Obavijesti

Show

Komentari 14

Obiteljsko stablo Daenerys i Jona: Znate li da su rođaci?

Obiteljsko stablo Daenerys i Jona: Znate li da su rođaci?
8

Dva najbitnija lika serije 'Igra prijestolja', Jon i Daenerys su od nedavno saveznici. No kako se dogodilo da su jedan sjevernjak i jedna vladarica zmajeva tetka i nećak?

VIDEO

Jedan od likova oko kojih se vrti cjelokupna radnja 'Igre prijestolja' jest Jon Snow. I dok je na samom početku serije bio ništa više doli kopile iz Oštrozimlja, u sedmoj sezoni serije pred nama stoji iskusan ratnik, vođa, a kako smo u prijašnjim sezonama saznali, i potomak najokrutnijih vladara koje je Westeros vidio.

Drugi iznimno bitan lik je vladarica zmajeva, Daenerys Targaryen, čiju smo pustolovinu preko mora, na kontinentu Essosu, pratili sve do nedavno kada se sa svojom vojskom i zmajevima napokon vratila na svoju rodnu grudu.

Iako su bili odvojeni tisućama kilometara, ta dva lika je cijelo vrijeme vezala jedna zajednička nit. Naime, Jon i Daenerys su nećak i tetka. No koja je njihova povijest?

Stari vladari Westerosa, kuća Targaryen, imala je naviku 'sparivati' se međusobno. Tj. novi nasljednici su bili potomci roditelja koji su bili braća i sestre. Njihovo carstvo je u početku bilo na otoku Valyriji, gdje je ta obitelj naučila kovati najbolje oružje, od valyrianskog čelika. Ako ste pratili seriju pozorno, znate da je to oružje jedno od rijetkih koje može nauditi neumrlima sa sjevera.

Obitelj Targaryen je bila jedna od rijetkih koja je uspjela pobjeći iz Valyrije kad je vulkan uništio sve, a mjesto kamo su pobjegli jest otok Zmajev kamen, gdje su sazidali veleban dvorac. Jedno vrijeme su tamo vladali nesmetano sve dok najveći od svih Targaryena, Aegon Osvajač, nije odlučio pokoriti Westeros.

Aegon je poslije osvajanja osnovao Kraljev Grudobran, kao i Crveni dvorac u njemu te je otamo vladao kontinentom, a od mačeva svojih neprijatelja je skovao Željezno prijestolje. Gotovo tri stotine godina kasnije, njegovo potomak, ludi Aerys II. je naslijedio vladavinu.

Troje Aerysove djece s njegovom ženom-sestrom Rhaellom bili su Rhaegar, Viserys te Daenerys. Njegov sin Rhaegar, premda oženjen i s dvoje djece, se na jednom turniru zaljubio u Lyannu Stark. Iako nije naslijedio ludilo svojeg oca, ipak je postupio nerazumno te je oteo mladu Lyanu te je tako započeo događaje koji su doveli do onih koje danas pratimo.

Robert Baratheon, kralj čiju smrt smo vidjeli još u prvoj sezoni, bio je obećan Lyanni Stark pa ga je otmica natjerala da pokrene pobunu koja je dovela do pada kuće Targaryen. Robert je pobijedio Rhaegara u Bitci kod Trozupca, nakon koje je trudna kraljica Rhaella pobjegla s mladim princem Viserysom na Zmajev kamen, gdje se rodila Daenerys. Na žalost, kraljica Rhaella umrla je pri porodu dok su djeca, ludi Viserys i Daenerys, pobjegla na drugi kontinent. Tamo je Daenerys postala majka zmajeva, okupila vojsku nevjerojatno treniranih plaćenika te pomahnitale barbare, ali to ste sve već vidjeli.

A Jon? Pa, iako je službena priča takva da ispada kako je Lyanna Stark oteta, ipak se čini kako nije te da je u pitanju bila prava ljubav između nje i Rhaegara. Naime, princ Rhaegar je svoj brak s Eliom Martel poništio te se oženio Lyannom, kako smo saznali u epizodi 'Eastwatch'. Plod tog novog braka je naš šarmantni, mladi, uskrsnuli Jon Snow.

Njegov život je od samog početka bio prožet krvlju i uništenjem, kako smo i saznali u finalu šeste sezone, 'The Winds of Winter'. Naime, u toj smo epizodi vidjeli kako je mladi Ned Stark s grupom svojih ratnika dojahao u Dorne do kule u kojoj se sakrila njegova sestra Lyanna ili u koju ju je sakrio Rhaegar.

Ned Stark je sa petero svojih vitezova na jedvite jade pobijedio jednog od najboljih vitezova svih vremena, Ser Arthura Daynea. Po svojem ulasku u toranj, našao je umiruću Lyanne kojoj je obećao da će se odnositi kao otac prema djetetu kojeg je rodila. I tako se dogodilo da je Jon Snow kao djetešce doveden na Sjever, gdje je i ostao sve do nedavnih epizoda.

A kako je Jon i Targaryen, tako je posve jasno zašto ima sasvim dobar odnos sa zmajevima. Stoga nam se čini, znajući da su u pitanju tetka i nećak, da bi pred nama mogle biti epizode u kojima ćemo pratiti novi uspon kuće Targaryen.

Što vi mislite?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode