Obavijesti

Show

Komentari 60

Ne moraju maknuti ni prstom, a na račun 'sjeda' milijun kuna

Ne moraju maknuti ni prstom, a na račun 'sjeda' milijun kuna
11

OBITELJSKI BIZNIS Bračnom paru Huljić većinu novca donosu izvedbe J. Rozge koja hitovima 'Okus mentola' i 'Nirvana' drma estradom, ali imaju i starih hitova

VIDEO

Ne zarađujem ništa! Ne primam tantijeme uopće. Jednom moram stati na kraj zadiranju u moj džep - bijesno je odgovorio Tonči Huljić (53). Upravo se on sa suprugom Vjekoslavom (51) našao na vrhu liste autora koji su naviše zaradili u 2013. godini. Njihova je zajednička bruto zarada, kako neslužbeno doznajemo, premašila milijun kuna .

Boris Đurđević (42), frontman grupe Colonia također se ističe među autorima koji zarađuju godišnji iznos koji prelazi 500.000 kuna, dok Husein Hasanefendić Hus (61) iz Parnog valjka zarađuje oko 700.000 kuna.

Od 300.000 do milijun kuna godišnje

Rajko Dujmić pripada  glazbenicima koji sa 717 glazbenih uradaka utrži godišnje oko 450.000 kuna , koliko se procjenjuje i godišnja naknada tantijema Zrinka Tutića sa 716 djela registriranih u ZAMP-ovoj bazi autora.

- Iz prespektive izvođača, autora i diskografa mogu reći da su uloženi veliki napori kako bi glazbenici dobili svoj dio kolača. Osobno podržavam i pozdravljam ovaj sustav preraspodjele novca jer od toga i sam živim - ističe Tutić.

Ni prva gitara Prljavog kazališta i autor njihovih pjesama, Jasenko Houra ne zarađuje značajno manju novčanu svotu pa se navodno njegova godišnja dobit od autorskih prava kreće oko 350.000 kuna . Svote koje na temelju autorskih prava dobivaju Miro Buljan, Nenad Ninčević, Ante Pecotić te Zlatan Stipišić Gibonni , koji su već godinama na samom vrhu ljestvice autora s najvećim naknadama, iznose oko 500.000 kuna bruto .

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

- Zbog logističkih razloga, redovito se pojavljuju sitna odstupanja tih naknada u odnosu prema očekivanjima autora. Ja sam tipičan primjer glazbenika koji je zakinut za dio autorskih prava mojih zabavnih pjesama jer ih kolege glazbenici koji ih izvode jednostavno ne prijavljuju pa ja samim time i ne dobivam novac - kaže Ninčević .

Dodaje da bi iznosi njegove zarade bili i dvostruki da kolege pjevači na terenu korektno prijavljuju njega kao autora glazbenih djela koja izvode.

Jedan od najizvođenijih autora u Hrvatskoj Zlatan Stipišić Gibonni (46) za 2014. godinu sigurno može očekivati da će dobiti manji iznos nego za neke prethodne godine jer se odrekao tantijema za pjesmu “Cesarica” kako bi pomogao poplavama pogođenim područjima u proljeće prošle godine.

VIDEO

Josipović i Seve na gubitku

Severina Vučković (42) od tantijema ubire samo nekoliko desetaka tisuća kuna na godinu kao autorica 52 djela u ZAMP-ovu registru, dok su bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću (57) prihodi od autorskih prava pala za duplo: s gotovo 32.000 na 15.000 kuna. Ako je suditi prema prognozama glazbenih stručnjaka, Ivan Dečak (35), pjevač benda Vatra i autor hita Tango ove se godine ima pravo nadati velikom iznosu.

Dečak nećak, kako mu mnogi tepaju jer mu je stric general Ivan Dečak, prognozira se, prvi bi put i mogao ući među top-deset glazbenika koji zarađuju više od 100.000 kuna od tantijema.

Inače, u lipnju će ZAMP objaviti izvješće s popisom glazbenika koji će najviše zaraditi od tantijema za prošlu, 2014. godinu.

VIDEO

Od tantijema bi vjerojatno zarađivao i više da svi izvođači prijavljuju da izvode upravo moje pjesme, no to je problem svih autora, naglašava Nenad Ninčević

- Ne bih imao ništa protiv da na moj račun sjedne milijunski iznos. Ali realan sam, to je nemoguće.  Premda se ‘Tango’ dosta vrtio na radiopostajama, ne očekujem da će se moji tantijemi u tolikoj mjeri razlikovati od onih koje dobivam od početka karijere - govori Ivan Dečak, autor prošlogodišnjeg hita “Tango”.

Za razliku od njega, najpoznatija autorica tekstova na ovim prostorima, Marina Tucaković (61), za samo jedan stih u pjesmi “Zora je” zasad je zaradila 780.000 kuna.

VIDEO

- Pjesmu mi je napisao pokojni Đorđe Novković i nas dvoje smo se nekoliko puta posvađali oko naslova pjesme. Prvo smo je nazvali ‘Jovane, zora je’ pa ‘Milane, zora je’. Posljednja i konačna verzija je ‘Zora je’. Na kraju sam pozvala Marinu Tucaković, koja je napisala samo jedan stih, a to je ‘Suza je iz oka kanula’ , i na tom stihu zaradila pozamašan novčani iznos - ispričala je izvođačica tog hita Neda Ukraden (64).

U Hrvatskoj je praksa da iznos tantijema dijele autor(i) teksta i glazbe u omjeru 35 posto prema 65 u korist autora glazbe. Zbog toga nije rijetkost da se glazbenici potpisuju kao autori glazbe premda to zapravo nisu. Svojedobno je Marko Perković Thompson (48) priznao da je potpisan kao autor glazbe za pjesmu “Iza devet sela ”, koja je neodoljivo podsjećala na ABBA -in hit “ Super Trooper ”.

Pjevač je tako na račun jednog od svojih najvećih hitova ubirao tantijeme za kopiranu melodiju pjesme sve do 2007. godine, kad je jedna produkcijska kuća u ime ABBA-e toj priči stala na kraj. Rezultat je taj da Marko Perković Thompson prema ZAMP-ovoj bazi podataka ne polaže nikakvo autorsko pravo na istu pjesmu pa tantijeme najvjerojatnije idu pravnim zastupnicima grupe ABBA.

VIDEO

Marko Perković Thompson je do 2007. ubirao tantijeme za svoj hit ‘Iza devet sela’, no kako pjesma neodoljivo podsjeća na ABBA-u, to su mu tad ukinuli

Da udruga HDS ZAMP provjerava originalnost pjesama vjerojatno bi i pjesma “ Dinamo ja volim ” u izvedbi grupe Pips Chips & Videoclips doživjela sličnu sudbinu. Premda je kao autor glazbe zaveden Dubravko Ivaniš Ripper , slušatelji čuvene Dinamove himne uočili su preveliku sličnost s pjesmom “ You’ll Never Walk Alone ” u izvedbi engleskog rock sastava iz šezdesetih Gary and The Pacemakers .

Ripper i dalje polaže autorsko pravo na pjesmu “ Krumpira ”, koja je gotovo identična Madonninoj Justify My Love ” te “ Mala b ”, koja neodoljivo podsjeća na pjesmu benda Troggs “ With a Girl Like You ” iz 1966. godine i za sve njih dobiva godišnju naknadu za autorska prava.

VIDEO

- Nažalost, plagijatorstvo prečesto prolazi nesankcionirano jer je procedura komplicirana. Izvođač koji stoji iza originala prvo treba podići tužbu protiv glazbenika koji ga je kopirao, zatim cijeli slučaj odlazi na sud, da bi se tek nakon sudske presude nešto primijenilo, kao primjerice da se naknada za autorsko pravo s jednog izvođača prebaci na drugog - objašnjavaju nam stručnjaci iz diskografskih kuća.

Kad je riječ o glazbenim albumima, naknada od autorskih prava na njih otpada tek jedan posto. Prodaja nosača zvuka i dalje je u padu.

- Izvođači koji su već dugi niz godina prisutni na sceni, koji se mogu pohvaliti odanom publikom s čvrstom bazom obožavatelja i dalje dominiraju, komentirali su u ZAMP-u. Na tronu diskografije po prodanim nosačima zvuka prošle godine našao se upravo Thompson s albumom “ Ora et labora ”, a pratili su ga “ Tišina mora Olivera Dragojevića i Severinin album “ Dobrodošao u klub ”.

- Ja sam napisala jednu srcedrapateljnu pjesmu za album ‘Dobrodošao u klub’ iz moje ladice srcedrapateljskih pjesama - rekla je Seve. U ZAMP-ovoj bazi zavedena su ukupno njezina 52 djela koja potpisuje ili kao tekstopisac ili kao autorica glazbe, a među najzvučniji naslovima su Severinini hitovi “ Adam i Seva ”, “ Da si mo j”, “ Moja štikla ” i “ Djevojka sa sela ”.

Autorska elita

I Severina dobiva novac od tantijema kao autorica glazbe ili teksta za čak 52 glazbena djela. Među njima su ‘Moja štikla’, ‘Djevojka sa sela’ i ‘Da si moj’. Bivši predsjednik za svoje skladbe dobio je samo 15.000 kuna.

500 tisuća kuna

Hitmejker Boris Đurđević u ZAMP-ovoj bazi ima registrirano 505 djela, među kojima je većina pjesama za kojima publika luduje.

Milijun kuna na godinu za Huljiće

Bračni par Huljić od autorskih prava ubire milijunsku zaradu, što ne iznenađuje s obzirom na to da Tonči potpisuje čak 861, a Vjekoslava 487 djela. Huljići o tome nerado govore.

Hus 'ubire' po 700.000 kuna

Tijekom 45 godina duge karijere Husein Hasanefendić stvorio je stotine pjesama i za njih 198 ostvaruje autorska prava

Autorica glazbe

Pjevačica Neda Ukraden odnedavno se okušala kao autor glazbe i teksta pa odnedavno ima pravo na četiri djela.

Pet godina

Thompson je primao tantijeme za pjesmu “Iza devet sela”, za koju je melodiju preuzeo iz ABBA-ina hita “Super Trooper”.

780.000 kuna

Marina Tucaković napisala  je hitove Čoliću, Mati Miši Kovaču i lepoj Breni, a čak 100.000 eura zaradila je samo za jedan stih u pjesmi “Zora je”.

32.000 kuna

Josipović je dobio za 2012. godinu. No sa svakom sljedećom godinom to je padalo.

52 autorska djela

Severina od autorskih prava kao tekstopisac i autorica glazbe isključivo za svoje pjesme zarađuje nekoliko desetaka tisuća kuna.

Tri upitne pjesme

Dubravko Ivaniš Ripper u Zamp-ovoj bazi vodi se kao autor tri skladbe čija melodija podsjeća na pjesme stranih izvođača.

100.000 kuna

Mogao bi utržiti Dečak za prošlogodišnji megahit “Tango”, no točan podatak znat će se u lipnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba