine Oscar otišao filmu 'Život u ružičastom'.

Transformeri 2: Osveta poraženih (2009)

Nastavak jedne od dugovječnijih franšiza (ove godine u lipnju dolazi peti dio serijala) je toliko užasnuo kritičara Rogera Eberta da je pisac nazvao film 'užasnim iskustvom neizdrživog trajanja'. Njegove kolege su se u ogromnoj većini složili s ovim mišljenjem, pa tako film ima jedva 19% u kritičarskim krugovima.

No mora se priznati, neke stvari u filmu uistinu su impresivne, što je vidjela i Akademija, pa je film ipak nominiran za Oscara u kategoriji najbolje montaže zvuka.

Pedeset nijansi sive (2015)

Film čiji nam nastavak upravo igra u kinima je bio nevjerojatno uspješan, s ogromnim odazivom publike. Ipak, kritika nije mislila isto što i publika, pa su film 'raskomadali'.

Zamoran, naporan, dosadan, neerotičan, blag, spadaju među ljepše epitete koje su koristili kritičari u svojim opisima. 

- Gosp. Dornan ima bezvezan izgled modela, a pritom mislim na nešto napravljeno od drveta ili 'Legića' - izjavio je kritičar The New York Timesa, A.O. Scott.

Promo

Međutim, čak niti kritičarska mržnja nije mogla zaustaviti juriš 'Pedeset nijansi sive' na blagajne pa je film uspio nekoliko puta povratiti uloženo, a dobio je i nominaciju za najbolju originalnu pjesmu.

Kojim 'lošim' filmovima biste vi dodijelili Oscara? Koje filmove su kritičari neopravdano 'popljuvali'?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Za sve je kriv Leo: DiCaprio se osvetio i zamijenio kuverte?
'VRATIO' IM JE

Za sve je kriv Leo: DiCaprio se osvetio i zamijenio kuverte?

DiCaprio je bio posljednji koji je imao omotnicu u rukama nakon što je Emmu Stone proglasio najboljom glumicom. Korisnici Twittera tvrde da je zamijenio kuverte kako bi se osvetio Akademiji

Trump je komentirao Oscare: 'Kad se previše bave politikom'
'Bilo je pomalo tužno'

Trump je komentirao Oscare: 'Kad se previše bave politikom'

Toliko su se usredotočili na politiku da su na kraju izgubili kontrol, rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump za krajnje desni portal Breibart News
Autor najvećeg gafa na Oscaru zaveo je više od 13.000 žena
U KREVETU NE GRIJEŠI

Autor najvećeg gafa na Oscaru zaveo je više od 13.000 žena

Legendarni zavodnik, glumac, redatelj i producent našao se u središtu skandala kada je nagradu Oscar na pozornici pred milijunima predao krivoj filmskoj ekipi