Obavijesti

Show

Komentari 1

Od strastvenih poljubaca do oposuma koji 'bira' pobjednika

Od strastvenih poljubaca do oposuma koji 'bira' pobjednika
13

Prva dodjela Oscara trajala je tek 15 minuta. Woody Allen godinama je izbjegavao dolazak na filmsku svečanost. Talijan Benigni od sreće se popeo čak i na stolicu

VIDEO

Tijekom Drugog svjetskog rata pobjednici su umjesto zlatnih kipića dobivali Oscare napravljene od gipsa. Da bi nastao jedan kipić Oscara potrebno je 12 ljudi i 20 sati rada. Svake godine izradi se od 50 do 60 kipića.  Oscar kipić izvorno je napravljen od bronce. Danas se koristi posebna legura bakra, kositar, nikal i srebro, te 24-karatno zlato.   

Najkraća svečanost dodjele Oscara zbila se 1929. godine. Kipići su se dijelili samo 15 minuta što je kraće čak i od nekih govora zahvala u novije vrijeme. Naime, svi pobjednici znali su se tri mjeseca unaprijed. 

Svečanost dodjele odgođena je tri puta

Do 1941. godine popis dobitnika dostavljan je redakcijama tiska nekoliko sati prije same ceremonije kako bi novine mogle u sutrašnjem broju imati kompletan izvještaj. Ta praksa ukinuta je kada su nominirani počeli masovno opsjedati novinske redakcije kako bi doznali jesu li među dobitnicima. 

Svečanost je bila odgođena tri puta. Godine 1938. zbog poplava u Los Angelesu, godine 1968. nakon atentata na Martina Luthera Kinga i godine 1981. nakon što je pokušan atentat na predsjednika Ronalda Reagana. 

Filmovi gubitnici

U povijesti dodjele Oscara pamte se i najveći filmovi gubitnici. Riječ je o filmovima koji su bili nomnirani u mnogo kategorija, a na kraju nisu osvojili nijednu nagradu. Film 'The Turning Point' Herberta Rossa iz 1977. i 'Boja purpura' Stevena Spielberga (1985.) bili su nominirani u 11 kategorija. Ipak, nisu imali sreće, pa su ostali bez svojih kipića. 

Hitchcock nikada nije osvojio Oscara za najboljeg redatelja iako je bio nominiran šest puta. Akademija mu je uručila Oscara za životno djelo 1979. godine. Tada se našalio s prijateljima i rekao da će sigurno uskoro umrijeti. Umro je sljedeće godine, 29. travnja 1980. zbog komplikacija s plućima. 

Povijesni spektakl Victora Fleminga 'Prohujalo s vihorom' (1939.) najduži je film koji je osvojio Oscara. Najkaraći je 'Marty' (1955.) koji je trajao 93 minute.

Jedini film koji je osvojio najviše Oscara, njih čak osam, a da među njima nije bio i onaj za najbolji film je film Boba Fossea 'Cabaret' (1972.). 

Samo tri žene nominirane su u kategoriji najboljih redatelja. Riječ je o Talijanki Lini Wertmuller za režiju filma 'Pasqaualino Settebellezze' (1975.), Novozelanđanki Jane Campino za režiranje filma 'The Piano' (1993.) i Sofiji Coppoli ze režiranje filma 'Lost in Translation' (2005.).

Zlatna malina naziv je ceremonije na kojoj se imenuju dobitnici nagrade za najgore uloge.

Talijan Benigni i proslava za pamćenje

Nakon što je Talijan Roberto Benigni osvojio Oscara za najboljeg glumca, publici je priredio proslavu za pamćenje. Kad je čuo svoje ime, popeo se na stolicu pa izljubio sve oko sebe, a u govoru zahvale rekao je kako bi se seksao sa cijelom publikom.

Sidney Howard prvi je glumac koji je posthumno osvojio nominaciju za Oscara za glumu u filmu 'Prohujalo s vihorom'.

Woody Allen godinama je izbjegavao dolazak na najveću filmsku svečanost zbog redovitih nastupa u jazz klubu ponedjeljkom. Nakon 11. 9. 2001. i terorističkog napada na New York, Woody se ipak pojavio i najavio kratki film upravo o New Yorku.

Strastveni poljubac Adriena Brodyja i Halle Berry

Akira Kurosawa za Oscara je bio nominiran samo jednom. Godine 1990. nagradu za životno djelo uručili s mu njegovi najveći obožavatelji Steven Spielberg i George Lucas. Redatelj Robert Altman također je dobitnik Oscara za životno djelo. Kad je napokon osvojio svoj kipić, kratko se zahvalio: 'Bolje za sve, nego samo za jedan film'.

Na dodjeli Oscara 2003. godine pobjedu među najboljim glumcima odnio je Adrien Brody  za ulogu u Pijanistu. Nagradu mu je dodjelila Halle Berry koju je Adrien od silnog oduševljenja strastveno poljubio kad se popeo na pozornicu. 

Odbili su Oscare

Brando je osvojio Oscara za svoju izvedbu Vita Corleonea u 'Kumu', ali je odbio primiti nagradu te je tako postao drugi glumac u povijesti koji je odbio Oscara za najboljeg glavnog glumca.  Po svog Oscara poslao je djevojku imena Sacheen Malo Pero. Time je protestirao protiv tretmana Indijanaca u američkoj filmskoj industriji. Pravo ime Malog Pera je bilo Marie Cruz što je ujedno ime pod kojim se iste godine slikala za Playboy.

Arogantan i siguran u sebe, prvi je bio George C. Scott za ulogu generala Pattona u istoimenom filmu. Odbio je, međutim, primiti tu nagradu 1970. godine. Među njima je scenarist Dudley Nichols koji je isto učinio 1935.

Liza Minnelli je jedina osvajačica Oscara kojoj su i oba roditelja osvojila istu nagradu. 

Krivi Frank na pozornici

'Dođi i uzmi ga, Frank', pozvao je prezenter 1934. godine dobitnika nagrade za najbolji film. Frank Capra se ustao i došao na pozornicu, gdje je shvatio da je prezenter zapravo prozvao Franka Lloyda .

Hattie McDaniel bila je američka, filmska i televizijska glumica. Dobitnica je Oscara za najbolju sporednu glumicu 1939. u filmu 'Zameo ih vjetar' te je prva Afroamerikanka dobitnica te nagrade. Zbog toga je jedna od ikona američkih crnaca.

Osim Meryl Streep koja je kući ipak ponjela prestižnu nagradu pored silnih nominacija (njih čak 15), tu su brojne hvaljene glumice koje nikad nisu nagrađene Oscarom. Riječ je o Judy Garland, Marilyn Monroe i Greti Garbo. Glumci Richard Burton i Peter O'Toole imali su sedam nominacija, a ostali bez ijednog Oscara. Njihovu situaciju do 1985. godine dijelo je i Geraldine Page, a tada je osvojio Oscara. 

Oscar za životno djelo  filmska je nagrada, koja se dodjeljuje za izniman doprinos razvoju filma, filmske tehnologije i za promicanje filmske umjetnosti. Dodjeljuje se ista statua Oscara, kao i drugim dobitnicima te godine. Prvi su dobitnici filmska kompanija Warner Brothers za film 'Pjevač jazza', koji je prvi komercijalni zvučni film te Charlie Chaplin. Nagrada se nije dodijeljivala svake godine.

Nasljednica hobotnice Paula: Heidin favorit je Natalie Portman

Hollywood je angažirao oposumku Heidi koja će, naime, predvidjeti dobitnike Oscara.  Heidi neodoljivo podsjeća na priču o hobotnici Paulu koja je pogađala pobjednike na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2010. godine. Stanovnica je zoološkog vrta u Leipzigu, a pojavila se uživo u showu Jimmyja Kimmela na ABC-ju preko video-veze  i izabrala svog omiljenog kandidata, Natalie Portman. Slike mogućih dobitnika Oscara bile su postavljene na najpoželjnije kipiće. Onaj kipić koji je dodirnula sa šapom, smatra se favoritom.

Heidi je postala zvijezda u Njemačkoj nakon što su se njezine fotografije pojavile u Bildu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...