Obavijesti

Show

Komentari 3

Mrtvi hodaju: Recenzirali smo šestu sezonu 'Živih mrtvaca'

Mrtvi hodaju: Recenzirali smo šestu sezonu 'Živih mrtvaca'
3

Obzirom da je peta sezona serije 'Živi mrtvaci' bila jedna od najboljih do sada (ako ne i najbolja), očekivanja su bila poprilično velika za novu sezonu, šestu po redu

VIDEO

Upozorenje: recenzija sadrži spojlere o cijeloj šestoj sezoni. Ako ju niste gledali, preporučujemo vam da nastavite oprezno.


I dok su se navedeni događaji doista i dogodili, njihova realizacija bila je u najmanju ruku diskutabilna. Šesta je sezona bila nespretan eksperiment u kojemu je na najvećem naglasku bila besmislena manipulacija s gledateljem, što se produkciji sasvim sigurno može obiti o glavu ukoliko takvim pristupom nastave i u narednoj sezoni. Naravno, Glennova 'ne-smrt' prerasla je u veliku temu za prepirku što kritičara, što fanova, a kako scenaristi 'nisu' očekivali kakvu će reakciju izazvati njihove gluposti i nepotrebni eksperimenti, da je Glenn doista živ, morali smo čekati do finala polusezone.


Ta nas konstatacija dovodi do prve polovice sezone, jer su 'Živi mrtvaci' uvijek nekako žonglirali s pozamašnom količinom problema koje su producenti (neuspješno) nastojali postupno ispeglati. Nova taktika, naravno nije uspjela, ali bio je to svejedno hrabar potez. Generalno, prva polovica sezone bila je jedna ogromna kriza isprepletena s fokusima na različite likove i lokacije. Glavni je problem bila Glennova smrt koja je jednostavno odmicala pozornost sa svih epizoda u kojima se nije dogodilo objašnjenje ili nagovještaj na objašnjenje o Glennovoj situaciji.

S druge strane, najbolja epizoda sezone, 'Here's Not Here' ponudila nam je fantastičnu Morganovu pozadinsku priču, kao i Eastmana, čiju je ulogu tumačio John Carroll Lynch. Epizoda je ujedno na tih i dirljiv način objasnila zašto Morgan ne ubija.
Naravno, u drugom je dijelu sezone bilo još nekih vrlo dobrih trenutaka, među kojima bismo mogli izdvojiti onaj krvavi pokolj u premijeri polusezone, kada je nastupio napad na Saviorse; kao i zatočeničku situaciju Carol i Maggie. Preživjele su, no jesu li bile i heroji? I ne baš.


Stvari su se nažalost raspale na samom kraju sezone. Saviorsi su nastavili gubiti, a serija je krenula apsolutno nevjerojatnim smjerom. Nakon što su naši heroji odlučili napustiti Alexandriju, serija je likove uvela u kompletno besmislene probleme. Kada definitivno nitko ne bi smio napustiti grad, pogotovo ne usred sukoba dvaju zaraćenih frakcija, bilo je nevjerojatno frustrirajuće gledati likove kao što su Rick, Daryl, Michonne, Glenn, i ostale, koji su odlučili otići iz grada i poći za nekime tko je već otišao.

I naposljetku, pred sam kraj sezone imamo dva finalna 'cliffhangera', i to u epizodama 'East' i 'Last Day on Earth', koji su na otvorenu ranu natrpali još kilu soli. Odnekud se pojavio onaj blesav efekt krvi na zaslonu (koji se uspješno vratio u posljednjem kadru finalne epizode), no stvari je odličnom glumom popravio izvrsni Jeffrey Dean Morgan u ulozi Negana. Tih posljednjih Neganovih deset minuta djelovalo je kao da će serija pronaći novi, svježi element koji bi je mogao spasiti, no produkcija je, naravno (nekako i očekivano) jednostavno MORALA sve pokvariti i ne pokazati koga je Negan ubio.

Jer eto, gledatelja se mora ostaviti 'zapetim' u fotelji, no scenaristi i producenti očito nisu niti svjesni da su tim potezom možda i otjerali dobar dio gledatelja. Hoće li išta naučiti? Pokazati će sedma sezona. Nadajmo se.

Ocjena:

6.5 - OK

Šesta je sezona generalno imala mnoge vrlo dobre, kvalitetne trenutke koje su nažalost zasjenile očajno loše odluke scenarista i produkcije

Za:

Izvrsna epizoda 'Here's Not Here'
Sijaset odličnih, nasilnih epizoda
Negan je bio fenomenalan

Protiv:

Glennova 'smrt' i drugi blesavi cliffhangeri
Likove iz nekog razloga scenaristi tjeraju da rade totalno glupe poteze
Finale sezone, naravno

Izvor: adria.ign.com

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode