Obavijesti

Show

Komentari 7

Novinarstvo pričama nekad zaista može mijenjati svijet

Novinarstvo pričama  nekad zaista može mijenjati svijet
17

Novinarske teme, iz stvarnog života, kao i one fiktivne, inspirirale su 
filmove svih mogućih žanrova, od 
krvavih psiholoških trilera, preko biografskih drama, sve do komedija

VIDEO

Više no jedanput je filmski svijet, posebice Hollywood, tematizirao novinare i novinarske teme.

S više ili manje uspjeha, na velikom ekranu su se prikazivali filmovi koji se bave pričama iz povijesti i stvarnog života, oni koji samo metaforički prikazuju dio života novinara kroz fikciju ili priče gdje su novinari i novinarski rad sporedan, ali vitalan dio filma. Film Stevena Spielberga 'Novine' ove godine je dobio nominaciju za Oscara za najbolji film godine, kao i za najbolju glumicu. Film se bavi trenutkom u američkoj povijesti kad neke od najvećih američkih novina, poput Washington Posta, dobivaju na uvid dokumente koji pokazuju da je establišment godinama lagao o ratu u Vijetnamu, a novinari i izdavači moraju odlučiti hoće li papire objaviti i time se zamjeriti predsjedniku Nixonu.

Meryl Streep glumi legendarnu izdavačicu Katharine Graham, a Tom Hanks je Ben Bradlee, urednik Washington Posta. To nije prvi film koji se bavi radom i važnošću tih novina. Godine 1976. redatelj Alan J. Pakula snimio je 'Sve predsjednikove ljude', film o događaju koji se odvio samo dvije godine poslije događaja opisanih u 'Novinama', a to je skandal Watergate. Dustin Hoffman i Robert Redford glume novinare Carla Bernsteina i Boba Woodwarda koji su vlastoručno, mukotrpnim istraživanjem i uz pomoć izvora Dubokoga grla, srušili predsjednika Nixona. Zanimljivo je da je pokojna Katharine Graham uvijek tvrdila da Duboko grlo vjerojatno nije neki visokopozicionirani FBI-evac, no kasnih devedesetih otkrili su kako je riječ o Marku Feltu, zamjeniku direktora FBI-a koji je, rekao je navodno tada, samo odrađivao svoju građansku dužnost.

- Pametna, vrlo dobro odglumljena drama o povlasticama slobodnih medija i opasnosti nekontrolirane vlasti još je efektnija kad znamo da je riječ o stvarnom događaju - kažu filmski kritičari o 'Svim predsjednikovim ljudima'. Ozloglašeni Nixon pojavljuje se u još jednom odličnom ostvarenju o novinarstvu, filmu Rona Howarda 'Frost/Nixon' iz 2008. godine. Temelji se na stvarnim intervjuima iz 1977. godine u kojima je novinar David Frost od Nixona uspio izvući svojevrsno priznanje i ispriku za sve što je radio tijekom svog mandata.

Koliko je suštinski teško napraviti zaista dobar intervju, pokazuju politički intervjui Olivera Stonea s Chavezom, Castrom i Putinom gdje novinarski neiskusni redatelj Stone 'skija' onako kako ga političari navode. Frost je pokazao neke manjkavosti novinarskog posla - film nam oslikava kako je na početku intervjua (koji su snimali u tri dijela) novinarska ekipa uvjerena da je Frost preblag te da se 'Nixon opet izvlači'.

No Britanac, kojeg u filmu tumači Michael Sheen, od Nixona, tj. Franka Langelle, dobiva ono što je priželjkivao. Filmski kritičar Roger Ebert filmu je dao četiri zvjezdice i napisao kako 'Langella i Sheen ne glume svoje likove nego ih utjelovljuju'.

Još jedan obračun između političara i novinara režirao je i George Clooney. Riječ je o filmu 'Laku noć i sretno' koji opisuje borbu između radijskog i TV novinara Edwarda R. Murrowa te senatora Josepha McCarthyja koji je proganjao američke komuniste i sve one koje je on tako proglasio.

Dok Murrow radi priče o neutemeljenim otkazima, cinkarenjima, crnim listama i nedemokratskim procesima, osim s McCarthyjem, bitku bije i s vlastitom redakcijom, nadređenima i oglašivačima, time ocrtavši vrlo realističan prizor toga kako novinarstvo zaista izgleda, ali i koliko je vrijedno za zdravo društvo.

'Pustit ćemo priču, i pustit ćemo je baš zato što je se bojimo i jer je McCarthyjev teror ovdje s nama u sobi', rekao je, prema filmu, Murrow na CBS-u svojem timu novinara koje je senator nazvao 'šakalima koji se bave uzdizanjem komunističke propagande'. Clooney je film snimao u crno-bijeloj tehnici kako bi evocirao pedesete i izgled tadašnjih TV emisija, a glumac David Strathairn dobio je Oscara za ulogu Murrowa.

- Zapravo film nije o McCarthyju i njegovu sijanju straha nego o procesima koje Murrow i njegov tim koriste kako bi na kraju političara doveli do svojevrsnog samouništenja, to je kao ‘moralni plan i program’ iz kojeg učimo kakvi bi novinari trebali biti, Murrowa pokazuje kao neustrašivog, ali ne i bez mana - rekao je Ebert, a drugi je kritičar istaknuo kako je Clooneyev film možda crno-bijeli, no nema ničega monokromatskog u tome kako tretira temu kojom se bavi.

Zanimljivo je i kako su na prvim prikazivanjima filma gledatelji komentirali da je glumac koji utjelovljuje McCarthyja 'preglumljen', ne shvaćajući da je Clooney koristio originalne snimke senatorovih govora.

Film koji je tlocrt toga što i kako se novinarstvo ne bi trebalo raditi jest 'Lažljivi Glass' u kojem se prati vrtoglavi uspon, a onda i pad novinara Stephena Glassa, za kojeg se poslije ispostavilo da je izmišljao svoje novinarske priče. Glassa glumi odličan i uvjerljivi Hayden Christensen, koji si je ovom ulogom osvjetlao obraz nakon što su kritičari, s pravom, mahom sasjekli njegovu glumu u 'Ratovima zvijezda'. U eri lažnih vijesti i Donalda Trumpa 'Lažljivi Glass' kao da je najavio eru koja dolazi.

Tzv. novinarski film je i Fincherov 'Zodiac' koji prati nekolicinu ljudi koji pokušavaju otkriti tko je poznati serijski ubojica Zodiac iz San Francisca. Robert Downey Jr. glumi novinara kojeg potraga na kraju košta zdravlja i karijere, a Jake Gyllenhaal je jednako predani crtač stripova koji se bavi istom pričom. Njihovi se putevi križaju u redakciji koja je svojevrsni mračni filtar za priču, preko kojeg promatramo novinarsku opsesiju, ali i nemoć u rješavanju priče.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode