Obavijesti

Show

Komentari 14

M. Griffith zbog Španjolca je odlučila da se neće drogirati

M. Griffith zbog Španjolca je odlučila da se neće drogirati
4

Glumica Melanie Griffith upoznala je tri godine mlađeg Antonija Banderasa na snimanju filma. Zaljubila se u njega, ali on ju je prvo gledao samo kao prijateljicu

VIDEO

Kako je izgledao naš prvi susret? Odmah me pitao koliko sam stara? Toliko o Banderasu kao o neodoljivu latino ljubavniku!, prisjetila se jednom Melanie Griffith prvog susreta sa suprugom Antoniom Banderasom na setu komedije “Dvostruki zavodnik” 1995. Od tada do danas ovo dvoje glumaca ostali su nerazdvojni i u sretnom su braku već 17 godina. Njihova veza šokirala je i medije i javnost, ali i njihove suradnike na setu. Nitko nije ni posumnjao da nešto petljaju. On je još bio u braku s prvom suprugom, španjolskom glumicom Anom Lezom, a ona je po drugi put bila u braku s glumcem Donom Johnsonom. Svi su se morali složiti da su Banderas i Griffith odlični glumci i u privatnom životu.

Melanie je odrasla s lavovima i leopardima

Melanie Griffith rodila se 9. kolovoza 1957. godine u obitelji glumice Tippi Hedren i Petera Griffitha, direktora marketinške agencije koji se u New Yorku bavio i kupoprodajom nekretnina. Kad je imala četiri godine, roditelji su se preselili u Los Angeles i ubrzo nakon toga razveli. Tri godine poslije majka se udala za Noela Marshalla, direktora televizije, producenta i agenta. Smjestili su se na ranču, gdje je odrastala uz Johna i Jerryja - Noelove sinove iz prvog braka i najmlađeg Clayja, kojeg mu je rodila Tippi. Majka je na ranču osnovala i utočište za divlje životinje, pa je Melanie odrasla među lavovima i leopardima.

S 14 godina je otišla od kuće i uselila se Donu u kuću

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jedan dan kad me sin pitao može li ponijeti mačku u školu na sat biologije, sjetila sam se kako sam ja u školu došla s bebom lava, što je bilo prilično bizarno. Mačke su predivne i moja majka ih još ima, ali moja djeca još nisu bila na ranču. Čekam da postanu punoljetni zbog sigurnosti. Lavovi se obožavaju igrati s malom djecom, ali mogu ih nenamjerno ozlijediti - rekla je Melanie prisjetivši se da je i sama u djetinstvu zaradila 70 šavova nakon što ju je ozlijedio lav.

Školovala se najprije u katoličkoj školi, a zatim je preskočila dio srednjoškolskog obrazovanja i s 14 se upisala u Hollywood’s Professional School. Zbog toga je vrlo rano počela s karijerom modela i glumice. U početku nije voljela raditi jer je bila silno sramežljiva. Odbojnost prema glumi učvrstio je ekscentrični redatelj Alfred Hitchcock kad joj je za šesti rođendan na dar donio mali lijes u kojem je bila voštana replika njezine majke u odjeći koju je nosila u njegovu hororu “Ptice”. Simbolički je dao do znanja kud će krenuti majčina karijera nakon što je odbila njegovo udvaranje. Kao tinejdžerica Melanie je bila neukrotiva. Najbolja prijateljica bila joj je Heidi von Beltz, koja je 1980., ludujući, imala tešku prometnu nesreću i ostala u kolicima. I Melanie je udario auto 1980. u Los Angelesu dok je pijana šetala Sunset Boulevardom. Slomila je nogu, ruku, imala frakturu lubanje i brojne kontuzije. Nesreća ju je ohrabrila da i dalje pije jer joj je doktor rekao da bi poginula da nije bila pijana. S 14 Melanie odlazi od kuće i ubrzo počinje živjeti s osam godina starijim glumcem Donom Johnsonom. Prvi su se put poljubili na setu filma “The Harrad Experiment”, u kojem je on glumio s njezinom majkom.

Don se bojao zatvora zbog seksa s maloljetnicom

- Preskočila sam srednju školu, pa su sve prijateljice bile starije od mene. Sve su se već seksale, a ja sam čekala onog pravog. A onda sam upoznala predivnog Dona. Odlučila sam da će on biti prvi. Kad sam se vratila s ljetovanja, ironično, bila sam na Djevičanskim otocima, nazvala sam ga i pozvala na ručak. Bio je u strahu jer 20 godina zatvora zbog seksa s maloljetnicom nije bio njegov plan. Odbijao me neko vrijeme. Voditi ljubav s Donom bilo mi je sasvim prirodno - rekla je Melanie.

Vjenčali su se 1976. godine kada je Melanie navršila 19. Nazvala ga je u pet ujutro nakon što je Johnson cijelu noć proveo na nekom tulumu u zagrljaju druge djevojke. Obećali su si ljubav do kraja života, a on ju je nekoliko sati kasnije odveo na aerodrom, pa u Las Vegas i već isto popodne bili su muž i žena. Nakon šest mjeseci konstantnog opijanja i drogiranja su se razveli.

Problemi s drogom i alkoholom pratit će Melanie i idućih 20-ak godina. Tu i tamo je snimala, no ni jedna uloga nije bila za pamćenje. Na setu filma “She’s in the Army Now” 1981. godine upoznala je godinu starijeg glumca Stevena Bauera, podrijetlom Kubanca. U početku je veza izgledala perspektivno. Uz njega je prestala piti i počeli su zajedno živjeti u New Yorku. Na njegov nagovor upisala je zahtjevnu glumačku školu Stelle Adler. Steven i Melanie vjenčali su se 1982., a tri godine poslije rodila mu je sina Alexandera. Sve je bilo sjajno jer je ubrzo dobila i glavnu ulogu u romantičnom trileru “Something Wild”, a onda je svjetsku slavu postigla 1989. glumeći ambicioznu sekretaricu Tess McGill u “Zaposlenoj djevojci”. Za tu ulogu osvojila je Zlatni globus i nominaciju za Oscar.

Ni drugi brak s Donom nije bio sjajan i uspješan

Na krilima slave vratila se starim porocima koji su joj ponovno srozali karijeru. Dvije godine poslije rastave ovisnost o kokainu i alkoholu odveli su je ponovno u naručje prvog supruga, koji ju je natjerao da se, nakon uspjeha sa “Zaposlenom ženom”, konačno prijavi u kliniku za odvikavanje u Minnesoti. Iste godine vjenčali su se nakon što je zatrudnjela i rodila Donu kćer Dakotu. Ovaj put u braku je najslabija karika bio Don. Pratili su ga skandali kud god bi se okrenuo. Alkohol, nevjera, prometna nesreća koju je skrivio vozeći pijan sina kući nakon večere provedene u baru sa zgodnom 20-godišnjakinjom. Nakon pet godina bunila 3. lipnja 1994. otputio se u kliniku Betty Ford i uspješno završio tretman, ali braku više nije bilo spasa. Melanie je u to vrijeme već u džepu imala ugovor za snimanje filma s Banderasom.

Za razliku od nje, ovaj rođeni Španjolac iz Malage nije imao burno djetinjstvo. Naprotiv, živio je sportskim životom, trenirao nogomet i bio na putu da ostvari vrhunsku karijeru da ga u tome nije spriječila teška ozljeda stopala. Nakon što je završio dramsku školu u rodnom gradu, u Španjolskom nacionalnom kazalištu uočio ga je slavni filmski redatelj Pedro Almodovar. Banderas je imao jedva 22 godine kad mu je ponudio ulogu u “Labirintu strasti”, u kojem su glavni likovi transvestiti i nimfomani. S istim redateljem nastavio je suradnju 1986. u filmu “Matador”, a već iduće godine i u “Zakonu žudnje”, u kojem prvi put u životu igra homoseksualca, što će poslije glumiti i u “Philadelphiji” i u “Intervjuu s vampirom”. Na setu Almodovarova filma “Žene na rubu živčanog sloma” 1986. upoznao je svoju buduću suprugu, glumicu Anu Leza. Taj film i idući “Tie Me Up! Tie Me Down!” trebali su mu otvoriti vrata Hollywooda, no loše je govorio engleski pa je odustao od ponude da zaigra u filmu “Visoke pete”. U Americi je debitirao 1992. godine glumeći kubanskog svirača trube u filmu “Kraljevi mamba”. Tad se već znalo da je svoju suprugu doveo do ruba živčanog sloma jer ju je već prevario s - ni manje ni više nego Madonnom. Brak su nekako pokrpali, ali on je postajao sve slavniji u Americi i sve je više radio. Konačno, 1995. godine snimio je čak pet filmova, a onda se proslavio ulogom u “Eviti”, u kojem je glavnu žensku rolu igrala Madonna. Banderasova supruga više se nije mogla nositi s ovakvim testom vjernosti, pa su podnijeli zahtjev za razvod. Tako je barem bila uvjerena javnost.

'Melanie je umrla od smijeha kad sam je zaprosio'

No iza kulisa odvijao se drugačiji scenarij i to na snimanju “Dvostrukog zavodnika”.

- Ljubav je apstraktna. Ne mogu točno reći što osjećam prema Melanie. To se naprosto dogodilo i tu je. Prožima cijelo moje tijelo i dušu. Nije to krenulo na klik prstima. Rađalo se malo-pomalo. I ona i ja smo bili u braku s drugim ljudima, nismo u to uskočili naslijepo. Ljubav se rađala malo-pomalo - opisao je Antonio osjećaje kad su konačno obznanili vezu u proljeće 1996. Uspješno su se skrivali godinu dana. Kako su poslije oboje opisali, zbližili su se na setu. Iz dana u dan provodili su zajedno vrijeme između snimanja, razgovarali o braku i puno se smijali i ništa nije vodilo ozbiljnoj vezi.

- Znalo mi se događati na setu da mi se svidi neka kolegica, ali nikad ni u jednoj nisam gledao seksualni objekt. Dobro bi se slagali, ali nikad to nije završavalo nekakvom vezom. Mislio sam da će tako biti i ovaj put, no prevario sam se. Kad smo završili snimanje, pozdravili smo se i svatko je otišao svojim putem, ali smo se i dalje često čuli telefonom i pričali do besvijesti. Shvatio sam da mi jako nedostaje i da sam se zaljubio - otvorio je srce Banderas.

Melanie pak tvrdi da se zaljubila u Španjolca na prvi pogled.

- Još sam bila u braku s Donom i pokušavali smo zbog djece sačuvati brak. Ipak sam ubrzo shvatila da to neće ići - otkrila je.

Banderas je priznao i poraznu činjenicu. S Melanie se upoznao dva puta prije seta - jedanput i na dodjeli Oscara. Ona je već u to vrijeme bila slavna, a on mlad i anoniman glumac, pa ga ona nije zapamtila. Ali on jest nju. Čak se sjećao da je tri godine starija glumica na dodjeli Oscara nosila bijelu haljinu s bisernom ogrlicom. Samo mjesec dana nakon što je u ruke dobio rješenje o razvodu, Banderas je već pripremao novu svadbu, 1996. godine.

- Jedan sam od najromantičnijih tipova koje ste ikad sreli. Kleknuo sam pred Melanie i zaprosio je. Nije plakala. Kad me vidjela na podu, umrla je od smijeha - pomalo posramljeno priznao je Banderas. Predložio joj je vjenčanje dok je u Južnoj Karolini snimala “Lolitu”. Vjenčali su se 14. svibnja 1996. godine u Londonu. Nikad ni jedna fotografija s njihova vjenčanja nije procurila u javnost. Paparazzi su bili očajni jer se Banderas vješto skrivao ispod sakoa. Jedino što se saznalo s vjenčanja jest da je njezin sin iz braka s Bauerom bio odjeven poput Banderasa, a kći Dakota imala je istu odjeću kao i Melanie.

Ona je bila potpuno opuštena, a on malo nervozan. Prije no što je završila izmjena zavjeta, tada 10-godišnji sin Alexander je viknuo: “Sad možeš pojubiti mladenku!”, a 15-ak uzvanika je gromko zapljeskalo. 
Nije bilo vremena za medeni mjesec. Antonio je dovršavao snimanje “Evite”, ali je obitelj zato cijelo ljeto provela zajedno u Španjolskoj.

'Prestala sam strahovati da ću izgubiti Antonija'

- Zar niste bili zabrinuti zbog Melanienih problema s ovisnošću? Nije vas bilo strah upustiti se u vezu s njome? - pitanja su koje su Banderasu često postavljali.

Svi su mislili kako njihov brak sigurno neće potrajati i da će se za najviše godinu dana rastati jer su potpuno različiti.

- Puno smo razgovarali o problemima koje je imala i kako joj je bilo teško početi živjeti zdravim životom. Ali mi je isto tako objasnila da se i ubuduće namjerava kloniti bilo kakvih ovisnosti. Ne mogu ni zamisliti koliko je volje i snage potrebno da bi se u tome uspjelo. Ali ima u tome svu moju podršku. Zamislite, ona je počela glumiti kad je bila tinejdžerica i nikad u životu nije vodila normalan život primjeren njezinoj dobi. U takvim okolnostima teško je izgraditi samopouzdanje i samopoštovanje koji su potrebni da bi se oduprlo porocima. Lako je uprijeti prstom i okriviti nekoga, ali treba razumijeti i tuđu bol - branio je uvijek Banderas svoju voljenu. 
U maniri pravog kavalira, Antonio je objasnio i njene ljubavne neuspjehe.

- Provela je mnogo vremena s ljudima koji nisu shvatili da je ona vrlo ranjivo biće. Drogirala se i pila jer je smrtno željela ubiti bol koja ju je pratila tijekom cijelog života. Otkako smo zajedno, jedino znam da se konačno riješila svih poroka. Jedino što traži od mene jest da budem uz nju kad ima problem. Treba me jer se želi osloniti na mene. Nadam se da će svaki dan koji budemo proveli zajedno biti sve jača i sigurnija u sebe. To je, ja mislim, najviše što joj mogu dati i što očekuje od mene - objasnio je Španjolac. Melanie je pak prvi put u životu rekla da ima uza sebe muškarca kojem potpuno vjeruje.

- Iako to ne izgleda tako, ja sam vrlo posesivna žena. Želim biti sigurna da je osoba koju volim spremna za mene učiniti sve na svijetu. Dosad to nije bio slučaj. Bila sam najnesretnije biće kad bih spavala sama. Uvijek sam željela imati pored sebe nekoga tko me voli, a kad to nije bio slučaj, odavala bih se alkoholu i drogama. Sad za to nemam više razloga. I prestala sam odavno strahovati da ću izgubiti Antonia. Kad nije kraj mene, kad je odsutan zbog posla, ne brinem se s kim spava i vara li me. Jedino mi je važno da je on dobro - opisala je glumica vlastitu transformaciju tijekom braka s Banderasom u kojem im se rodila kći Stella četiri mjeseca nakon vjenčanja. Melanie je ipak nastavila svoju borbu s ovisnošću o drogama, pa je tako na odvikavanju bila 1998., 2000. i ponovno 2009. godine.

- Njezinu borbu nikada nismo skrivali od djece. Bilo bi to doista glupo. Oni su pametni i znaju da se nešto zbiva - objasnio je Banderas. Iako se u međuvremenu već puno puta šuškalo o mogućem razvodu i o Banderasovoj nevjeri, njih dvoje nakon 17 godina braka djeluju nikad skladnije.

Melanie je na desno rame istetovirala njegovo ime

A kao dokaz njihove velike ljubavi Melanie je na desno rame istetovirala njegovo ime i uokvirila ga u srce. Od prvog dana su se dogovorili da ne mogu raditi u isto vrijeme.

- Provesti što više vremena zajedno može samo učvrstiti odnos, a ne ga uništiti. Zato da bismo što više bili skupa, jedno od nas uvijek mora žrtvovati djelić karijere. Jedno od nas će uvijek biti kod kuće da bude potpora onom drugom i našoj obitelji. Taj recept i dalje vrijedi - rekla je Melanie.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju