Obavijesti

Show

Komentari 15

Netflixovi filmovi ne bi trebali dobivati Oscare. To je televizija

Netflixovi filmovi ne bi trebali dobivati Oscare. To je televizija
5

Netflixovi filmovi ne bi trebali dobivati Oscare. Jednom kad se obvežete televizijskom formatu, to je TV film. Ako je dobar, zaslužuje Emmy, ali ne Oscar, priča Steven Spielberg

VIDEO

Steven Spielberg (72), legendarni redatelj i svojevrsni 'motor' Hollywooda, ljutit je jer je film 'Roma' na ovogodišnjoj dodjeli Oscara pošteno nagrađen, posebno zbog nagrade za najboljeg redatelja koju je osvojio Alfonso Cuarón.

Nije u pitanju rasistički bijes jer je redatelj ne-Amerikanac ili neko umjetničko neslaganje, stvar je u ratu između starog Hollywooda i platformi (koje predstavlja Spielberg) te novog Hollywooda gdje osim producentskih kuća imamo i HBO, Netflix i druge 'providere' sadržaja.

Steven Spielberg At Ready Player One Photocall - Rome

- Netflixovi filmovi ne bi trebali dobivati Oscare. Jednom kad se obvežete televizijskom formatu, to je TV film. Ako je dobar, zaslužuje Emmy, ali ne Oscar. Ne vjerujem da filmovi koji jedva da se prikažu u kinima mogu biti u konkurenciji za Oscara - rekao je Spielberg, koji je na čelu Akademijina udružena redatelja i koji je najavio da planira prijedlog da se promijene uvjeti pod kojima neki film može konkurirati za Oscara, tj. koje kriterije mora ispuniti.

- Spielberg je ljut svakim atomom svog bića, i kao čovjeka ja ga razumijem. On je, uz redatelje kao što su George Lucas i Brian DePalma, uspostavio današnji ‘novi Hollywood’. Tu je možda najbolje situaciju objasniti preko MPAA (Motion Picture Association of America), konglomerata koji okuplja šest najvećih studija - Paramount Pictures, Sony Pictures, 20th Century Fox, Universal Pictures, Walt Disney Studios i Warner Bros. MPAA je osvojio sva svjetska tržišta, napravio mrežu kina te u svojim rukama ima nezamislivu kulturološku i ekonomsku moć. 

The 91st Academy Awards - Press Room - Los Angeles

A tko se MPAA-ju pridružio, upravo taj Netflix protiv kojeg je Spielberg toliko, jer to je na jedan način reakcija veterana koji vidi da je rat završio - metaforički nam objašnjava Hrvoje Hribar (56), hrvatski redatelj, scenarist i nekadašnji šef HAVC-a. Objašnjava kako već dobrano desetljeće traje taj prijelaz filma u internetsku domenu te da ulaz Netflixa u MPAA konglomerat znači, na jedan način, da su karte podijeljene i prekid rivaliteta. Tu su novi odnosi moći i oni su ovdje da ostanu.

Netflix je uzvratio udarac. Na Spielbergove tvrdnje da treba 'razlikovati filmove stvorene za kino i one za gledanje ili streamanje kod kuće' iz Netflixa su rekli sljedeće.

- Mi volimo film. A tu su i još neke stvari koje volimo. Pristup filmu ljudima koji si to ne mogu uvijek priuštiti ili žive negdje gdje nema kina. Dopustiti svima, svugdje, u isto vrijeme da uživaju u otvaranju filma. Davanje filmašima više načina da dijele svoju umjetnost. Ništa od toga nije međusobno isključivo - rekli su.Dio publike, posebno mlađe, smatra da je riječ o nemogućnosti prilagođavanja hollywoodskih 'old school' mastodonta novoj, fluidnijoj eri.

- Tko se ne prilagodi, izumrijet će, to je shvatio i MPAA - jedan je od komentara na 'rat' koji Spielberg zaziva.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

- Osobno vjerujem da se film radi da se gleda u kinima, a ne na ekranu mobitela, ali treba reći da je Netflix hrabar, ne samo poduzetnički nego i estetski, te da je dao neku novu živost i otvorio nove mogućnosti za film. Ono što jest točno jest da je puno teže pregovarati s Netflixom, HBO-om, Googleom i tako dalje, negoli s kablovskom i kinima, a postavlja se i pitanje budućnosti filmskih radnika. Sve se mijenja, kontrolu nad 'cash flowom' preuzimaju provideri - objašnjava nam Hribar, koji razumije zašto je Spielberg ljut te koja je njegova vizija 'filma i kina' koje se drži i za koju se zalaže. Ne treba zaboraviti niti da je Spielberg svoje moćne producentske prste imao i u stvaranju filma “Zelena knjiga” koji je dobio Oscara za najbolji film (neki kažu nezasluženo). Pitali smo Hribara i što misli o Oscarima.

- To je predstava, jako je rijetko da se Oscari pošteno i ozbiljno podijele. U svakom je slučaju ‘Roma’ je bolja od ‘Zelene knjige’ - rekao je.

'Roma' je crno-bijeli film meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna o životu meksičke obitelji srednje klase (u fokusu radnje je domaćica, glumica Yalitza Aparicio je za svoju prvu ulogu ikad također dobila nominaciju za Oscar) u kvartu Colonia Roma u Mexico Cityju sedamdesetih godina. Cuarón je prvi Oscar za režiju dobio 2013. za film 'Gravitacija'.

Za neke remek-djelo, za druge 'samo dobar' film, 'Roma' je, kaže Hrvoje Hribar, lijepi meksički neorealistički film.

- Nadam se da ga je Donald Trump pogledao za Božić - dodaje Hribar o 'Romi'. Ako i uspije nakratko promijeniti pravila, Steven Spielberg i njegova družina istomišljenika iz generacije teško će zaustaviti val budućnosti koji je već neko vrijeme nad nama. Možda bi bilo bolje da se okrene od pravila i biznisa te iskoristi svoju redateljsku genijalnost da nam podari još nekolicinu maestralnih filmova.

DOK JOJ KARIJERA PROPADA ONA SE ZABAVLJA? Severina uhvaćena u privatnom izlasku s Igorom 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode