Obavijesti

Show

Komentari 10

Oca mu ubio torpedo, a slavu je stekao kao dr. Luigi tek u 60-oj

Oca mu ubio torpedo, a slavu je stekao kao dr. Luigi tek u 60-oj
6

Pokojni glumac Karlo Bulić proslavio se 70-ih ulogom doktora Luigija u seriji 'Naše malo misto'. U djetinjstvu je želio biti pomorac, liječnik ili pilot, a ponajmanje glumac...

VIDEO

HRT je 1. siječnja u večernjim satima emitirao 'Zagrebulje', snimku 14. epizode serije 'Našeg malog mista', koja je emitirana samo jednom i to 31. prosinca 1970. Snimku, posebni mali specijal od 33 minute, slučajno je pronašao Miljenko Baričević montažer HTV-a. Specijal je bio arhiviran pod zabavni, a ne dramski program pa je to jedan od razloga zašto je snimka toliko dugo vremena ostala neotkrivena. Epizoda nije bila zadnja u nizu, nego je snimljena u sredini serijala.

Naše malo misto: Zabranjenu epizodu emitirat će 1. siječnja
Naše malo misto: Zabranjenu epizodu emitirat će 1. siječnja

Serija 'Naše malo misto' prikazuje život u malom dalmatinskom mjestu polovicom dvadesetog stoljeća, a jedna od istaknutijih uloga svakako je ona nezaboravnog dotura Luigija kojeg je utjelovio pokojni Karlo Bulić

- Život mi je bio jako buran, a narav ni slučajno avanturistička. Zapravo sam strašljiv čovik. Ne volim ulaziti u avanture, u nepoznanice. A ipak, život me je uvik gura i gura, baš u takve situacije - svojedobno je izjavio Bulić. 

Rođen je 12. svibnja 1910. u Trstu kao četvrti sin uglednog trgovca vinom. U djetinjstvu je želio biti pomorac, liječnik ili pilot, ponajmanje glumac, ali sudbina je umiješala svoje prste.

Karlo Bulic i Gertruda Munitic  iz TV serije "Malo misto"

Brod kojim mu je otac 1918. plovio iz Amerike u Dalmaciju torpedirali su, što je Karla zauvijek odvratilo od želje da se otisne na pučinu. Majka mu nije dopustila da upiše studij medicine pa je tek 70-ih likom doktora Luigija uspio ostvariti svoj san.

Napravili novu spomen-ploču našem dr. Luigiju u Beogradu
Napravili novu spomen-ploču našem dr. Luigiju u Beogradu

Pilotsku školu u Sarajevu upisao je 30-ih nakon što su ga protjerali iz Italije zbog sudjelovanja u antifašističkim demonstracijama. Zanimljivo je da mu je obitelj tijekom školovanja poslala paket težak 800 kilograma u kojem je bio koncertni klavir. Ostali avijatičari su mu se smijali zbog toga. Skup instrument služio im je kao skladište za konzerve i cipele. Prema glumčevoj autobiografiji 'Avantura kao život', koju je priredio Feliks Paši, bilo je i onih koji su ležajeve tvrde kao kamen u kasarni zamijenili nategnutim žicama u sanduku instrumenta.

U glumačke vode upao je slučajno, sredinom 30-ih, kada se pridružio putujućoj glumačkoj skupini 'Talija'. Zatim je došao Drugi svjetski rat i Bulić je najprije bio rezervist Kraljevske vojske, a potom u partizanima. Prvi poslijeratni angažman mu je bio u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, odakle je 1947. stigao u Beograd u tek osnovano Jugoslavensko dramsko kazalište - JDP.

- Bio sam, doslovno, prestrašen. Kakvi glumci, asti boga! A kad je Bojan Stupica prolazio pokraj nas, mi nismo disali da ga ne bismo dekoncentrirali - rekao je pokojni glumac. Prva uloga u JDP-u bila je na dan otvaranja teatra u Cankarevom 'Kralju Betajnove' koji je režirao Bojan Stupica 1948. godine.

Glumio je svuda, ali je JDP ostalo njegovo matično kazalište do mirovine 1971. i uloge u Erdmanovom 'Samoubojici'. 

Slavu je stekao vrlo kasno, imao je skoro 60 godina i dug glumački staž.

Karijeru mu je obilježila 1970. i spomenuta uloga doktora Luigija u seriji 'Naše malo misto' po scenariju Miljenka Smoje i u režiji Danijela Marušića. Bulić i njegova partnerica Asja Kisić koja je utjelovila Bepinu postali su megazvijezde. Uloga 'dotura' ga je, kako je rekao, uzela pod svoje, a kako je serija odmicala, sve su ga više poistovjećivali s njom. 

Luigi je poznat po svom govoru u kojem miješa hrvatsku čakavicu i talijanštinu, posebno psujući 'Ma borda ti, che crettino, che imbecile, asti Gospu!', uglavnom 'časteći' tako nesposobne ili zahtjevne stanovnike Malog mista.

Osim glume, 14 godina je predavao masku i šminku studentima beogradske Pozorišne akademije. Bulić je u svojoj karijeri glumio i u 'Dundu Maroju', 'Ribarskim svađama', 'Kralju Learu', 'Ledi', 'Braći Karamazovima', 'Don Carlosu'.

Bio je u braku sa suprugom Dušicom s kojom je dobio dvije kćeri. Volio je more i, kako su rekli njegovi prijatelji, bio neizmjerno duhovit, po naravi druželjubiv i simpatičan. Umro je u 77. godini 19. listopada 1986. godine u Beogradu. 

Tamo su mu u zgradi u kojoj je živio, u Ulici kralja Milutina, postavili mramornu spomen-ploču koja je 2012. bila ukradena. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode