Obavijesti

Show

Komentari 83

Mia o sestri Eni: Čini mi se kao da je dio mene otišao zauvijek

Mia o sestri Eni: Čini mi se kao da je dio mene otišao zauvijek
7

Ena Begović poginula je prije 15 godina, točno na Veliku Gospu u automobilskoj nesreći na otoku Braču. Njena sestra Mia se do danas nije oporavila od tragedije

VIDEO

Godinama mnoge uspomene, lijepe, ali i ružne, nemam s kime podijeliti. S Enom sam bila bliska čak i kad se oko nečega nismo slagale, rekla je glumica Mia Begović (52).

Njezina sestra je poginula prije 15 godina, točno na Veliku Gospu u automobilskoj nesreći na otoku Braču. Iza nje su ostali suprug Josip Radeljak , 1,5-mjesečna kći Lana i majka Tereza. Mia se do danas nije oporavila od tragedije, a kako kaže, nikad ni neće. Njezina Ena joj nedostaje svaki dan.

- Rano smo obje otišle od kuće i bile smo oslonac jedna drugoj. Osjećam se kao da je dio mene otišao zauvijek - rekla je Mia.

Dodala je da su kao djevojčice bile jako živahne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cijeli Trpanj je bio naš. Popele bismo se na vrh stabla i satima šutjele. Jednom nas je cijeli Trpanj tražio, a mi smo se javile tek kad je počeo padati mrak - prisjetila se Mia. Dodala je da se nisu usudile sići s drveta jer su znale da su pretjerale.

- Roditelji su bili ludi od brige. Isprva su bili sretni što nas vide, a onda smo dobile što smo zaslužile - kaže Mia.

Patrik Maček

I Ena je uvijek rado isticala da je imala divno djetinjstvo. Najsretnija je bila kad je pored nje bila mlađa sestra. Ena je sebe opisavala kao plahu djevojčicu koja se voljela zatvarati u svoj svijet. Često je spominjala dud na koji su se nakon škole penjale i jele plodove. Zaboravile su pritom da je dud crn pa je njihova mama Tereza odmah shvatila zašto ne mogu ručati.

Kad je Mia za Enom došla u Dubrovnik u srednju školu, sestre su živjele u đačkom domu, iz kojeg su demonstrativno otišle jer se Ena posvađala s odgojiteljicom. Posljednji poklon starije sestre, slika balerine, danas visi u Mijinu zagrebačkom stanu.

- Ena ju je odabrala. Sa stražnje su se strane potpisali roditelji i Ena. Objesila sam je u dnevni boravak gdje je svi vide - kaže Mia.

Ljubav između njih dvije, dodaje, još lebdi između ovog i onog svijeta.

Ena je bila nervozna kad se s redateljem Antunom Vrdoljakom (84) našla ispred zagrebačkog HNK radi uloge u “Glembayevima”.

Silno je željela igrati lik sestre Angelike. Mustafa Nadarević je uvijek žicao uloge za kolege i preporučio ju je Vrdoljaku.

- Razgovarali smo, a ja sam je gledao. Dao sam joj scenarij i rekao neka pogleda lik barunice Castelli. Skoro je pala u nesvijest - prisjeća se Vrdoljak.

VIDEO

Redatelj dodaje da ga je Dalmatinka Ena uplašeno pitala kako će svladati baruničin govor. Odgovorio joj je da to neće biti problem jer će barunica u njegovoj seriji biti s Pelješca. Uzbuđena Ena došla je kući te sestru Miju zamolila da joj izvadi zemljopisnu kartu i pokaže Pelješac. Kad je zbunjena Mia to učinila, Ena joj je rekla: “Vidiš, odavde dolazi barunica, koju ću ja igrati”. Na filmskom festivalu u Puli 1988. odbila je nagradu za epizodnu ulogu jer je tvrdila da je barunica Castelli glavna uloga u seriji.

- Tada mi je još više porasla u očima. Volio sam je jer je na snimanje donijela beskrajno puno pristojnosti. Nikad nije kasnila, ništa joj nije smetalo. Pamtim je kao izuzetnu ženu i divnu glumicu - kaže Vrdoljak.

Redatelju Jakovu Sedlaru , inače bliskom Eninu prijatelju, najviše u sjećanju ostala je Enina plahost. Zajedno su radili 'Četverored' i to je bila njezina posljednja filmska uloga. Bila je, kaže, tako nježna i profinjena. Samo je još Grace Kelly imala karizmu sličnu njezinoj.

- Ena je vjerovala da se u životu događaju čarobni trenuci. Bila je hrabra, riskirala je, gubila, bila voljena i nevoljena, a u važnim životnim stvarima nikad nije kalkulirala. Tu je bila ziheraš. Pamtim je kao veličanstvenu glumicu i jednaku takvu prijateljicu - kaže Sedlar, koji je Enu upoznao još kao srednjoškolku u Dubrovniku. Družili su se i kad je došla u Zagreb na studij prava. D

ok je hodala pored Kavkaza, za njom su se okretale rock zvijezde, glumci i umjetnici koji su tamo stajali. Već je glumila u filmu Lordana Zafranovića , ali još se nije proslavila. Ena je imala samo 18 godina kad je ekipa filma 'Okupacija u 26 slika' došla u Dubrovnik, a Ena se s ostalim srednjoškolkama javila za statiranje. Pojavila se u dosta krupnom planu u sceni, a na njezinu dugu plavu kosu redatelja je upozorila njegova asistentica Branka Turkalj.

- Zahvaljujući njoj na velika sam vrata ušla u hrvatsku kinematografiju - rekla je Ena, jer je zahvaljujući njoj dobila ulogu u filmu 'Pad Italije' 1981.

Ena nije bila sigurna hoće li prekinuti studij prava i upisati Akademiju dramskih umjetnosti.

- Bojala sam se roditelja, a ni sama nisam bila uvjerena je li gluma pravi izbor. Ipak, roditelji su se složili da radim ono što volim - rekla je Ena. Pripremala se s Radom Šerbedžijom , koji je rekao da takav talent nije vidio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'