Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neodoljiv: Žene su mu dolazile na vrata, a izlazile na prozor...

None Foto: Profimedia.hr

Bio je uzor generacijama glumaca, a u njega su se ugledali i legendarni James Dean, Paul Newman te Steve McQueen. Osvojio je dva Oscara, a za prestižnu nagradu bio je nominiran osam puta

Glumac koji je najpoznatiji je po ulogama u filmovima 'Tramvaj zvan čežnja', 'Posljednji tango u Parizu' te 'Apokalipsa danas' preminuo je na današnji dan prije 13 godina. Marlon Brando osam je puta nominiran za Oscara, a nagradu je osvojio dva puta - 1954. za ulogu u filmu ' On The Waterfront' te 1972. kada je utjelovio Vitta Corleonea u filmu 'Kum'. 

Bio je uzor generacijama glumaca, a u njega su se ugledali i legendarni James Dean, Paul Newman te Steve McQueen. 
U filmu 'Listen To Me Marlon', napravljenom od 200 sati privatnog audio materijala povučenog glumca, Brando je priznao svoje osobne demone, mržnju prema ocu i kako ga je uloga u kultnom filmu 'Tramvaj zvani čežnja' dovela do ruba živčanog sloma.

'Bio sam zvijer'

U sjećanjima, Brando otkriva koliko je volio žene. Rekao je da je bio 'zvijer' kod koje su žene 'dolazile na vrata, a izlazile kroz prozor'.

Ovaj dvostruki Oskarovac priznaje i da prezire glumu, koju opisuje kao 'laganje za novac'. Slava koja ga je pratila činila ga je još više nesretnim.

- Većina glumaca voli kada im se ime pojavljuje u novinama. Žele pažnju. Ali to što vas ljudi gledaju kao životinju u zoološkom vrtu odvaja vas od realnosti. Ja to ne mogu podnijeti. Mrzim to - kaže glumac.

Njegov ljubavni život bio je turbulentan. Ženio se triput i imao brojne afere pa je dobio čak 16-ero djece.

- Bio sam mlad i bilo mi je suđeno da sijem svoje sjeme - kaže.

Žene su ga obožavale

Marlon je bio oženjen glumicom Annom Kashfi, ali su se razveli nakon samo dvije godine braka. Nedugo nakon, oženio se glumicom Movitom Castanedom i također se rastao poslije dvije godine.

Kada je stupio u brak s glumicom s Bora Bore Taritom Teriipaiom, svojom partnericom u filmu 'Pobuna na brodu Bounty'. Ona je tada imala samo 20, a njemu je bilo 48. Tvrdio je da je bio u vezi s Marilyn Monroe i da su stalno bili u kontaktu. Rekao je da ga je zvala samo nekoliko dana prije svoje smrti 1962. godine.

U jednom trenutku, našao se među članovima nekog plemena na Tahitiju, dok je snimao 'Pobunu na brodu Bounty' i pomislio:

- Nikad nisam bio na mjestu koje mi je tako poručivalo da prestanem da bježim. Ako sam ikad došao nadomak mira, to je bilo ovdje.

Problematična obitelj ostavila je trag na njemu

Ipak, bilo je jasno da su ga cijeli život mučili demoni iz djetinjstva koje je proveo s nasilnim ocem i majkom alkoholičarkom.

- Moj stari je bio težak čovjek. Bio je vatrogasac. Čovjek bez mnogo ljubavi u sebi. Šamarao me bez razoga, bojao sam ga se - ispričao je.

Nemile uspomene iz djetinjstva iskoristio je kako bi bolje utjelovio Stanleya Kowalskog u 'Tramvaju zvanom čežnja', a zatim ponovo za kultnu ulogu don Vita Corleonea u 'Kumu'.

Iako je ostao upamćen kao jedna od najvećih glumačkih zvijezda, on je smatrao da ne zaslužuje Oscare koje je dobio.
Bijesan zbog toga što je prihvatio u uloge u filmu koji je dobio najniže ocjene kritike i publike 'Candy' i podjednako neuspešnom 'A Countess From Hong Kong' sa Charliejem Chaplinom i Sophijom Loren, kaže: 'Zašto si to napravio? Gubiš publiku'.

Imao je 130 kilograma

Okrenuo se tehnikama autohipnoze koje je naučio od profesorice glume Stelle Adler. U trenucima seanse, čuju se riječi po kojim je dokumentarni film dobio ime: 'Slušaj me, Marlon. Marlon, samo pusti'.

Brandov život bio je popraćen budnim okom javnosti.  Devedesetih je dobivao žestoke kritike na račun toga što se udebljao. Prije smrti imao je 130 kilograma i bolovao je od dijabetesa.

Oni koji su ga otpisali, gledali su na njegov život, kao na neki film s moćnim uvodom, divljom kulminacijom i razočaravajućim raspletom.

Brando im nakon smrti odgovara u filmu:

- Gluma je samo izmišljanje stvari, ali to je u redu. Život je proba. Život je improvizacija. Stavit ću mikrofon u lijes pa kad se probudim tamo, dva i po metra pod zemljom, reći ću sebi: 'Ovog puta, uradi to drugačije'.

Komentari (53)
  • Ovaj tekst je objavljen 19.10.2015. u Expressu!

    1. 7. 2017,   20:11
  • Legenda

    1. 7. 2017,   20:29
  • Trebali bi napisati da je ON bio bisexualac a prvenstveno sklon muškarcima. I ne samo to, već i pedofil koji je prvi dječake isprobao da poslije mogu glumiti. Ako ovo obrišete onda pročitajte članke ove tiskovine i provjerite ISTINU

    1. 7. 2017,   21:26