Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Marlon Brando mi je bio idol, ali se pretvorio u čudovište...'

None Foto: Screenshot 5

Ron Hutchinson, koji potpisuje scenarij za jedan od posljednjih filmova Marlona Branda 'Otok doktora Moreaua', bio je presretan kada je saznao da će raditi s legendarnim Brandom

Hutchinson se veselio i prilici da radi s redateljem Johnom Frankenheimerom.  

- Nisam mogao vjerovati, mislio sam da sam najsretniji tip u industriji. Brando mi je bio glumački idol. Osim toga, jedva sam čekao započeti snimanje u prašumama Australije - priča scenarist Ron koji je adaptirao roman H.G. Wellsa 'Otok doktora Moreaua' za veliko platno. 

Prvi šok scenaristu je bio kada se Brando na setu pojavio 'veći' no kada. Težio je oko 150 kilograma. Drugo iznenađenje bilo mu je, iako se naslušao glasina o tome, kada mu je legendarni glumac rekao da ne želi izgovoriti ni riječ iz scenarija. Cijeli film je namjeravao improvizirati. 

Foto: Marko Ercegović Ron Hutchinson

- Zatvorio se u svoju prikolicu i nije danima nikome otvarao vrata. Jedino bi se odazvao dostavljačima pizze. Jeo je 'tvorničke količine' pizze, a lokalna pizzerija je procvjetala. Mislim da je danima razmišljao što će napraviti ispred kamera jednom kada krene snimanje - kazao je Hutchinson, koji snimanje tog filma opisuje kao '40 milijuna dolara vrijednu katastrofu'. 

Kada ga je redatelj Frankenheimer nazvao da se priključi projektu, upozorio ga je na Brandovo ponašanje. 

- Poslao mi je snimke svega što je do tada uspio snimiti s Marlonom. Video od 90 minuta prikazivao je Branda kako leži u mreži, a na prsima mu je najmanja osoba na svijetu, glumac Nelson De la Rosa. Brando mu je pjevao i njihao ih je. To je sve što su uspjeli snimiti - prepričao je Hutchinson koji je cijeli debakl opisao i u svojoj knjizi. 

Foto: PB Brando u filmu

- U toj fazi njegova života, Marlonu je bila puna kapa svega. Bio je pretio, nespreman, svima i svemu se rugao, ništa mu se nije dalo. Brzo mi je postalo jasno da želi sabotirati film - piše Hutchinson, koji je zamijenio originalnog scenarista Richarda Stanleyja. 

Brando je izluđivao i kolege glumce, s kojima se divljački svađao. Situacija na setu bila je toliko napeta da su jednom glumcu i zabranili da barata s oružjem, čak i onim lažnim. Uz Branda glumili su, između ostalih, Val Kilmer, David Thewlis i Ron Perlman

- Bio sam šokiran kada sam shvatio da se svi ponašaju čudovišno jedni prema drugima. Na kraju su producenti odustali od svega pa su nam rekli da snimimo svakog glumca posebno, što bi se na kraju sve 'pokrpalo' u jednu cjelinu - rekao je scenarist koji to iskustvo naziva najgorim u svom životu. Ironično je, dodaje, da su snimali film o otoku punom čudovišta, u što se na kraju cijela produkcija i pretvorila. 

Marlon Brando umro je 1. srpnja 2004. godine. 

 

Komentari (12)
  • Brando je na svim setovima obično izjbo glavne glumice, redatelja, scenaristu i dostavljača pizze.

    17. 9. 2017,   15:15
  • Odličan film Otok doktora Moreaua, pokzuje kakvi i štzo su ljudi kad se krenu igrat Boga, ili kad misle da mogu sve što hoće. Nije daleko od današnjih vladara svijeta. Pas ako hoćemo i naših Vlada.

    17. 9. 2017,   15:49
  • Ista stvar se dogodila i pokojnom Dennis Hopperu, Brando mu je bio idol ali ga je ponižavao na setu filma "Apokalipsa danas" i odbijao snimati zajedničke scene sa Hopperom.

    17. 9. 2017,   17:24