Obavijesti

Show

Komentari 7

Modna ikona: Špijunirala je za naciste i zavela je gestapovca

Modna ikona: Špijunirala je za naciste i zavela je gestapovca
1

ROĐENA JE 1883. NA DANAŠNJI DAN Iako ju većina pamti kao ženu koja je zauvijek promijenila modu, samo rijetki znaju da je život Coco Chanel bio taman poput njezine male crne haljine

VIDEO

Prije par godina objavljeni dokumenti ukazuju na to da je modna ikona Coco Chanel zapravo bila nacistička špijunka koja je imala aferu s časnikom Gestapa te je pokušavala uvjeriti Britance da završe rat. Nacisti su je za spomenutu ulogu izabrali zato što je bila bliska prijateljica Winstona Churchilla, a upravo ju je to prijateljstvo spasilo od osvete francuskog Pokreta otpora.

Chanel je regrutirala nacistička obavještajna jedinica Abwehr te joj je dodijeljen broj agenta F-7124. Isto tako, dobila je i kodno ime - Westminster - zbog njezine afere s Vojvodom od Westminstera koju je imala dvadeset godina ranije.

Špijunirala je za naciste

Nacistički dokumenti, koji danas služe kao podloga za novi francuski dokumentarac, potvrđuju ono o čemu se godinama nagađalo.

gooshness.blogspot.com

Nakon završetka rata francuska Vlada tvrdila je da su se brojna poznata lica pridružila Pokretu otpora ili da su u najmanju ruku bojkotirali naciste, a sada se čini da su stvari bile sasvim drugačije.

- Otkrića povezana s Coco Chanel dokazuju da su tvrdnje o bojkotiranju nacista bile lažne - rekao je povjesničar Henry Gidel.

U spomenutom dokumentarcu s nacistima u vezu su dovedene i pjevačica Edith Piaf te Maurice Chevalier. Za njih dvoje također se sumnja da su bili nacistički špijuni, a postoje dokazi da je Piaf svojevremeno za njih održala desetak privatnih koncerata.

O vezi između Chanel i nacista progovorio je i američki povjesničar Hal Vaughan.

web

- Chanel nije vjerovala u ništa osim u modu. Ona je vjerovala u svoju odjeću i svoj posao, a Hitler i nacisti ju uopće nisu zanimali - rekao je i dodao kao je ona imala potrebu biti blizu izvora moći, a istu su u to vrijeme imali upravo nacisti.

Afera s nacističkim časnikom

Za vrijeme nacističke okupacije Pariza, Chanel je živjela u luksuznom apartmanu hotela Ritz koji je bio sjedište njemačkih zračnih snaga u Francuskoj. Ubrzo je počela aferu s Hansom Guntherom von Dincklageom, visokim časnikom Gestapa kojeg su svojevremeno odlikovali Hitler i Goebbels. Isto tako, on je bio šef špijunskih akcija u Francuskoj 30-ih godina prošlog stoljeća.

Chanel je na početku okupacije 1940. imala 57 godina, a spomenuti časnik od nje je bio mlađi 13 godina. Bili su u vezi desetak godina, a nakon rata zajedno su pobjegli u Švicarsku.

Coco je preko njemačkih veza pokušala iskoristiti nacistički zakon koji je Židovima branio da imaju tvrtke te tako vratiti svoju tvrtku i prava na poznati parfem Chanel 5 koja je prodala židovskoj braći Wertheimer 1924. godine. To joj nije pošlo za rukom jer su braća u međuvremenu pobjegla u Ameriku, a tvrtku je dobila novog vlasnika koji nije bio Židov.

gooshness.blogspot.com

Chanel je u njemački Abwher navodno uključio dvostruki agent barun Louis de Vaufreland. navodno joj je obećao da će njenog nećaka pustiti iz logora. Njezina prva misija bila je detektiranje simpatizera nacista u Madridu i njihova regrutacija kako bi isti postali špijuni.

Sa svojim ljubavnikom 1943. putuje u Berlin gdje svoje usluge nudi Heinrichu Himmleru. On ju opet šalje u Madrid na posebnu misiju.

Rat je prestao teći u korist nacista pa su se neki od njih željeli odvojiti i sklopiti zasebno primirje s Britancima, a Chanel je zbog svojih prijateljstva s utjecajnim osobama u Engleskoj bila idealna kandidatkinja koja je trebala malo 'pogurati' cijelu priču. To joj naposljetku nije uspjelo jer se Churchill nikada nije odazvao na njezine pozive.

Churchill ju je spasio spasio

Britanske tajne službe znale su da je Chanel doslovno 'skočila u krevet s neprijateljem' jer im je jedan prebjeg ispričao sve o njezinim sastancima u Berlinu.

-Ona je imala sasvim nerealna i megalomanska očekivanja jer je mislila da će moći utjecati na Churchillovo mišljenje - kaže povjesničar Henry Gidel.

U kolovozu 1944. članovi Pokreta otpora stigli su u Ritz po tada 61-godišnju Chanel i odveli je u svoj odbor koji je odlučivao o sudbini onih koji su surađivali s nacistima. Puštena je nekoliko sati kasnije.

Pravo je malo čuda što se slavna dizajnerica uspjela tako lako izvući, a do danas nije poznato tko ili što ju je zapravo spasilo. Nagađa se da je to ipak bio Churchill.

Bezvremenska ikona stila

Coco je tada sa svojim nacističkim ljubavnikom otišla u Švicarsku. U Pariz se vratila kako bi dala iskaz na suđenju izdajici Vaufrelanu.

Zauvijek se vraća u Pariz 1954.. Živjela je u Ritzu sve do svoje smrti sedamnaest godina kasnije. Preminula je u siječnju 1971. u 88. godini, a svijet ju je zauvijek zapamtio kao jednu od najvećih modnih ikona svih vremena.

Pixsell

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija