Obavijesti

Show

Komentari 11

Ksenija Urličić: 'Na kolege sam vikala i tjerala ih iz studija...’

Ksenija Urličić: 'Na kolege sam vikala i tjerala ih iz studija...’
1

STARA ŠKOLA Urličić diplomacija nije bila jača strana, na HRT je dovela Pokos, obožavala je Mirnu Berend i osmislila je zabavni show ‘Sedmu noć’

VIDEO

Svi su moji snovi odsanjani. San djetinjstva i odrastanja uz dva starija brata, Zlatka i Žarka, te sestru Maju. Sanjali smo o bezbrižnoj mladosti i obiteljskom životu. A onda je krenula moja televizijska karijera - priča nam Ksenija Urličić (77).

Čelična Lady HRT-a u mirovini je već 17 godina no njezin je društveni život aktivan. Obožava raditi u svom vrtu, a uči i španjolski. Imala je zavidnu karijeru i danas ne žali, kako kaže, ni za čime.

- Radosti je uvijek bilo u mome životu. Posao mi nikada nije bio prepreka veselju. Voljela sam ga i živjela s njim. Ponekad su me znali gađati, no vrlo često su promašili. Znam da sam i danas mnogima potrebna i draga, bilo da je riječ o mojim suradnicima, prijateljima ili obitelji - kaže Urličić. 

Miljenici: S mezimicom, prvom unukom Andreom, i njezinim sinom Matom, Ksenijinim praunukom
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Emocija je, dodaje, bilo i previše, pa baš zbog njih, zbog njezine tvrdoglavosti da baš sve zamišljeno dovede do sretnoga završetka, previše je puta preburno reagirala. Pritom i povrijedila ljude, koji to možda nisu zaslužili, posegnula za nepravdom, koju iskonski mrzi. Danas si to pomalo zamjera, ali ističe da diplomacija nikad nije bila njezina jača strana.

- Ponašanje mi graniči s kompulzivnošću, koja često nije ugodna mojoj okolini. Svuda mora vladati besprijekorni red. U ormaru, frižideru, policama, vrtnom alatu. 'Uvijek nešto slaže' rekli bi moji. Tako je bilo i na poslu. 

Znala sam biti neugodna

- Često sam bila naporna, prečesto neugodna. Vikala sam, izbacivala ljude sa seta, ako bi ometali probe. Bio je to jedini način da se koordinira i s uspjehom dovede do kraja veliki projekt u koji je znalo biti uključeno i dvjestotinjak ljudi. Teško je bilo biti 'čelična lady', posebno kad bi se oklop otopio i kad sam shvatila da sam nekoga nepravedno povrijedila - kaže.

Ističe da je njezino vrijeme bilo vrijeme procvata Zabavno-glazbenoga programa HTV-a. Prvi, veliki, glamurozni spektakli, humorističke serije, uspješne licencije, kulinarski dvoboji. Ona je uvela talk-showove i 'Doru'. Njezina “Sedma noć” ostala je sinonim zabave s rekordnom gledanošću. Urličić je na HRT je došla 1966. kao najavljivačica. Prvi izlazak pred kamere pamti po znojnim dlanovima. Najavila je neki film.

Za diplomaciju su braća bila zadužena

Kao šefica ondašnjeg Zabavnog programa HRT-a, Ksenija je Novu 1995. godinu, dočekala u društvu prvog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana. Nije tajna da njoj diplomacija nikad nije bila jača strana. Ksenija ističe da se jako ponosi braćom, prof.dr. Zlatkom Domljanom i dr. Žarkom Domljanom, koji je bio prvi predsjednik Sabora, neovisne Hrvatske.

Čelična lady

 Ksenija Urličić u mirovini je 17 godina, uči španjolski, radi u vrtu i uživa s obitelji. Ksenija je danas prabaka, a na televiziji još pričaju o njenim galamama i projektima koji su nastali zahvaljujući njenoj čeličnoj disciplini.

Još izlazi

Kseniju uvijek prati jedan od šestero unuka'

Vani me je dočekala moja 'dobra vila”, slavna Gordana Bonetti, i čestitala mi. Tada sam još vjerovala da će moja televizijska karijera biti samo prolazna epizoda u životu i da ću postati uspješna prevoditeljica - kaže Urličić. Mnogi su joj tada udvarali, no njoj je zapeo za oko mladi, naočit inženjer, vrlo ozbiljan i nezainteresiran za bilo što, osim tehnike.

- Privukao je moju pozornost, pa sam često, nakon svoje šihte, odlazila gledati snimanja u Radničkome domu. Sjetila sam se da mi se pokvario tranzistor i zamolila ga da mi ga popravi. Eto, tako je sve počelo. Da shvati moje prave namjere, i svojim me automobilom odveze kući, namjerno sam propuštala sve službene kombije - prisjeća se Ksenija.

Nadimak 'Gospođica Baka'

Dodaje da je ljubav za nju uvijek bila radost nad svim radostima. Duboko je emotivna žena i u njoj, kaže, ima dovoljno ljubavi za sve koji su joj bliski. Suprug Ivo, ili kako su ga svi zvali Ico, bio je i ostao njezin stalni životni korektiv.

- Ico je realan čovjek i vrlo koristan ženi poput mene, koja je sklona zanosima i uvijek pomalo lebdi u oblacima. Bivši direktor HRT-a Branko Puharić jednom je izjavio za mog prijatelja Miroslava Lilića i mene “Da nema Ice i Pupe (Lilićeva supruga, također inženjerka) Kseniji i Miru bi trebalo odrediti skrbnika” - smije se Urličić.

Obiteljske ručkove ili večere sprema danima jer uža obitelj ima 19 članova

Prvu je unuku, Andreu, dobila kad joj je bila samo 41 godina. Portir HRT-a tada ju je pozdravljao: “Dobar dan, gospodična baka”. Ksenija ima dvije kćeri, Katarinu i Nedu. Katarina ima četvero djece, a Neda dvoje. Na gotovo svim eventima Kseniju prati jedan od njezinih unuka. Ona pak nije baka koja će pratiti svaki njihov korak.

Rado se sjeti zgoda njihova odrastanja. Luka se rodio nakon dvije starije sestre pa je progovorio u ženskom rodu. Baki se hvalio s “ Vidi, baka, Luka sve popapala!” Andrea je uz svoju rođendansku tortu vikala: Ja sam danas svećenik!” Kad bi je ma mamalo lupila po guzi, rekla bi “Ti si obična lupaša”.

- Sjećam se i kad je susjedin pas Gari išao na parenje i dobio mladunčad. Kad sam nedugo iza toga rekla da idem na sudsku parnicu moja mlađa kći Neda je uskliknula: “Mama će dobiti bebu!” - kaže.

Modna ikona: I u osmom desetljeću Ksenija pazi na odjeću pa još pomno bira što će odjenuti

Prosila je s prijateljicom

Gledajući njihova odrastanja nerijetko se sjetila i svog djetinjstva. - Jednom sam, s prijateljicom čak i prosila ispred kuće, kako bi za škvadru nabavili mljevene rogače u “škarniclima”. Užasnuta susjeda doletjela je do mame i ispalila: “Gospođo Domljan, Ksenija vam sva uprljana dolje prosi”. Bio je to veliki škandal i prva ozbiljnija kazna koju pamtim - priča Urličić.

I danas kruži priča da je Tonči Vrdoljak tako genijalan redatelj jer ga je Ksenija kao djevojčica, kad bi ljeti dolazila u Imotski, pogodila kamenom u glavu. Ni kao curica se, kaže, nije dala zafrkavati.

Izmislila je Vlatku i žali što više ne radi

Početkom 90-ih promovirala je voditeljske parove, Danielu Trbović i Ljudevita Grgurića Grgu te Vlatku Pokos i Mirka Fodora. I danas žali što Vlatka ne radi na televiziji. Bila je šefica Zabavnog programa HRT-a kad su Tutić, Dujmić, Huljić na Eurosongu ubirali najveće uspjehe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu