Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Manijak' će pokazati Dvornika u potpuno drugačijem svjetlu

None Foto: Promo 6

Više od pet godina poslije smrti, hrvatski kralj funka Dino Dvornik ‘oživjet će’ u dokumentarno-igranom filmu koji govori o njegovu životu, radu, glazbi, obitelji...

Ako postoji glazbenik kojega posebno pamti domaće estradno nebo, a o kojemu je bez sumnje vrijedno snimiti dokumentarac u kojemu neće nedostajati zabave i smijeha, to je nedvojbeno Dino Dvornik. Hrvatski kralj funka preminuo je prije više od pet godina, no njegova glazba i energija kojom je osvajao publiku i prijatelje ipak nije zaboravljena. Upravo nošen tom idejom nastao je autorski projekt redatelja Danijela Tipure Tipija koji se upustio u avanturu snimanja dokumentarnog filma o preminulom splitskom glazbeniku pod naslovom “Manijak”.

- Ideja je nastala u periodu kada sam intenzivno surađivao s Ellom Dvornik na više propalih projekata. Konstantno sam je ispitivao i tražio da mi govori o Dinu. Katkada sam je i dvjesto puta u danu nešto pitao. U trenutku kada sam od odgovora uspio formirati viziju o kakvom se umjetniku radilo i donekle pohvatati njegove karakteristike, rodila se ideja o snimanju filma. Mislim da će format dokumentarca najbolje ispričati priču tko je zapravo bio Dino Dvornik - govori Tipura, koji je za snimanje “Manijaka” rezervirao četiri mjeseca.

Prvi kadrovi već su gotovi. Snimanje je počelo s Danijelom Dvornik koja ne želi komentirati ništa o filmu sve do završetka projekta. Ipak, doznajemo da je Danijela od početka intenzivno uključena u snimanje filma. Scenarijem je bila oduševljena.

'Želim pokazati i Dinovu drugu stranu, ne samo glazbenu'

- Njezina reakcija je bila vrlo emotivna i odmah je rekla: ‘To je moj Dino’ - rekao nam je Tipura dodajući kako su Danijela i Ella najzaslužnije za bogatu kolekciju privatnih snimki i fotografija koje će dokumentarcu dati poseban obol jer će prikazati Dinu na način na koji su ga poznavali njegovi najbliži - obitelj, prijatelji i suradnici.

- Želim pokazati Dinovu drugu stranu. Drugačiju od one glazbene u kojoj se dokazao kao glazbeni inovator, daleko ispred svojeg vremena. No vjerujem da će svima koji ga vole, ali i onima koji ga ne vole, biti zanimljivo pratiti put koji ga je doveo do stvaranja pjesama kakve do tada nitko nije čuo. Dotaknut ćemo se njegove borbe s medijima, upornosti uvjeravanja izdavačkih kuća u budućnost njegova rada, razočaranje u sustav, svladavanje ovisnosti, ali i sreću te zasluženo zadovoljstvo u vrijeme kada je bio neupitni broj jedan - objašnjava nam Danijel Tipura.

U dokumentarcu će o Dini govoriti njegova udovica Danijela, kći Ella, majka Dijana, brat Dean, kao i brojna poznata imena poput Gibonnija, Lukyja, Nenada Korkuta, Denisa Latina i drugih.

- Inzistirat ću da sugovornici maksimalno izbjegavaju klasične odgovore poput ‘zadužio je glazbenu scenu’ ili ‘bio je dobar čovjek’. Želim čuti najbrutalnije, najneobičnije i najneočekivanije priče o Dinu. Sve te najbrutalnije istinite priče o Dini ćemo rekonstruirati u vidu dokumentarno-igranog filma. Bit će to njegov život na vrhuncu i na dnu - otkriva redatelj.

Fokus filma bit će period od 1989. do 2002. godine

Fokus filma bit će na turbulentnom razdoblju njegova života od 1989. do 2002. godine, kada je Dino pokazao zašto je najveći glazbeni inovator u Hrvatskoj.

- Čak ćemo film montirati u funky stilu kako bi ton filma bio brz i brutalan - otkriva Tipura, redatelj koji nerijetko svojim uradcima izaziva snažne reakcije javnosti.

Podsjetimo, glazbena priča kralja funka počela je kada se sa 17 godina zaljubio u glazbu i s bratom Deanom osnovao bend Kineski zid. Zajedno su snimili ploču koja je upisana u povijest hrvatske diskografije kao prvo glazbeno izdanje u funky stilu. Sedam godina poslije na Zagrebfestu nastupio je s pjesmom “Tebi pripadam” i osvojio nagradu za najboljeg debitanta. Od tada do smrti Dino je nizao uspjeh za uspjehom. Porina za pjesmu “Afrika” osvojio je 1996. godine, a godinu poslije istu nagradu dobio je za album “Enfant terrible”. U filmu “Ta divna splitska noć” 2004. godine odigrao je narkobossa, a reality show “Dvornikovi” cijelu je obitelj lansirao u zvjezdanu orbitu Lijepe naše. Dino je tada napravio šestogodišnju pauzu poslije koje je počeo rad na albumu “Pandorina kutija”, koji je izašao nekoliko mjeseci nakon njegove iznenadne smrti. Preminuo je samo 18 dana nakon što je proslavio 44. rođendan. Bilo je to u rujnu 2008. godine.

Komentari (19)
  • imali su reality show u kojem su pokazali sve što se ima pokazat.čovjek je mrtav,pokoj mu duši, a njegova glazba govori dovoljno sama za sebe.meni se ovo čini kao da je nekome sfalilo novca od tantijema...

    7. 1. 2014,   20:35
  • Daj bože da to bude o Dinu ,a ne o ovim samoprozvanim umjetnicama ! ! !

    7. 1. 2014,   20:04
  • Dino LEGENDO

    7. 1. 2014,   20:05