Obavijesti

Show

Komentari 86

Mate Janković: Bourdain mi je pričao o heroinu i problemima

Mate Janković: Bourdain mi je pričao o heroinu i problemima
9

Ja sam sjedio pored čovjeka koji je pobijedio svoje demone. Danas sam shvatio da ti demoni nikada ne odu, uvijek su s tobom i čekaju samo trenutak slabosti da ti sve oduzmu, napisao je Mate

VIDEO

Kuhar Anthony Michael Bourdain 'The Goat' preminuo je u 61. godini. Slavnog njujorškog kuhara su pronašli mrtvog u Francuskoj, a prema pisanju CNN-a uzrok smrti je samoubojstvo. Od njega se oprostio i kolega Mate Janković (39), a dirljivu poruku objavio je na svom Facebook profilu. 

- Jučer mi telefon nije prestao zvoniti, a u inbox su stizale poruke o smrti Anthony Bourdaina. Ostao sam šokiran i trebalo mi je vremena da prožvačem tu informaciju. Šok je bio još veći kada sam saznao da je riječ o samoubojstvu. Zapravo priča Bourdaina i mene počinje početkom 2000-ih kada sam prvi puta pročitao 'Kitchen Confidential' - započeo je Mate priču o Anthonyju. 

Bourdaina je prvi put upoznao u jednom restoranu u kojem je tada radio, a slavni kuhar Anthony bio je domaćin večere. 

- Njegov stil izražavanja bio mi je vrlo blizak, a 'bitter sweet' opis kulinarskog svijeta nešto što smo svi u barem jednom obliku prošli. Zapravo, to je priča o kaosu, o demonima jednog čovjeka koji je odlučio postati kuhar. Priča zapravo ima 'happy end', ili sam to do danas mislio - prisjetio se Janković. 

Na prezentaciji večere u sali, Anthony se ustao i pred uvaženim gostima započeo je priču klasičnim kuharskim vokabularom ne libeći se koristiti psovke.

 - Zapravo bio sam sretan jer prisustvujem trenutku u kojem netko ruši sva pravila restoranske komunikacije. Nikada mi u životu psovke nisu zvučale tako dobro i ispravno. U sali su s odobravanjem prihvatili taj ležerni pristup te ga nagradili velikim pljeskom. Čovjek je kao gost sjeo za stol, ali već nakon trećeg slijeda ustao se, uzeo svoju cugu i otišao u kuhinju, vise se u salu nije vraćao - napisao je popularni kuhar Mate. 

Anthony Bourdain

Na zajedničkom putovanju, Anthony i Mate su se zbližili. Razgovori koje su znali voditi nekada su bili doista intimni. Pričali su o ovisnosti i o obitelji. O malim i velikim problemima. 

- On je otišao, a ja sam još pozornije počeo pratiti njegov show i odjednom si rekao kako bi super bilo odvesti ga u Hrvatsku. Prošlo je sedam godina i život je odradio svoje. Ne znam kako, ne znam zašto ni kojim čudnim silama došli su do mene i zamolili me da surađujem s njima. Mislim da mi je to bio jedan od najsretnijih dana u životu. Kontaktirao sam kolege za koje sam znao da će odraditi fenomenalan posao promocije. Negova produkcija mi je zadala radijus kretanja, a ja sam unutar njega odabrao sto smatram najboljim. Devet dana smo putovali i snimali - nastavlja Mate. 

 Jednu večer dok su sjedili na terasi, Anthony mu je priznao u kojem trenutku se odlučio 'skinuti' s heroina.  

- Ja sam sjedio pored čovjeka koji je pobijedio svoje demone. Danas sam shvatio da ti demoni nikada ne odu, uvijek su s tobom i čekaju samo trenutak slabosti da ti sve oduzmu. Žao mi je što ga nikad više nisam vidio, potajno sam se nadao da ćemo još jednom sjediti na nekoj terasi i pričati o životu. Otišao je velik čovjek, jer samo se veliki čovjek može vratiti iz pakla i napraviti ovo sto je on napravio. Ne znam što se desilo s njime ali nešto se prelomilo i život je stao tako kao je stao. Chef, gdje god da jesi, pojedi jednu kamenicu i za mene - zaključio je Mate.

VIDI OVO: 5 stvari koje moraš znati o biseksualnosti

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...