Obavijesti

Show

Komentari 35

Omiljeni Titov glumac: Satima su pili vino i pričali o filmovima

Omiljeni Titov glumac: Satima su pili vino i pričali o filmovima
11

Pedesetih godina prvi se put okušao u vesternima. Jahanje mu je postao zabavno, a zavolio je i pištolje. Zaigrao je i u filmu 'As u rukavu' koji je tih godina bio vrlo kontroverzan...

VIDEO

Holivudski glumac Kirk Douglas proslavio je danas 102. rođendan. Među prvima su mu čestitali njegov sin Michael Douglas i glumica Catherine Zeta Jones.

Kirk je rođen 9. prosinca 1916., kao Issur Danielovitch. Njegovi roditelji Bryna i Herschel su se u SAD doselili iz gradića Cavushyja (današnja Bjelorusija). Kirk je djetinjstvo proveo u židovskoj zajednici u gradiću Amsterdam, u saveznoj državi New York. Nikad nije zaboravio svoje skromno podrijetlo jer je, čim se obogatio, milijune donirao humanitarnim organizacijama.

Michael Douglas čestitao ocu 102. rođendan: 'Ti si moj heroj'
Michael Douglas čestitao ocu 102. rođendan: 'Ti si moj heroj'

Studij glume ipak nije mogao upisati jer je bio presiromašan. Radio je razne poslove pa napokon otišao na prvu glumačku audiciju. Na njujorškoj Akademiji dramskih umjetnosti dobio je stipendiju i ipak uspio upisati glumu. Studirao je s Lauren Bacall koja mu je ubrzo postala dobra prijateljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bila sam ludo zaljubljena u Kirka. Jednom je spavao u zatvorskoj ćeliji jer nije imao prenoćište - pričala je glumica.

Kirk Douglas in Die Wikinger

Tri puta nominiran za Oscara

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je u ratnoj mornarici, ali morao se vratiti kući zbog ozljede. Vjenčao se s kolegicom iz klase, Dianom Dill te s njom dobio Michaela (73) i Joela (70).

Nakon rata snimao je sapunice i reklame na radiju te glumio na Broadwayu. Iako se Kirk vidio samo u kazalištu, Lauren Bacall ga je preporučila redatelju Halu Wallisu. Njegov debitantski film bio je 'Neobična ljubav Marthe Ivers'. Kritičari su tada pisali kako je ovaj mladi talent 'rođen da bude na filmskom platnu'.

'Šampion' je za njega bio veliki rizik, ali i velika prilika. Odbio je ulogu u velikom projektu kako bi zaigrao boksača, a to se pokazalo odličnom odlukom. Naime, film je za Oscar nominiran u šest kategorija. Ovo je bila Kirkova prva nominacija za prestižnu nagradu.

Pedesetih godina prvi se put okušao u vesternima. Jahanje mu je postao zabavno, a zavolio je i pištolje. Zaigrao je i u filmu 'As u rukavu' koji je tih godina bio vrlo kontroverzan.

Kirk Douglas se 1951. razveo od Diane koja više nije mogla tolerirati njegove ispade. Naime, pričalo se da je ljubovao s mnogim holivudskim ljepoticama tog vremena poput Ave Gardner i Marlene Dietrich. Nakon razvoda, u Parizu je upoznao Anne Buydens (98).

2012 Vanity Fair Oscar party - Los Angeles

Tijekom svoje filmske karijere tri puta je nominiran za Oscara, a dobio ga je 2008. godine za životno djelo.

Susret s Titom

Kirk i njegova supruga Anne su 1964. htjeli upoznati jugoslavenskog predsjednika Tita, piše Yugopapir.. U ambasadi su im objasnili da je to vrlo teško izvedivo, ali glumac nije odustajao. Okrenuo je broj Titovog kabineta, a već drugog dana po njih je stigao privatni avion koji je poslao predsjednik SFRJ.

U njegovoj vili u Ljubljani proveli su tri sata. Pili su vino i pričali, ponajviše o vesternima koje je Josip Broz obožavao. Gledao je sve u kojima je Douglas glumio, a najviše mu se sviđao 'Obračun kod O.K. Korala'.

Ambasador iz Velike Britanije koji nikako nije mogao stupiti u kontakt s Titom upitao je Kirka kako je uspio s predsjednikom provesti čak tri sata.

- Drаgi moj, ne rаzumijem, vi ste proveli tri sаtа s predsjednikom Titom, а jа ne mogu ni deset minutа - požalio se ambasador.

- Gospodine аmbаsаdore, koliko ste filmovа Vi snimili - upitao ga je Kirk.

Tito, kojem je Douglas bio najdraži glumac, žarko je želio da ga Kirk glumi u nekom od partizanskih filmova, ali to se nikad nije ostvarilo. Na naše prostore vratio se početkom sedamdesetih kada je snimao film 'Protuha'. Kirk je u ovom vesternu nadahnutim 'Otokom s blagom' glumio jednonogog gusara. 

Za svoj redateljski prvijenac odabrao je Paklenicu na kojoj je snimao film u kojem su glumila neka od najvećih holivudskih imena. U filmu se tako pojavljuje mladi Danny DeVito, Lesley-Anne Down i mnogi drugi, a od jugoslavenskih glumaca angažirao je Fabijana Šovagovića.

Gledao je smrti u oči

Kirk je 1991. ozlijeđen u padu helikoptera u kojem je nekoliko ljudi poginulo. Svoje svjedočanstvo opisao je u knjizi 'Climbing the Mountain: My Search for Meaning '. Ispričao je kako se nakon nesreće posvetio religiji koju prije, kako kaže, nije shvaćao 'ozbiljno'.

Svoj drugi obred bar micve obavio je kada je imao 83 godine, a tada je i njegova supruga Ana prešla na židovsku vjeru.

Zbog teškog moždanog udara 1996. godine Kirk je opet morao učiti govoriti. Iako mu to liječnici nisu prognozirali uporni glumac se oporavio i dva mjeseca nakon toga primio prvi Oscar u životu, za 50 godina doprinosa filmskoj zajednici.

Upitan je li što preostalo na 'listi želja', Kirk Douglas kaže da je manje više ispunio sve svoje snove.

- Imao sam predivan život i imam fantastičnu obitelj. Zahvalan sam na svemu što mi je život pružio - zaključio je Kirk.. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje