Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mitska bića na udaru: Tko stoji iza napada na V.I.S. Niprije?

None Foto: PIXSELL/YouTube 3

Video pjesme ‘Shallow Čavoglave’ uklonjen je s YouTubea, a onda i vraćen. Raspetljavamo pozadinu slučaja

Dok su se Niprije kupale u Čikoli, družile se s mještanima Čavoglava, pjevale, molile i jele, netko ih je uhvatio nespremnima. Sa servisa YouTube uklonjena je njihova pjesma 'Shallow Čavoglave', kažu zbog govora mržnje. Ali onda opet preokret.

POGLEDAJTE VIDEO Hit na internetu: Lady GaGa i Bradley 'otpjevali' Čavoglave

Pjesma je vraćena. Dovoljno za zavjeru? Naravno. Popis sumnjivaca je golem, a pitanja se množe... Najvažnije od njih je ono: 'Kome smetaju jake Niprije?'. Skupina amaterskih glazbenika 'proslavila' se šaljivim obradama pjesama Marka Perkovića Thompsona, koje su u kratkom roku skupile nekoliko stotina tisuća pregleda. Ali kao što to obično biva, nekome je zasmetao njihov uspjeh.

Jesu li to Bin Laden i masoni, kako pjeva TBF? Jesu li se u sve upleli svemirci? Je li Lady GaGa ljuta što su Niprije pohvalile Bradleya Coopera, a ne nju, pa im je odlučila smjestiti? Odgovor smo potražili od članova Niprija, privilegirane skupine s dozvolom ulaska u Čavoglave, koje je Thompson opjevao u svojem najvećem hitu 'Bojna Čavoglave'.

- Vjerujemo da su nas prijavili korisnici YouTubea kojima se ne sviđa nas rad. Također, vjerujemo da je prijava bilo mnogo, pa je YouTube automatski blokirao videozapis... Odvjetnik je, poput nas, u ovoj priči anoniman, ali je očito da je odradio odličan posao i opravdao angazman - poručuju Niprije, koje nismo htjeli ometati daljnjim pitanjima.

'SHALLOW ČIKOLA' Spojili nespojivo: 'Naš talent je osrednji, a uspjeh iznenađenje'

Kako su nam rekli jučer, raspored im je ispunjen. Kad ne komuniciraju sa svetim Ilijom i ne krste djecu u Čikoli, rade normalne poslove.

91st Academy Awards -  Oscars - Hollywood | Autor: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Nažalost, imamo osmosatno radno vrijeme na dnevnoj bazi pa je obrađivanje hitova ono čime se bavimo kad ne radimo naše poslove. Puno nam se ljudi javilo, pružaju nam podršku i raspituju se za kupnju CD-a. Ali polako - staju na loptu članovi benda, koji još ne žele otkriti svoj identitet.

- Nismo vam mi materijal za zvijezde - dodaje veselo društvo. Korisnici YouTubea s oduševljenjem su popratili povratak omiljenih glazbenika na ovu mrežu.

- Da ih nisu vratili, bojkotirao bih YouTube - napisao je jedan komentator, dok se drugi zapitao: - Dakle, u službenom priopćenju stoji kako je pjesma uklonjena zbog govora mržnje. Zaljubljeni Lady GaGa i Bradley Cooper, uz pratnju klavira, nježnim glasom pjevuše predivnu ‘Bojnu’. Gdje je tu mržnja?

Eventualno da su rekli da je uklonjen zbog govora ljubavi. YouTube se, eto, posuo pepelom i ispravio svoju pogrešku. A nama je sad preostalo samo čekati. Vokalno instrumentalni sastav Niprije najavio je kako će nastaviti s obradama, kombinacija je jako puno, a mi im se jako veselimo...

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (29)
  • Čaoglae...najjači spot svih vremena...više očiju nego zubi...

    28. 11. 2019,   09:47
  • Mogli bi dečki razmisliti o obradi Čavoglava na neku božićnu pjesmicu, takvo je doba godine 😁

    28. 11. 2019,   09:20
  • Youtube ima svoja pravila korištenja i zadržava diskrecijsko pravo uklanjanja videa ako smatraju da neki video krši ta pravila. Jedno od njih je pitanje autorskih prava. Generalno, zabranjeno je uzimati tuđi autorski rad i tuđi video i koristiti ga za svoj video, a bez dozvole vlasnika originala. Dakle, nije u pitanju pjesma Thompsona, jer nije autorsko djelo, već su dečki sami odsvirali i otpjevali svoj tekst, već je problem u videu koji su uzeli i iskoristili, pretpostavljam bez pitanja i privole vlasnika originalnog videa nastupa Lady Gage i onog drugog lika. To je isti razlog zbog kojeg nerjetko i portal 24 sata ne stavlja neke snimke, već napišu (nismo u mogućnosti zbog autorskih prava).

    28. 11. 2019,   09:56