Obavijesti

Show

Komentari 5

'Maestro': Orkestar više neće svirati kako Urban dirigira

'Maestro': Orkestar više neće svirati kako Urban dirigira
8

Njegovu izvedbu poznatog djela za gitaru i orkestar J. Rodriga spasio je, prema riječima maestra Kranjčevića opet Damirov unutarnji puls koji ga uvijek spašava

VIDEO

U polufinalnoj 5. emisiji showa „Maestro“ napustio nas je Damir Urban. Nije ga mogao „izvući“ ni virtouz na gitari Petrit Ceku. Njegovu izvedbu poznatog djela za gitaru i orkestar J. Rodriga spasio je, prema riječima maestra Kranjčevića opet Damirov unutarnji puls koji ga uvijek spašava u kritičnim situacijama. Nakon zajedničke izvedbe Petrit Ceku izjavio je da je suradnja s Urbanom bila jako nadahnuta. No međutim, to nije bilo dovoljno za ulazak u finale prema mišljenju članova SO HRT-a. Kako su Ozren i Nicolas imali isti broj bodova, 24 a Damir Urban samo 20, pred članove Simfonijskog orkestra HRT-a našla su se trojica. Nakon glasovanja orkestar je odlučio tko će se sljedeće subote boriti za naslov maestra: Barbara Kolar, Nicolas Quesnoit i Ozren Grabarić, ali ne i Damir Urban. 

- Bez obzira što sam htio biti slikar, glazba mi je zaobilaznim putem ušla u život i zadržala se tu već tridesetak godina. Nakon toliko koncerata, snimanja i albuma, čovjek se malo uljulja i zaboravi koliko je lijepo ušetati na nepoznati teritorij. Za mene nema ništa lijepše u životu od prilike da naučim nešto novoga, a sudjelovanje u Maestru je upravo to, nešto sasvim novo! To je prva lijepa stvar koju mi je donio ovaj show. Sada glazbu volim još više nego prije njega, ali i doživljavam je na jedan sasvim drugi način. Nadam se da je dio toga prešao i na gledatelje. Bio bih najsretniji da neki pubertetlija poželi poslušati npr. neko djelo Beethovena nakon emisije. I za kraj, možda i najvažnija stvar zbog odredjenih razloga, ja nisam mogao vježbati koliko sam htio, ali u emisiji su prošli dalje isključivo oni koji su najviše vježbali i radili! Bez obzira što i sama nisam medju njima, drago mi je što se i time poslala poruka, pogotovo mladima, kako se uspijeti u onome sto želiš, može jedino uz velika odricanja i puno puno truda i rada. jer nema drugog načina. Ako sam se u samom početku možda i pitao jesam li trebao pristati na sudjelovanje u Maestru...sada sam sasvim siguran da jesam! Jedino mi je žao što smo tako brzo došli do kraja. Nastavit ću učiti tamo gdje sam stao i pokušati cijelo to iskustvo koje sam stekao u Maestru prenijeti i njime nadograditi svoju glazbu - zaključio je Urban.

Večeras su svi studenti imali težak zadatak, izvodili su poznata glazbena djela napisana za soliste i orkestar. I kao što je maestro Fačini istaknuo na kraju emisije to je bila prilično stresna situacija za sve naše studente dirigente.

- Trebalo je uskladiti vašu volju i volju solista - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najbolje se u tom snašla Barbara Kolara čiji je zadatak bio dirigiranje „Koncerta za violinu i orkestar“ Felixa Mendelssohna. Zadnje upute njezinog mentora Roberta Homena bile su: „ ...raspleši se u srcu, a ne u tijelu“. I to joj je uspjelo. Njezina izvedba te romantične kompozicije uz violinisticu Đanu Kahriman dobila je najveće ocjene te je tako izborila direktno mjesto u finale. Zadovoljna ocjenama i komentarima žirija Barbara je svoje oduševljenje izrazila nesputanim vriskom. - Iskreno, pribojavala sam se tog Mendelssohna iz dva razloga - prvo, tempo je egzaktan, a ja kao što se dalo vidjeti volim malo "zaplivati". A drugo, ipak je to violinski koncert pa mislim da to naša koncert majstorica gleda kroz još jednu dodatnu prizmu. Veselim se ulasku u finale, dečki su sjajni i vjerujem da će to biti još jedan sjajan glazbeni doživljaj za sve nas - komentirala je lijepa Barbara.

Nezadovoljan svojom izvedbom bio je i Ozren Grabarić. Čak ga ni pohvala baritona Ljubomira Puškarića, nakon izvedbe Cavatine Figara iz Seviljskog brijača nije utješila. Priznao je da ga je strah zakočio i da se oslanjao na intuiciju. A njegovu glazbenu intuiciju pohvalila je i Mirjam. Maestro Fačini primjetio je da večeras Ozren baš nije „nabrijan“ i da je njegovo dirigiranje bilo u Aretinom štihu. Razlog tome po riječima njegovog mentora Tončija Bilića bila je velika trema. Ljut kao ris, po vlastitim riječima, bio je i Nicolas Quesnoit.

Dirigiranje jednog od najpopularnijih djela glazbe uopće „Koncerta za klavir i orkestar u b-molu“ P. I. Čajkovskog uz solistu Petra Klasana pokazalo se izuzetno teškim zadatkom. Nezadovoljan je bio maestro Kranjčević. 

- Što vam je značilo ovo na početku? Stajali ste kao Kip slobode. Hvalili smo vas dosta, u polufinalu smo - kazao je. Za vrijeme izvedbe njegov mentor Saša Britvić samo je uzdahnuo: „A joj“. 

- Ovaj put nije bilo ni malo lako jer su bili uključeni solisti. Dirigent se mora povući kako bi dao prostor solistu, pa se ponovo uključiti u pravom trenutku kako bi dirigirao orkestrom. Uspio sam savladati glavninu zadaće u jednom trenutku sam malo zakasnio, no nadam se da se nije previše čulo. Ali evo me u finalu Maestra sa opakom konkurencijom! Dat ću sve od sebe i uživati još jednom u adrenalinu dirigiranja! A onda ...que sera sera - izjavio je simpatični Nicolas.

Tko će biti naš prvi maestro pogledajte iduće subote 1. studenog na HRT1 iza 20 sati kad nas očekuje finale Maestra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'