Obavijesti

Show

Komentari 22

'Nikad sebe nije doživljavala kao zvijezdu ni kao ljepoticu'

'Nikad sebe nije doživljavala kao zvijezdu ni kao ljepoticu'
14

Forman je na nju ostavio snažan dojam, a Burtonu je pisala kao tinejdžerica i tad je dobila autogram. Poslije je s idolom iz djetinjstva snimala “Sutjesku”...

VIDEO

Diva srpskoga glumišta Milena Dravić dulje vrijeme bila je bolesna, a napustila nas je u nedjelju. Bol za suprugom Draganom, koji je preminuo 2016. od raka debelog crijeva, bila joj je nepodnošljiva. Zatvorila se u kuću i, rekla je, od jutra do mraka gledala televiziju. Osjećala se kao da je netko otkinuo dio nje. Srce joj je bilo slomljeno.

Kad je već bolesni Gaga 2016. gledao “Sutjesku”, rekao joj je: “Bože, kako si ovo odigrala, kako si lijepa”. Te riječi Milena je nazivala svojim Oscarom.

Njezin film “W.R. Misterije organizma” u Cannesu su 1971. nakon premijere emitirali još pet puta zbog golemog zanimanja. Čestitali su joj Yoko Ono, Jack Nicholson i John Lennon. S Hitchcockom je večerala u skadarlijskoj kafani, s Lisom Minnelli se družila u newyorškom kazališnom kafiću i darovala joj srpske opanke.

Napustila nas je Milena Dravić: Glumica preminula u 79. godini
Napustila nas je Milena Dravić: Glumica preminula u 79. godini

Forman je na nju ostavio snažan dojam, a Burtonu je pisala kao tinejdžerica i tad je dobila autogram. Poslije je s idolom iz djetinjstva snimala “Sutjesku”. U njezinu društvu uživali su Robert de Niro, Marcello Mastroianni, Gina Lollobrigida, Ava Gardner, Clint Eastwood, Liv Ullmann... Njezine predstave gledali su i Eugène Ionesco te Rudolf Nureyev, ugledni pjesnici pisali su joj pjesme, pa i Arsen Dedić.

 Scena iz filma ‘Vrata ostaju otvorena’ 

S Batom Živojinovićem i Arsenom Dedićem u showu ‘Obraz uz obraz’

Filmom ‘Prekobrojna’ se proslavila, no nikad nije umislila da je zvijezda

Pozirala je poput svjetske zvijezde

S Radom Šerbedžijom i Milanom Štrljićem ove godine na Pulskom festivalu koji je diva obožavala

Pula: Otvorena izlo??ba fotografija o Mileni DraviÄ?

Rado je prepričavala trenutak kad je s Draganom šetala Parizom i ugledala da Roman Polanski igra u “Amadeusu”. Predstava je počinjala za koju minutu, blagajnica polako spuštala prozorčić, a Milena gurnula ruku i zamolila je da im proda dvije karte. I dobila ih je. U Rimu su je opljačkali, a pamtila je kako ih je Ružica Sokić nakon džeparenja nasmijala rečenicom: “Što je tek meni moglo da se desi”. Smijala se zgodi iz Kotora, kad joj je prišao muškarac i upitao je može li sjesti s njom.

Oprostila je lopovu pljačku

- Ja sam onaj koji vam je 1971. počistio kuću. Odnio sam sve vrijedne stvari iz vašeg stana. Ja sam vas pokrao - rekao joj je.

Dodao je da je odrobijao i zamolio je za oprost. Milena je izgovorila: “Opraštam vam”. Prije nego što je ušla u glumačke vode, Milena je radila kao manekenka. Diva u capri hlačama i s kosom vezanom u rep, prisjetila se Milena. Jednu naslovnicu ugledao je i František Čap, koji ju je pozvao na probno snimanje, da bi joj potom dao glavnu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”.

Pamti tu prvu premijeru po tome što je uzela vilicu i nož i pokušala prerezati jegulju. Jegulja joj je skliznula na suknju. Svi su se počeli smijati, a Milena je rekla: “Oprostite, ova jegulja je izgleda još živa”. Drugu je ulogu dobila na ulici. Zaustavila ju je žena i pitala bi li glumila u “Diližansi iz snova”. Bila je to Soja Jovanović. Potom je snimila još nekoliko filmova, da bi pravi uspjeh doživjela s “Prekobrojnom” Branka Bauera. Bila je to njezina prva uloga s Ljubišom Samardžićem. Prije “Prekobrojne” zvao ju je Krešo Golik da dođe na audiciju u Zagreb za film “Cesta duga godinu dana”.

Da bi pomogli bolesnom dečku, Milena i Dragan odrekli se auta
Da bi pomogli bolesnom dečku, Milena i Dragan odrekli se auta

Borisa Dvornika se rado sjećala

- Došla sam s tatom i u toj gužvi zapazila zanimljivoga, darovitog dečka. Bio je to Boris Dvornik. Godinama poslije prisjetili smo se te audicije. Ulogu tad nisam dobila jer sam bila premlada - rekla je Milena i dodala da se Borisa uvijek rado sjećala. Njezine uloge uvijek su dobivale sjajne kritike, a jedan od najvećih komplimenata bio joj je onaj od Andrije Zafranovića za lik Marijane Margetić u seriji “Putovanje u Vučjak”.

- S vašom ulogom nemam nikakvih problema. Točno mi u svakom kadru ponudite da ga s lakoćom, prirodno nadovežem i izmontiram vaše scene - rekao joj je.

Milena je ulogu Marijane smatrala jednom od svojih najboljih uloga. Nikad sebe nije doživljavala kao zvijezdu ni kao izuzetnu ljepoticu.

Mamin savjet zlata vrijedi

Njezin način razmišljanja, života, rada bio je ispunjen golemom odgovornosti i posvećenosti. Nije pamtila trenutak kad je majka Ana rekla: “To je moja kćer”, samo jednu je njezinu rečenicu upamtila.

- Imala sam nepunih 21 godinu, a ona mi je rekla: ‘Pazi što radiš, sutra već dolaze nove, mlađe, sa 17 ili 18 godina’. Doživjela sam popularnost koja se danas ne može zamisliti. Neke je glumce ta slava poljuljala. I mene je mogla odvesti u pogrešnom pravcu. Zahvaljujući majčinim savjetima, nijedan trenutak slave nije mi lupio u glavu. Baš suprotno. Odricala sam se mnogih stvari da bih napredovala. Išla sam iz filma u film. Srećom, sve sam izdržala i neke teške trenutke, suze - rekla je Milena.

Najveća ljubav bila mi je Milena. Ta ljubav je 1960. prerasla u brak. Već je bila velika zvijezda. Išli smo iz filma u film. Kad sam primijetio da joj smetam i da po mnogo čemu nisam čovjek za nju, prijateljski smo se razveli, rekao je Puriša Đorđević (93), njezin prvi suprug. Ljubav je, dodao je redatelj, vrlo važna, osobito onda kad nas ta ljubav ostavi. U prolazu je, rekao je, često viđao ženu i divu koja ga je ostavila prije 38 godina.

Uvijek spremna pomoći

- Vjerujete li da se otad još nisam opametio? Od svih žena koje sam poznavao i koje sam volio, još jedino i najviše volim Milenu Dravić - istaknuo je Đorđević.

Drugi brak glumačke dive bio je s redateljem Vojislavom Rakonjcem i trajao je do njegove smrti 1969.

Đorđevićeva nikad prežaljena supruga bila je poznata po dobroti, osmijehu. Pomagala je svakome kome je to bilo potrebno. Nikad se nije hvalila dobrim djelima koje je s Draganom često činila. Pratila je što mladi rade, voljela je teatar, glazbu. U jednom od njezinih posljednjih intervjua koje je dala za 24sata prisjetila se i tuge kad ju je na koncertu Ive Pogorelića jedan otac zamolio da za njegova sina ode po autogram pijanista.

Voljela je kazalište i glazbu

Milena je pokušala, no dalje od osiguranja nije došla. Bila je, rekla je, očajna zbog dječaka, a otac joj se zahvaljivao kao da ga je donijela. Bila je beskrajno tužna jer dječaku nije mogla ispuniti želju.

S Draganom Nikolićem u showu ‘Obraz uz obraz’

Glumila je s Ivicom Vidovićem u ‘Zasjedi’

S Reljom Bašićem u filmu ‘Rondo’

Alfred Hitchcock pozvao ju je na večeru i darovao joj fotografiju

S idolom iz djetinjstva, Richardom Burtonom, snimala je ‘Sutjesku’

U ‘Bitki na Neretvi’ igrala je istinit lik, doktoricu Veru

Ljubiša Samardžić i ona bili su više od 25 puta muž i žena 

U ‘W.R. Misterijama organizma’

Pamtila je i žalost i očaj publike kad je Amy Winehouse posrnula na koncertu u Beogradu i nije ga mogla otpjevati. I tad ju je obuzela tuga jer Amy je za nju bila velika pjevačica. Vraćajući se kući, nije ni slutila da je to bio zadnji Amyin nastup.

Često je isticala da mlade treba podržavati jer je nerazumijevanje kao studentica osjetila na vlastitoj koži.

Nakon 1959., kad je snimila “Vrata ostaju otvorena”, gotovo da nije bilo praznog hoda u njezinoj karijeri. Položila je prijamni na Fakultetu dramskih umjetnosti, ali su je izbacili jer zbog snimanja nije dolazila na predavanja više od mjesec dana. Godinama poslije njezina profesorica Ognjenka Milićević molila ju je da se vrati i predložila da joj “Prekobrojna” bude diplomski rad. Milena ju je odbila. Diva je pomogla i Bradu Pittu u njegovim najranijim počecima. S danas velikom hollywoodskom zvijezdom glumila je rame uz rame. Film “Tamna strana sunca” u režiji Bože Nikolića bio je prvijenac tad mlađahnog Brada.

Fotografirala se za Playboy

Milena je igrala njegovu nepokretnu majku. Kao djevojka imala je problema i s časopisom Playboy. Milena je, naime, dobila ponudu da se slika za američko izdanje i odbila ih je nakon probnog fotografiranja. Međutim, te fotografije su ipak osvanule u Playboyu jer su im 1965. bile zanimljive glumice iza “željezne zavese”. Objavili su slike svih koje su fotografirali, među ostalim i Milenu u muškoj košulji. Glumica je rekla da su joj dali primamljivu, ali i pristojnu ponudu, ali kad su na snimanju od nje zatražili previše, odbila ih je. Mnogi su joj tad savjetovali da prihvati i govorili joj da je to njezina velika šansa za Hollywood. Na pitanje je li krivo odlučila, odgovarala je s: “Ne znam”.

Kao najtužniji trenutak karijere izdvojila je Cannes i projekciju filma “W.R. Misterije organizma”.

- Te godine mi je umrla majka, nešto prije i otac. Moja velika tuga je trajala. Svi su u Cannesu bili ushićeni, a ja sam se osjećala usamljeno, tužno. Na dan proglašenja cijeli dan sam šetala gradom - rekla je glumica.

Umalo je ostala bez uloge u filmu ‘Sutjeska’. U Cannesu ju je američka novinarka pitala: ‘Znate li vi Jugoslovenke za kontracepciju’. Milena je na stol pred nju bacila kutiju tableta protiv glavobolje, dobila pljesak, ali su joj ‘zbog neprimjerenog ponašanja’ oduzeli ulogu da bi je, kasnije, ipak pozvali na Tjentište.

KATE I WILLIAM JEDINI DRUGAČIJI OD SVIH: Što razlikuje njihov kraljevski poljubac na vjenčanju od ostalih??

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći YouTube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte YouTube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih YouTube zvijezda.

Navala za kartama je ogromna, pa požuri i kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što se rasprodaju!

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas

Gotovi svi kostimi za Eurosong! Dizajnerica za 24sata: 'Marko je dao ideje, sašila sam i 1 više...'
KAKVA SENZACIJA NAS ČEKA?

Gotovi svi kostimi za Eurosong! Dizajnerica za 24sata: 'Marko je dao ideje, sašila sam i 1 više...'

Valentina Pliško otkrila nam je što je inspiracija iza novog kostima u kojem će Baby Lasagna nastupiti na Eurosongu, koliko ga je dugo radila, ali i jednu novost što se samog nastupa tiče...
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu