Obavijesti

Show

Komentari 4

'Od Beatlesa smo, osim glazbe, naučili engleski, ali i vjeronauk'

'Od Beatlesa smo, osim glazbe, naučili engleski, ali i vjeronauk'
9

Dolazak u Liverpool za nas je bila kao neka vrsta dolaska kući. Zbog Beatlesa nam se njihov govor, humor i sami grad čine nevjerojatno poznati i bliski, pričaju nam 'balkanski Beatlesi'

VIDEO

Iako nastupaju već četvrt desetljeća, publika i dalje obožava sjajni riječki Balkan revival band. 'Balkanski Beatlesi', kako ih neki od milja nazivaju, nastupit će i na manifestaciji 'Ponos Hrvatske'. Tim su se povodom prisjetili svojih početaka, ali i otkrili što planiraju.

Možete li opisati kako je i kada započelo formiranje ovog benda? Jeste li od početka u istom sastavu i jeste li se poznavali prije nego ste postali bend? Molim vas da napišete imena i prezimena svih članova benda i koje instrumente sviraju u bendu.  
Članovi aktualne postave koja je na okupu već deset godina su: Erik Malnar (gitara), Goran Rubeša (gitara), Josip Radić (bas) i Marko Jurić (bubnjevi). 

Bend je osnovan 1994. u Rijeci na inicijativu Erika Malnara (Belfast food) čija je velika želja za sviranjem pjesama Beatlesa, u kombinaciji s nevjerojatnom upornošću, rezultirala prvim nastupom Beatles Revival Banda u riječkom klubu Palach, 8. prosinca 1994. Ideja je bila uvježbati repertoar od tridesetak najdražih pjesama Beatlesa i napraviti jedan koncert, no nakon pozitivnih reakcija (pa čak i suza u publici!) uslijedili su novi pozivi za koncertima koji traju evo još i danas, 25 godina kasnije!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



Što vas najviše fascinira u glazbi  Beatlesa?  

Fascinira nas činjenica da nas njihove pjesme, unatoč tome što smo ih već preslušali više tisuća puta, i dalje znaju iznenaditi nekim detaljem, akordom, neočekivanim momentom ili tekstom. Ciklički im se vraćamo cijelog života, nekad nas fura Rubber Soul, sljedećeg tjedna već uživamo u medleyju B-strane Abbey Roada, a dan kasnije shvatimo kako je njihov prvijenac "Please Please Me" zapravo pravi punk album, snimljen uživo u samo jednom danu, s nevjerojatnom energijom i žestinom. Jednostavno, to je glazba koja se već na prvo slušanje prepoznaje kao nešto blisko, a sviranjem se taj doživljaj još produbljuje. 

Paul McCartney: 'Često sanjam Beatlese i tugujem za Johnom'
Paul McCartney: 'Često sanjam Beatlese i tugujem za Johnom'



Jeste li glazbeno školovani ili samouki?  

Jedina glazbena škola koju imamo je tzv. "crveni" album Beatlesa, odnosno njihova kompilacija hitova od 1962. do 1966. Iz toga smo naučili glazbenu abecedu, solfeđo, harmoniju i ritam, ali bogme i engleski jezik i vjeronauk!

Čime se svatko od vas bavi u životu uz sviranje?  

Bavimo se svakodnevnim poslovima i obiteljima, a svatko od nas ima i vlastite bendove u kojima se izražavamo kao autori. Beatles Revival Band nam je neka vrsta izdvojenog prostora za zabavu i druženje, kao neka vikendica rezervirana samo za nas.

REUTERS



Je li teško reproducirati Beatlese?  

Najveći izazov je shvatiti da nešto što na prvu zvuči jednostavno, zapravo i nije! Beatlesi su bili vrhunski pjevači, svirači i studijski glazbenici, a snimke su krcate detaljima koji daju tu posebnost i slojevitost. Mi ih reproduciramo uz dozu slobodne volje i improvizacije kako bi i nama bilo zabavno i nepredvidljivo. Publika to voli.   

'Yoko je Lennona hipnotizirala, sredila mu heroin i ljubavnicu'
'Yoko je Lennona hipnotizirala, sredila mu heroin i ljubavnicu'



Koji vam je vaš  koncert ostao u najboljem sjećanju i zašto?  

U zadnjih gotovo 25 godina smo odsvirali oko 800 koncerata, no u sjećanju su nam svakako ostali onaj prvi koncert u Palachu, zatim serija nastupa u Liverpoolu, u legendarnom Cavern Clubu 2004. Svakako i veliki koncert u dvorani Lisinski 2017. gdje smo uz simfonijski orkestar obilježili 50. obljetnicu albuma "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", a pridružili su nam se i naši prijatelji i glazbeni kolege poput Nene Belana, Radojke Šverko, Luce, Detoura, Marka Tolje i Olivera Dragojevića koji se nedugo zatim povukao s koncertnih pozornica. No, njegovu izvedbu pjesme "Yesterday" pamtit ćemo zauvijek!


PIXSELL


Jeste li ikad bili u Liverpoolu i kakav je bio osjećaj?  

Dolazak u Liverpool za nas je bila kao neka vrsta dolaska kući. Zbog Beatlesa nam se njihov govor, humor i sami grad čine nevjerojatno poznati i bliski. Obišli smo sva poznata mjesta poput Strawberry Fields i Penny Lane, a i usput odsvirali nekoliko koncerata u Cavern Clubu iz kojeg su Beatlesi krenuli u svijet. 

The Beatles: Izdali album 'Let it be' pa su se onda raspali...
The Beatles: Izdali album 'Let it be' pa su se onda raspali...



Postoje li neke stvari od Beatlesa koje najviše volite svirati?    

Mi smo u stanju odsvirati tri koncerta s različitim repertoarom Beatlesa, no najviše volimo izvoditi one stvari koje još nismo imali priliku odsvirati uživo! Takvih je sve manje, zato je i gušt još veći... 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju