Obavijesti

Show

Komentari 3

On je 'Vrag koji nosi Pradu': Šeće psa s Kate Moss i partija

On je 'Vrag koji nosi Pradu': Šeće psa s Kate Moss i partija
10

Enninful, urednik britanskog izdanja Voguea, dobar je prijatelj s modelima, a posebno s britanskom manekenkom Kate Moss. Često ga se može vidjeti u njezinom društvu, a zajedno čak i šeću pse...

VIDEO

Svi ga najavljuju kao opaku Annu Wintour (69), ali je li novi glavni urednik britanskog modnog časopisa Voguea zaista novi 'Vrag koji nosi Pradu'? Iako se o Edwardu Enninfulu (46) u medijima još uvijek ne zna previše, ljubiteljima mode vrlo je dobro poznato njegovo ime, ali i sva postignuća koja je uspio napraviti u bogatoj karijeri. 

Anna Wintour: Ako želiš naslovnicu, izvoli na dijetu
Anna Wintour: Ako želiš naslovnicu, izvoli na dijetu

Za razliku od Anne čiji je cilj tijekom cijele karijere bio 'odvojiti' modnu industriju i izolirati se od ljudi oko sebe, Enninful to radi upravo suprotno - druži se s modelima, organizira zabave na koje poziva svjetske celebrityje i često istupa u medijima. 

Ovaj miljenik modne scene porijeklom je iz Gane, a u ranom djetinjstvu s roditeljima i petero braće doselio je u Ladbroke Groove, gradić u Londonu. Majka mu je radila kao krojačica, što je probudilo njegovu ljubav za modom i dizajnom. Karijeru je započeo sa samo 16 godina, i to u modnom časopisu i-D gdje je radio kao model, a zatim asistirao na snimanjima. Iako je ljubav prema modelingu u njemu uvijek postojala, s 18 godina postao je modni urednik.

U svojoj iznimno bogatoj karijeri imao je priliku surađivati s mnogim poznatim dizajnerima i modelima, a poziciju na čelu i-D časopisa držao je punih dvadeset godina. Karijeru je zatim nastavio u magazinu W kao modni urednik, a usput je surađivao i u drugim velikim izdanjima poput talijanskog te američkog Voguea. Enninful se pojavljuje i u dokumentarcu o Anni Wintour, 'The September Issue' iz 2009.

Njegovu karijeru ipak je obilježila pozicija glavnog urednika britanskog izdanja Voguea. Naime, 2017. postao je glavni urednik zamijenivši tako Alexandru Schulman, urednicu koja je na toj poziciji bila 25 godina. Zahvaljujući tome, Enninful je postao prvi muškarac na čelu Voguea nakon 102 godina te prvi tamnoputi muškarac na poziciji glavnog urednika nekog modnog časopisa u povijesti.

Enninful je postao prepoznatljiv po kombinaciji otmjenosti, ulične estetike, jednostavnosti i modernosti, a posebno se bazira na podsjećanje sveprisutnog problema rasne diskriminacije s kojom se i sam susretao. Na njegovu inicijativu, 2008. na naslovnici talijanskog Voguea pojavila se prva crnkinja i tako obilježila 'novu eru' modne industrije. Bilo je to takozvano 'crno izdanje', prvo koje se pojavilo na naslovnici modnih časopisa uopće.

Widows - Special Screening

Nakon što je započeo u Vogueu, bio je u misiji u potpunosti promijeniti časopis i donijeti određeno osvježenje. I baš kao što je urednica američke Vogue Anna Wintour oduvijek igrala ulogu hladne i zatvorene osobe, Enninful je u kampanji da bude što pristupačniji ljudima s kojima surađuje, ali i čitateljima. Diskretno nosi svoj uspjeh i ne nameće se njime, ali je ipak dovoljno siguran u sebe te u ono što radi.

Summer Party at the V&A - London

'Forsiranje' raznolikosti i biranje modela koji možda nisu klasične ljepote, na neki su način obilježili dosadašnju Edwardovu karijeru. Iako svoj privatni život ne plasira previše u javnosti, poznat je kao pravi partijaner, a omiljeno su mu društvo u izlascima poznate manekenke.

Osim što rado surađuje s njima, Enninful je također dobar prijatelj s modelima, a posebno s britanskom manekenkom Kate Moss (44). Često ga se može vidjeti u društvu britanske manekenke, bilo da je riječ o rođendanima ili modnim revijama, a zajedno čak šeću pse - Rua i Archieja.

Lice s naslovnice - Kate Moss postala je urednica u Vogueu
Lice s naslovnice - Kate Moss postala je urednica u Vogueu

Osim s Kate, Enninful je također prijatelj s Naomi Campbell (48).

- Teško je pronaći ljude koji nas toliko inspiriraju i u čijem društvu uživamo. To je nešto što ih čini muzama više nego činjenica da su prelijepe žene. Kad si pored Kate, želiš biti pored nje cijeli dan i cijelu noć. Isto je i s Naomi. Zabavne su, ali i jake poslovne žene -rekao je jednom prilikom za W Magazine.

I Britanskom Vogueu sviđa se rad našeg dizajnerskog dvojca
I Britanskom Vogueu sviđa se rad našeg dizajnerskog dvojca

Kad mu je 2016. britanska kraljica dodijelila OBE (orden za doprinose u umjetnosti, znanosti, radu s humanitarnim organizacijama i javnim djelatnostima), upravo je Naomi bila ta koja ga je pratila na dodjeli, a zabavu je organizirala njegova prijateljica Kate.

S obzirom na to da je gay, oduvijek se osjećao drugačije od ostalih i to ga je nadahnulo da uvede određene promjene u modni svijet kakav je dotad postojao.

- Kad si homoseksualac, na tebe uvijek gledaju kao da si 'drugačiji'. Ja ljude nikad ne gledam po tome kojeg su spola ili boje kože, razmišljam samo o tome što mogu pridonijeti poslu kojim se bavimo - rekao je u intervjuu za magazin Attitude. Također je priznao da se od samog početka profesionalne karijere suočava s rasizmom koji ga je samo dodatno ojačao. 

- Nikad se prije nisam susreo s odbijanjem zbog boje kože, zbog čega sam se osjećao jako loše. 'Ove sezone ne tražimo crnog modela' rečenica je koju sam čuo mnogo puta, a koja me učinila jačim, iako to onda nisam mislio - dodao je.

Negativna iskustva u modnoj industriji nisu ga spriječila da se okuša u uredničkim vodama i modnu industriju 'podigne' na neku novu, višu razinu. 

- Želio bih dokazati svima da se itekako može uspjeti u svijetu mode, a da pritom nisi kći ili sin neke poznate ili utjecajne osobe. Također bih htio da svi mladi znaju da je sasvim OK biti ono što jesi, bez obzira na to sviđalo se to drugima ili ne - kaže Enninful koji itekako dobro zna kako je to biti drugačiji. 

- Odrastao sam u obitelji koja nije imala mnogo novca nego me odgojila u uvjerenju da bogatstvo nije najvažnija stvar na svijetu. Imali smo dovoljno i bili smo sretni. Moji roditelji naučili su me osnovama, kako biti ljubazan i kako slušati ljude oko sebe – rekao je jednom prilikom za Financial Times.

Veliki je obožavatelj Instagrama i društvenih mreža, a na svom profilu redovito objavljuje fotografije svojih celebrity prijatelja, ali i svog psa Rua, bostonskog terijera.

- Fasciniran sam ulogom društvenih mreža u svijetu i razvoju mode. Upoznao sam mnoge umjetnike i modne dizajnere na Instagramu, ljude koje inače nigdje drugdje ne bih imao prilike primijetiti. Ne volim samo ja Instagram, čak ga voli i moj pas Ru – rekao je za W Magazine.

Iako ga je oduvijek zanimala moda, nikad nije razmišljao o tome da se profesionalno počne baviti dizajnom. Umjesto toga, Enninful je mislio da će jednog dana postati odvjetnik. Sudbina ga je na kraju ipak odvela u drugom smjeru, a s obzirom na to koliko je promjena već uveo u svijet mode, od njega se itekako može još mnogo očekivati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...