Obavijesti

Show

Komentari 122

'Odluka je presedan, obrazovna ustanova ključan je faktor...'

'Odluka je presedan, obrazovna ustanova ključan je faktor...'
8

Ako se ispostavi da roditelj kod kojeg se dijete nalazi nakon sudske privremene mjere ne skrbi o djetetu kako treba, ovakve odluke suda bi trebale biti češće, zaključio je Čanić

VIDEO

U pravnoj bitci oko skrbi za sina Severina Kojić (47) jučer je izgubila spor s Milanom Popovićem (54). Upitali smo stručnjake za njihovo mišljenje oko ove situacije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:26

Milivoje Žugić, umirovljeni sudac i dugogodišnji pravnik

U međuvremenu, prije ovakve odluke suda, dogodilo se nešto što je njima bilo indikator da treba promijeniti mišljenje. Sudske odluke nisu indikator društvene moći, nego se donose razumno, prema okolnostima temeljenima na činjenicama slučaja. Ako obrazovna ustanova prijavljuje roditelja zbog zanemarivanja djeteta, za sud je to odlučujući argument, pojasnio nam je umirovljeni sudac i pravnik Milivoje Žugić. Ističe kako je prije dvadeset, trideset godina gotovo nepisano pravilo bilo da se dijete u slučaju rastave braka dodjeljuje majci.

- Tad je bilo nepojmljivo da dijete na odgoj bude povjereno bilo kome osim majci. Jedino je bila iznimka ako majka boluje od teške zarazne bolesti. Smatralo se da bi svaka drugačija odluka ugrožavala dijete. No nova psihološka saznanja promijenila su i praksu sudova. Često se odlučuje da dijete nakon određenih godina ide na povjerenje roditelju istoga spola - kaže nam Žugić.

Oliver Čanić, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo

Konkretan slučaj mi je teško komentirati jer nisam upoznat sa svim detaljima postupka, kaže nam Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. Dodaje kako je u Hrvatskoj i dalje rijetkost da sudovi dijete povjeravaju očevima.

- Zaista nije česti slučaj da sud donosi privremenu mjeru u korist oca. Ovakvi postupci obično su dugotrajni, a za to vrijeme dijete obično ne viđa roditelja kojemu nije dodijeljeno. Zbog toga na kraju obično sud presuđuje u korist roditelja kod kojega je dijete bilo svih godina procesa - kaže nam Čanić. Ističe kako je najvažnije da nadležne institucije vode brigu o pravima djeteta.

- Ako se ispostavi da roditelj kod kojeg se dijete nalazi nakon sudske privremene mjere ne skrbi o djetetu kako treba, ovakve odluke suda bi trebale biti češće. Ako su posljedice i ova odluka u konkretnom slučaju u interesu djeteta, svakako tu odluku suda podržavam - zaključio je Čanić.

Silvije Degen, umirovljeni odvjetnik koji iza sebe ima 50-godišnju karijeru

U 50-godišnjoj praksi jako rijetko sam doživio da se sudi u korist oca. To su bili iznimni slučajevi kad su majke, recimo, završavale u zatvoru, bile teške alkoholičarke ili pak teški socijalni slučajevi i slično. Nekako je prirodan proces da dijete završi s majkom u slučaju neslaganja roditelja pa su u skladu s tim bile i odluke suda, kaže nam umirovljeni odvjetnik Silvije Degen, koji se pravom bavi više od pola stoljeća.

Dodaje kako vjeruje da otac, s obzirom na nepravomoćnost odluke, dijete neće moći odvesti da živi u drugu državu. Zbog čega danas sudovi znaju presuđivati u korist očeva u ovakvim slučajevima dodaje:

- Sudovi odluke temelje na mišljenjima socijalnih radnika i ostalih koji sudjeluju u procesu nadzora. Rijetko sud donosi odluku mimo njihova mišljenja jer su oni ti koji trebaju brinuti da se ne povrjeđuju prava djeteta.

 Degen kaže da od 100 sudaca u RH, 90% su žene, no da to nije razlog da djeca obično idu majkama.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA': 

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao