Obavijesti

Show

Komentari 105

Naše prve misice se natjecanja danas gotovo više i ne sjećaju

Naše prve misice se natjecanja danas gotovo više i ne sjećaju
8

Iako Elena Šuran nije ušla niti među 20 najljepših žena svijeta, dobila je angažman u TV kvizu. K. Čerina je prekinula novinarsku karijeru i posvetila se odgoju sina

VIDEO

Osim međunarodnog priznanja 15. siječnja 1992., mladoj hrvatskoj državi radi promocije je bilo vrlo važno da se što više čuje za nju u svijetu. Uz naše sportaše, koji su osvajali medalje na natjecanjima, tu su bile i ljepotice koje su konkurirale na izborima za Miss Svijeta i Miss Universe.

Iako su tad osvajale naslovnice, prve se pobjednice tih natjecanja danas gotovo ne pamte.

Prvi izbor za Miss Hrvatske organiziran je 1992. godine. Titulu prve misice dobila je Rovinjanka Elena Šuran (44). Iako Elena nije uspjela ući u top 20 ljepotica niti je osvojila ikakvu titulu, nakon povratka sa svjetskog izbora zaposlila se na Hrvatskoj televiziji. Bila je hostesa voditelja Olivera Mlakara u tada popularnom kvizu “Kolo sreće”. Snimila je i nekoliko modnih editorijala, a zatim se povukla sa scene. Od 1997. Elena je u braku s veslačem Markom Banovićem (47), s kojim ima dva sina, Lovru i Svena, te kćer Noemi.

Goran Jakus/24sata

– Moja djeca navijaju za to da ponovno budem medijski eksponirana. Željeli bi gledati mamine slike u novinama i čitati o njoj – rekla je. Obitelj Banović živjela je u američkoj državi Massachusetts, gdje ih je redovito posjećivao Elenin šogor Boris Banović, poznatiji kao Fashion Guru. Tamo su bili do 2007., a Marko se bavio trgovinom nekretninama. Elena danas ima dječju igraonicu u Zagrebu i organizira zabave i proslave rođendana.

Četiri godine nakon prvog izbora za Miss Hrvatske, 1996., organizirano je još jedno svjetski priznato natjecanje ljepote - Miss Universe. Prva pobjednica bila je Kristina Čerina (36).

- U to vrijeme bila sam toliko zbunjena. Imala sam samo 19 godina i željela sam postati novinarka - ispričala nam je Kristina. Nakon što je istekao njen jednogodišnji mandat, Kristina je na javnoj televiziji radila u informativnom programu. Udala se za pomorca Zlatka Boku te s njim provela nekoliko mjeseci na brodu ploveći grčkom obalom. Trenutačno ne radi i posvetila se odgoju sina Tina (8).

– Za njega sam najljepša na svijetu. Vrijeme provodim čitajući, igram tenis i badminton, a kuhanje sam apsolutno usavršila - kaže Kristina, koja s obitelji redovito odlazi gledati teniske turnire u Roland Garrosu. Dodaje da joj je plan vratiti se novinarstvu kad Tin krene u više razrede osnovne škole.

Pobjeda na natjecanju za hrvatsku Miss Universe promijenila je život Šibenčanki Marijani Kužini (37), koja se 1999. okitila krunom i lentom. Radila je kao model i manekenka, a koji put se morala našminkati sama.

Borna Filic/Pixsell

- To mi je promijenilo prioritete u životu. Tada sam shvatila koliko volim šminku i kozmetiku. Posvetila sam se tome i danas radim kao vizažistica - kaže Marijana. Dodaje da današnje misice imaju mnogo više mogućnosti za uspjeh nego prije jer svoj izgled osim šminkom mogu popraviti i estetskim operacijama.

- Ta tehnika je zaista puno napredovala od vremena kad sam se ja natjecala. Zahvati su manje traumatični, ožiljci brže zacjeljuju i sve izgleda mnogo prirodnije - kaže Kužina. Bila je angažirana i za šminkanje djevojaka koje su se lani natjecale na izboru za Miss Universe Hrvatske. Našoj predstavnici Ivani Mišuri (24) drži fige da se što bolje plasira na skorom natjecanju u Miamiju.

Miss Hrvatske 2006. Ivana Ergić (28) ostala je zapamćena kao jedna od rijetkih djevojaka koja se natjecala s kratkom, gotovo dječačkom frizurom. Mnogi su je uspoređivali s legendarnom gracilnom glumicom Audrey Hepburn. Na izboru za Miss Svijeta ušla je među 20 talentiranijih djevojaka izvevši mađioničarsku točku. Osvojila je i nagradu za najljepšu dizajnersku haljinu u konkurenciji 104 djevojke, no bila je daleko od pobjedničkog trona.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Po povratku u Hrvatsku radila je kao manekenka i nosila revije donjeg rublja, a zatim se povukla sa scene. Kreativna Ivana danas se bavi s nekoliko poslova. Ljeti iznajmljuje ležaljke na plaži u Srimi kod Vodica. Ondje prodaje i haljine za plažu koje sama kreira i šije od iznošenih majica svog dečka. Kad prođe turistička sezona, Ergić proizvodi unikatne stolne lampe, čija su sjenila ukrašena romantičnim fotografijama.

Mnoge misice nakon proglašenja dobivale bi na poklon automobile, a samo se Rajna Raguž (31) može pohvaliti s dva osvojena vozila. Prvo je pobijedila na izboru za Miss sela i dobila traktor, koji je poklonila djedu, a kad je osvojila krunu Miss Hrvatske, odvezla je i automobil. Nakon manekenske karijere otkrila je novu strast. Danas joj je hobi fotografija, a najradije snima svoje nasljednice na izborima. 

Ivana je upoznala Donalda Trumpa

Vlasnik licencije za izbor Miss Universe (68) posjetio je djevojke koje se pripremaju za izbor u Miamiju.

Instagram

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju