Obavijesti

Show

Komentari 2

Na kultnom Harley-Davidsonu smo shvatili što znači voziti...

Na kultnom Harley-Davidsonu smo shvatili što znači voziti...
1

Nova mini serija koja dolazi 18. rujna donosi priču o povijesti kultnih motocikala te prati život njihovih tvoraca. U glavnoj ulozi je Michiel Huisman, zvijezda ‘Igre prijestolja’

VIDEO

Svi koji su ikad sjeli na Harley-Davidson složit će se da je on puno više od motocikla. Ovaj simbol Amerike, bahatog individualizma i slobodnog duha prepoznatljiv je širom svijeta. No ono što je manje poznato je priča o njegovim osnivačima. Discovery Channel zato 18. rujna u 22 sata donosi mini seriju od tri epizode “Harley i Davidsonovi” (Harley and the Davidsons), koja prati život osnivača Waltera i Arthura Davidsona i njihovog prijatelja Billa Harleya.

Put do uspjeha nije bio lak

Njihov put do uspjeha nije tekao glatko, naprotiv. Bio je ispunjen brojnim preprekama, rizicima i nemilosrdnom konkurencijom. No tri mladića, sinovi američkih doseljenika nastanjenih u Milwaukeeju, dali su sve što su imali kako bi osigurali opstanak tvrtke koju su osnovali. Serija je temeljena na istinitoj priči i prikazuje 'rođenje' ovih kultnih motocikala u vrijeme velikih društvenih i tehnoloških promjena početkom 20. stoljeća. 

Michiel Huisman obožava motocikle. Nekoć ih je stalno vozio, no kad je dobio dijete, odlučio je kupiti auto

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Walter, Arthur i Bill riskirali su sve kako bi sve pokrenuli, a svaki od njih se suočavao s različitim izazovima. No ova vozila su bila ta koja su ujedinila njihove snove i ambicije. Oni su uspjeli zacementirati reputaciju Harley-Davidsona kao motocikla koji može ići bilo kamo. Za Waltera je ovo bila prilika da pobjegne od “zatucanog” društva, ignorira pravila i napravi motorizirani bicikl koji će ići bilo kuda i biti brži od bicikla. Izgrađeni u šupi u Milwaukeeju 1903., ova vozila bila su u mogućnosti preživjeti gotovo sve uvjete. Walterova žestoka ambicija dovela ga je i do motociklističkih utrka, gdje je naciju ostavljao bez daha.

Opasne motorističke utrke

Utrke su često imale i smrtonosne posljedice, osobito s prodajom raznih drugih opasnih motocikala koji su preplavili zemlju. Tad je nastupila i Velika depresija, koja je žestoko udarila na motorističku industriju. No Harley-Davidson i dalje su svojim poslovnim idejama prkosili i osvajali. 

U seriji glavne uloge imaju Michiel Huisman (Walter Davidson), najpoznatiji po ulozi Daarija Naharisa u hit seriji “Igra prijestolja”, Bug Hall (Arthur Davidson) i Robert Aramayo (Bill Harley), koji je u šestoj sezoni “Igre prijestolja” glumio mladog Neda Starka. Na predstavljanju serije 'Harley i Davidsonovi'  u Los Angelesu s glumcima smo imali priliku i razgovarati.

Svi su ovaj projekt odmah prihvatili, a većina su veliki zaljubljenici u motocikle te ih voze i privatno.

 Naša novinarka je s glavnim glumcima serije 'Harley i Davidsonovi' imala priliku razgovarati u Los Angelesu     

- Mnogi odmah na spomen serije misle da se ovdje samo radi o motociklima. No, mi donosimo priču o bratstvu, prijateljstvu, odricanju – rekao je Michiel (35). koji je bio presretan jer je dobio priliku voziti Harley-Davidsona kao i replike motoriziranih bickla koji više i ne postoje ili se nalaze u muzeju u Milwaukeeju. Glumac je u svojim 20-ima, kaže, stalno bio na motociklu.

- Mislio sam da nikad neću sjesti u automobil, no onda smo supruga i ja dobili dijete i odjednom sam shvatio da bi bilo pametno sjesti za volan auta. Zaista volim motocikle i biti dio ovog projekta je ostvarenje sna za mene – rekao je. 

Stephen Rider, najpoznatiji po ulozi u seriji 'Daredevil' glumi Williama Johnsona, prvog afroameričkog prodavača Harley-Davidsona. I on je, kaže, veliki obožavatelj motora te su na prvoj godini fakulteta brojni njegovi prijatelji, uključujući i njega kupili motore.

- Do kraja godine su nam ih ukrali, a moja majka je samo kratko rekla: ‘Hvala Bogu’ - smije se Rider. Snimanje serije 'Harley i Davidsonovi' većim dijelom bilo je u Rumunjskoj te im je upravo ta udaljenost od doma, kaže Rider, dala šansu da se svi još više povežu. Iako su za zahtjevne scene imali kaskadere, na snimanju je bilo i ozljeda.

Snimanje prepuno ozljeda

- Bilo smo puni masnica, a moj kaskader je slomio ključnu kost. No, ta ekipa je nevjerojatna, oni su tako polomljeni sjedali na motore, a najviše su se iživcirali kad su na kraju dana morali ići u bolnicu – rekao je Bug. Michiel dodaje kako je mislio da zna voziti motocikl sve dok nije vidio kaskadere kako to izvode.

  Glumci su imali kaskadere koji su se stalno borili s ozljedama. To ih nije spriječilo da iznova sjedaju na motocikle. Za potrebe snimanja napravljeno je više od 70 replika     

- Sve ono što sam naučio vezano za vožnju motocikla morao sam zaboraviti. Ovo je nešto sasvim drugačije – rekao je. Jessica Camacho (33) dobila je ulogu Reye, neustrašive članice najranijeg motorističkog kluba koji izrađuje motocikle i prodaje ih za utrke. Prije snimanja serije nikad nije sjela na motocikl te je, kaže, bila prestravljena.

Naručio sam odmah dva motocikla

- Srce mi je lupalo, a dlanovi su mi se znojili. Preživjela sam taj prvi susret i oduševila se. Sad sam veliki obožavatelj i već se vidim kako za nekoliko godina ‘kruzam’ po napuštenim cestama. To je baš romantično – rekla je. Dodaje da to nikad ne bi saznala da nije dobila ulogu. Jessica je glumila u serijama 'Sanjiva dolina', 'Veronica Mars', 'Zakon i red: Odjel za žrtve'. 

Za potrebe snimanja 'Harleyja i Davidsonovih” napravljeno je više od 70 replika motocikala.

- Na početku sam, odmah rekao koja dva motocikla želim. Vjerojatno su izgubili moju adresu, jer nisam još ništa dobio – smije se Michiel Huisman. Glumci se slažu da su imali veliku odgovornost prema likovima koje su tumačili.

Serija 'Harley i Davidsonovi', koja ima tri epizode u trajanju od dva sata, zorno prikazuje i opasne motorističke utrke, koje su nerijetko završavale smrću

- Divim se Billu Harleyju. Njegovom postignuću i energiji. Zbilja sam sretan što sam dio klasične američke priče o uspjehu jer smatram da svatko može nešto naučiti iz toga. Američki san je uvijek prisutan – kaže Robert Aramayo. Dodaje da o povijesti Harley-Davidsona nije imao pojma, samo je čuo za brend.

- Moj lik je rođen 1880., no isprve sam išao na audiciju za Arthura Davidsona. Ispalo je bolje ovako. Bill je pomalo introvertan, umjetnički tip koji se ne boji donositi prave odluke iako se isprve čini da ih radi zbog pogrešnih razloga. Puno sam naučio od njega – rekao je Robert. S obzirom da nema mnogo zapisa o osnivačima slavnih motora, glumci su imali više prostora u kreiranju likova.

Prijatelji koji su sve radili zajedno

- Mnogo je toga napisano o povijesti Harley-Davidsona, no o tome tko su ti ljudi bili nema puno informacija. S toga sam osjećao veliku odgovornost prema svemu i prema tome da Waltera Davidsona prikažem u pravome svjetlu. Mogli smo se poigrati s likovima jer nije da smo baš mogli otići na YouTube i pogledati njihove intervjue - rekao je Huisman. Uspio je, nastavlja naći neke Walterove citate te se oslanjao na anegdote koje su mu ispričali rođaci osnivača.

- Ono što su ti momci radili je bilo toliko opasno. Mislim, još uvijek je opasno voziti motocikl, a onda možete zamisliti kako je to izgledalo prije 100 godina. I to samo pokazuje kakvi su to bili mladići – neustrašivi i čvrsti - objašnjava glumac. 

Ekipa je oduševljena projektom: Donosimo priču ne samo o motociklima već o nevjerojatnom prijateljstvu, odricanju, zajedništvu

Walter je bio buntovnik, no Michiel je totalna suprotnost. On se nije uvijek, kaže, mogao zauzeti sam za sebe i biti čvrst oko svojih stajališta. Walter, Arthur i Bill su govori glumac sve radili zajedno i bilo im je stalo jedan do drugoga.

- Jedna od briljantnih stvari koje je Discovery učinio je što nas je ranije poslao u Rumunjsku gdje smo dobili priliku bolje se upoznati. Da nismo tako dobro kliknuli sumnjam da bi sve ispalo ovako odlično – zaključio je Huisman. Serija o kultnim motociklima, prijateljstvu, rivalstvu, nemilosrdnoj konkurenciji kao i o životu i smrti na utrkama je jedna od onih koja se ove jeseni ne propušta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'