Obavijesti

Show

Komentari 0

La Fura dels Baus stiže u Lisinski

La Fura dels Baus stiže u Lisinski
4

Jedinstvena kazališna skupina iz Barcelone zagrebačkoj publici predstavit će svoj novi program

VIDEO

La Fura dels Baus kazališna je družina iz Barcelone koja od 1979. godine osvaja svijet svojom jedinstvenom vizijom teatra. Eksploziji umjetničke strasti na kazališnoj i glazbenoj pozornici svjedočit će i zagrebačka publika 7. i 8. prosinca, jer će La Fura dels Baus u Lisinskom izvesti novi program Free Bach 212. Burleska, komedija, društvena kritika, izazov zemaljskih užitaka... Sve su to koncepti kojima nas „furisti“ s Bachom zovu za svoj raskošni stol u taverni elektroničke glazbe, multimedijske slike, flamenka… čudesne, neočekivane, nove kazališne i filmske poetike. Bio je to povod razgovora s redateljskom ekipom spektakla, Mikijem Espumom i Davidom Cidom.

Koliki je izazov bio kombinirati Bacha s elektroničkom glazbom?

Miki: Nismo ni prvi ni posljednji koji se koriste elektroničkim instrumentima uz partiture J. S. Bacha. Glazbena kvaliteta, inspiracija i umjetnička sloboda u interpretaciji stvaraju poseban doživljaj.

David: Bach je jedan od najkompletnijih glazbenika koji dopušta kombinaciju s ostalim stilovima, pa je onda moguća i kombinacija s elektroničkom glazbom ili flamenkom. Izazov je bio uzbudljiv, njegova nam je glazba dala mnogo slobode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koja je glavna poruka koju ste željeli poslati publici novim djelom Free Bach 212?

Miki: Free Bach 212 je iznad svega vježba slobode. Cilj je kombinirati i eksperimentirati, baš kao i u družini La Fura dels Baus, u kojoj smo izgradili karijeru, temeljenu na eksperimentalnom istraživanju izvođačke umjetnosti.

David: Seljačka kantata je svjetovno djelo. Za Bacha je to bio način opuštanja, socijalizacije i postizanja osjećaja slobode. Želimo da publika okusi jednaku slobodu, jednake osjećaje koje je proživljavao Bach kad je skladao, ali i svirao u taverni s prijateljima, uz pivo.

Kako bi se Seljačka kantata mogla povezati s današnjim svijetom?

Miki: Ne postoje razlike. Svijet je jednako romantičan i sebičan. Ako bismo išli u detalje, možda bismo mogli pronaći više humora i optimizma među ljudima iz ruralnih područja iz 18. stoljeća. Ali ljudska rasa se u biti nije mnogo promijenila u posljednjih tristo godina.

David: Autor libreta, Picander, priča o tulumu u čast poreznika u selu Saxonia, s kojim je popio pivo. Tko bi u ovim vremenima išta posvetio poreznicima?

Kako je nastao program Free Bach 212? Što je bila glavna inspiracija za produkciju?

David: Free Bach je program nastao iz poštovanja i ljubavi koju želimo iskazati prema Bachovoj glazbi, a inspiracija je došla od razumijevanje slobode s kojom je njegova glazba blisko povezana.

Već ste na početku karijere počeli eksperimentirati s digitalnim kazalištem. Je li napredak tehnologije pratio vašu tadašnju umjetničku viziju?

David: Uvijek smo pokušavali pratiti nove tehnološke trendove i uključivati ih u naše predstave. To nam daje mnogo mogućnosti, a najpametnije ih je potpuno iskoristiti.

Zašto bi zagrebačka publika trebala posjetiti vašu predstavu Free Bach 212 u Lisinskom?

Miki: To je optimistična, pozitivna predstava s puno humora ukamufliranoga u socijalnu, političku i ekonomsku kritiku Bacha iz 18. stoljeća. Kantanta sadrži i pjevanje flamenka u naglasku iz određenih ruralnih područja Španjolske, tradicionalne plesove i analogne sintesajzere iz 20. stoljeća. Trebate doći da biste shvatili da tu potraga ne prestaje, nego da umjetnost ostavlja još dug put za uživanje, ali i za shvaćanje lekcija iz povijesti.

David: Europa je mjesto stvaranja. Obogatite svoj duh upoznajući običaje drugih zemalja!

VIDI OVO! Madonnina kći više nije mala djevojčica: Lourdes sada izgleda isto kao mama prije plastičnih operacija!



Pogledajte Stokin novi spot za pjesmu "Incident":

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu