Obavijesti

Show

Komentari 2

Motovun Film Festival počinje u utorak: Bit će čak 70 filmova

Motovun Film Festival počinje u utorak: Bit će čak 70 filmova
16

U Motovunu je, osim filmskog, nezaobilazan i bogat glazbeni program u sklopu kojeg ove godine nastupaju Vojko V, Svemirko, Pankrti, Saša 21, Vlado Kreslin, Mario Kovač i Jeboton Ansambl

VIDEO

Još samo nekoliko dana je do početka 22. Motovun Film Festivala. U pet dana, od 23. do 27. srpnja na motovunskom brdu bit će prikazano 70 filmova uz bogat popratni edukativni i glazbeni program, performanse i zabavne sadržaje. Kao i svih ovih godina, Motovun slavi slobodu i različitost uz dozu vedrine i humora.

Dobar primjer za to u ovogodišnjem posebno jakom programu je film 'Podržite djevojke' ovogodišnjeg počasnog gosta Andrewa Bujalskog. Uz ovu humornu priču koja okreće naglavce stereotipe o ženama u muškom svijetu, bit će izvan konkurencije prikazana još dva filma Bujalskog, nekadašnjeg studenta nedavno preminulog Dušana Makavejeva kojem će MFF odati posebnu počast.

Priču o ženskom strahu od neuspjeha u surovom korporativnom svijetu donosi austrijski film 'Tlo pod nogama'. Još je nekoliko filmova iz srednje Europe opterećene porastom ksenofobije i nacionalizma te tranzicijskim problemima. Među njima je sjajna slovačka drama 'Nek bude svjetlost', koja dolazi s odličnim kritikama s festivala u Karlovim Varima, te latvijski film 'Oleg', realistični prikaz života obespravljenih emigranata u zapadnoj Europi. Kroz priču o anti-superheroju film 'Skakač' donosi kritiku korumpirane Rusije, dok iz Švicarske dolazi 'Nevinost', psihološka drama s elementima trilera na stalnoj granici između stvarnog i nadrealnog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Između psihološke drame i trilera vješto balansira i 'Bijeli, bijeli dan', intrigantna priča s Islanda, a posebnu će pozornost izazvati bizarna crna komedija Jelenja koža, o jakni koja njezinog vlasnika nagovara na zločine. Festival će, pak, otvoriti 'Nikad više luzerica', pitka slovenska komedija o izgubljenoj generaciji na pragu tridesetih.

Domaće boje brani dokumentarac Tusta o preminulom frontmenu grupe KUD Idijota u režiji dugogodišnjeg člana motovunskog tima Andreja Korovljeva. Za svjetsku premijeru ovog filma već se traži karta više, a velik je interes i za 'Dnevnik Diane Budisavljević', istinitu priču o humanitarki koja je spašavala djecu iz ustaških logora. Film nekadašnje motovunske suradnice Dane Budisavljević stiže s odličnim reakcijama s Pulskog filmskog festivala.

U ovom izdanju posebno je bogat program kratkih filmova koji će se prikazivati u više termina nego prošlih godina. Trideset filmova u konkurenciji osim pobjedničke titule borit će se i za nominaciju za Europsku filmsku nagradu čiji je partner od ove godine i Motovun Film Festival.

Popratni program Poljska u fokusu predstavlja novi val mladih i darovitih autorica i autora koji obrađuju brojne intrigantne teme u toj zemlji s rastućim konzervativizmom. Među njima je i zapaženi film 'Nina' redateljice Olge Chajdas, koja tematizira lezbijsku ljubav. Programom Populizam za početnike MFF donosi britke dokumentarce o zemljama s rastućim populizmom poput Mađarske, Poljske, Italije i Grčke. Tu će aktualnu temu festival obraditi i kroz niz performansa i uličnih akcija u kojima će sudjelovati umjetnici poput Siniše Labrovića i Rumene Bužarovske.

Pored Andrewa Bujalskog, u goste na Brdo filmova stižu i Wojciech Smarzowski, redatelj provokativnog poljskog filma 'Kler', zatim islandski glumac Ingvar Sigurðsson, njegova makedonska kolegica Labina Mitevska, slovenska redateljica Urša Menart, srpski glumac i producent Uliks Fehmiu te niz filmskih autora iz Poljske. Poseban gost bit će snimateljski doajen Živko Zalar, ovogodišnji dobitnik nagrade 50 godina, u čiju čast će biti prikazan film 'Već viđeno'.

U Motovunu je nezaobilazan bogat glazbeni program u sklopu kojeg ove godine nastupaju Vojko V, Svemirko, Pankrti, Saša 21, Vlado Kreslin, Mario Kovač i Jeboton Ansambl. Uz nekoliko glazbenih filmova posebna poslastica bit će zaboravljeni pa nakon 40 godina pronađeni film 'Ptica na žici: Leonard Cohen' koji će biti prikazan na novoj lokaciji u hotelu Roxanich. Publiku očekuje i filmski kviz s Moranom Zibar, razgovori s gostima te razni zabavni sadržaji.

Motovun Film Festival od ove je godine i festival bez jednokratne plastike. Osim promoviranja čaša za višekratnu uporabu u kampu će u suradnji s Greenpeaceom biti održana radionica o životu bez plastike, dok će kuhar Goran Zgrablić voditi tečaj kuhanja bez otpadaka.

POGLEDAJTE VIDEO O NOVOJ NAGRADNOJ IGRI 24SATA:

Pokretanje videa...

00:45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode