Obavijesti

Show

Komentari 71

Od afro frizura do sapuna, gelova i lakova za kosu

Od afro frizura do sapuna, gelova i lakova za kosu

Frizure sedamdesetih bile su pod utjecajem hipija, a osamdesete su izbacile sve sve iz prošlog desetljeća i iznjedriti nove 'funky' moderne frizure. Era 1980-ih je primjer kako moda i frizura mogu biti veći!

VIDEO

Kao i prethodno desetljeće, i sedamdesete su bile razdoblje raznolikih frizura. Bilo je puno eksperimentiranja i kosa je ponekad bila izraz vremena. Stilovi frizura varirali su od dugih, mekih i ženstvenih do kratkih i androginih, od šišaka koje su dosezale nebesa, ekstremno asimetričnih frizura do funky bočnih konjskih repova, to jest ponytaila. Filmovi i filmske zvijezde i tada su utjecali na trendove. Kratka frizura Lize Minelli iz popularnog filma 'Cabaret' utjecala je na mnoge, kao i Jane Fonda u filmu 'Klute'. Farrah Fawcett je sredinom 70-ih svojom dugom kosom bila na posterima u mnogim sobama tinejdžerica zahvaljujući ulozi u kultnoj seriji 'Charlie's Angels'. Četke za kosu  vjerojatno se nikada nisu prodavale kao onda jer su sve žene htjele feniranu frizuru kao Farrah.

Sedamdesete su bile pod utjecajem hipija

Stil ranih 70-bila je kraća kosa na vrhu u kombinaciji s dužom natrag i puno slojeva kroz cijelu kosu. Frizura je mogla biti ravna ili kovrčava, ali je uvijek izgledala čupava. Afro frizura pojavila se u šezdesetima kako bi ohrabrila Afroamerikance da prigrle svoju prirodnu kosu, a njena popularnost nastavila se i u sedamdesetima kad više nije bila politička već i modna izjava. Nosili su je i muškarci i žene. Trajna je omogućila i bijelcima da čvrsto uviju kosu, a afro su nosile i Barbra Streisand i Bette Midler.

I punk ima svoje mjesto u frizurama tog razdoblja. Iako ih nisu nosile mase, kratke, šiljaste i zapuštene frizure bile su suprotnost dugoj hipijevskoj kosi. Mohikanac frizura, popularna 'irokeza', većinom je zahtijevala obrijane obje strane glave. Kosa koja je ostala, fiksirana je da stoji gore pomoću kućanskih proizvoda poput jaja, zaslađene vode, sapuna kao i gelova i lakova za kosu kako bi prkosila gravitaciji. I dan danas je popularna, uz male preinake.

Frizure sedamdesetih bile su pod utjecajem hipija, a onda su frizure osamdesetih odlučile izbaciti sve iz prošlog desetljeća i iznjedriti nove 'funky' moderne frizure.  Era 1980-ih je savršen primjer kako moda i frizura mogu biti veći!  Naušnice su bile velike, a kosa još veća. Većina frizura tog vremena naglašavale su volumen i veličinu, u skladu s desetljećem okrenutom prema utjecaju i bogatstvu. Popularna 'Dinastija' pomogla je u tom trendu. Lak za kosu bio je obavezan predmet u torbi svake žene koja 'drži do sebe', kao i tapirana frizura. Sjetite se samo Madonne ili Cyndi Lauper iz tog doba.

Porast popularnosti novog vala donijelo je asimetrične frizure. Frizura bi izgledala na prvi pogled normalno, ali je jedna strana bila znatno kraća. I taj stil je evolvirao s vremenom pa i Rihanna nosi modernu inačicu.

Sredinom osamdesetih dogodila se vrlo neobična i do tad nezabilježena pojava kod muških frizura: 'fudbalerka'. Naprijed kratko, otraga dugačko. Jedna od frizura za koje želimo da se nikad ne vrati u modu. Isto kao i repići. Nemojte ga puštati, ne izgleda dobro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić
REPERICA I GLAZBENICA

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić

Nedjeljni ručak i pita od jabuke bude joj uspomene iz djetinjstva, a tada je slušala Nove fosile. Sada svojim tekstovima opisuje našu svakodnevicu i zalaže se za bolje i kvalitetnije društvo

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško