Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kvizaški par: On radi pitanja za 'Milijunaša', a ona za 'Potjeru'

None Foto: MATEA PETROVIC

Tena Jurišić i Filip Karačić vole se od mladosti, a međusobno su si 'konkurencija'. Naime, on sastavlja pitanja za kviz ‘Tko želi biti milijunaš’, a ona to savršeno radi u ‘Potjeri’

Stotine kvizaša u Hrvatskoj odgovarale su na pitanja koja su oni postavili, a njihovo vrijeme tek dolazi. Oni su mladi, lijepi i pametni, oni su sastavljači pitanja u 'Potjeri' i 'Milijunašu', oni su Tena Jurišić (27) i Filip Karačić (28), par malo drukčiji od drugih.

Ona je Zagrepčanka, a on je u Zagreb na studij došao iz Širokog Brijega. Na Filozofskom ih je povezao studij kroatistike. Filip je još studirao i povijest umjetnosti, a Tena anglistiku. Tamo se rodila ona prava ljubav, a kad je nastala ljubav prema kvizovima?

- Početkom 2000-ih, kad su se gledali ‘stari’ ‘Milijunaš’, ‘Upitnik’, a onda i nova ‘Kviskoteka’, koja mi je potpuno okrenula pogled na stvari. Ljubav počne kao i kod svih jer kviz je univerzalno zabavan i poučan medij. Uz malo rutine, vježbe i hrabrosti otisnete se i u sastavljačke, odnosno autorske vode - kaže Filip, koji je Tenu uveo u pub-kvizašku scenu, najprije kao igračicu, a zatim je primijetio da ima 'žicu' i za sastavljanje pa su počeli sastavljati i voditi pub-kvizove.

Foto: MATEA PETROVIC

Nakon što je kao dijete gledao 'Milijunaša', Filip je danas jedan od sastavljača pitanja u tom kvizu. Tena sastavlja pitanja kao vanjska suradnica 'Potjere'. Sastavljanje pitanja nije laka stvar. Inspiraciju nalaze u novinama i knjigama, šetnji ulicom ili pak nečemu o čemu razmišljaju prije spavanja.

- Imam naviku zapisivati pojmove koji mi se svide. Filip je puno revniji u zapisivanju, što ponekad zna biti frustrirajuće jer se događa da usred kakvog ozbiljnog razgovora, kave s društvom ili izlaska vadi mobitel i tipka. Oni koji ga znaju već su navikli, a drugima se brzo ispriča i pojasni. Tena je sastavila i ovogodišnji pojedinačni kviz Lifestyle za Memorijal Mirka Miočića koji se 4., 5., i 6. listopada održava u Zadru.

- Iskustvo MMM-a, kao uostalom i drugih kvizaških višednevnih manifestacija u Hrvatskoj, iznimna je stvar. Pitanja ima mnogo, raznovrsna su i kvalitetna zbog jakih urednika i autora, a društvo i događaji izvan samog kviza ostaju dugo u pamćenju. Svaka preporuka ljubiteljima kviza - kaže Filip.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Komentari (28)
  • Ona nije izbacila ci** i guz***, nema Inst s polugolim slikama, nema napumpane čube i nacrtane obrve, ne prodaje mandarine, on nije nabildanko na steroidima koji ju tuče,visoko su obrazovani... Ma sta je ovo?!?! Necu vise ni otvarati 24h.

    5. 10. 2019,   08:31
  • Evo, to je odgovor ovima koji uporno postavljaju pitanja zašto ne budu članci o pametnim i obrazovanim ljudima, članak izašao pred par sati, a niti 10 komentara, za razliku od članaka sa našom mandarinom koji su u par dana potukli sve rekorde po čitanosti i komentiranju :-)

    5. 10. 2019,   09:46
  • ...vole se od mladosti a sad su stari sa 27....očito se mijenjaju vremena...ako se danas ne udaš,oženiš do 25 godine ulažiš u treću dob...

    5. 10. 2019,   07:57