Obavijesti

Show

Komentari 30

Oni su se odvažili: Donacije će moći uplatiti od idućeg tjedna

Oni su se odvažili: Donacije će moći uplatiti od idućeg tjedna
7

HUMANITARNA AKCIJA Svi koji se zaliju hladnom vodom i nominiraju troje koji će nastaviti akciju doniraju novac za istraživanje amiotrofične lateralne skleroze (ALS)

VIDEO

Trend polijevanja slavnih hladnom vodom prihvatile su i hrvatske zvijezde. Humanitarnu akciju 'Ledeni izazov' pokrenuli su prijatelji bejzbolaša Petea Fratesa koji boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Ta bolest spada u skupinu neuroloških bolesti. Napada mišiće, izaziva grčenje, onesposobljava hod, govor i gutanje te dolazi do paralize, a umire se od gušenja u roku od dvije do pet godina. Zasad se bolest liječi samo eksperimentalnom metodom u kineskim klinikama.

O kojoj je bolesti riječ?

Amiotrofična lateralna skleroza - ALS pripada grupi neuroloških bolesti, a zahvaća gornje i donje motorne neurone.

Simptomi

Slabost u mišićima i grčenje, a bolest progresivno onesposobljava hod, govor, gutanje i na kraju disanje, što dovodi do paralize i smrti.

Liječenje

Oboljelima u Hrvatskoj jedina je pomoć odlazak u skupe kineske klinike koje eksperimentalno liječe tu bolest.

Svi oni koji se zaliju hladnom vodom i nominiraju troje koji će nastaviti akciju doniraju novac za istraživanje te bolesti. Akciji se priključila i Severina (42). Nervozno i s kiselim smiješkom ljuljala se na terasi čekajući prijateljicu da joj izlije kantu ledene vode. Na globalnu akciju izazvao ju je izazivač Jelene Rozge (36), hokejaš Medveščaka Saša Martinović.

- Naravno da prihvaćam Sašin poziv - rekla je Severina. Sjedila je u svojem najatraktivnijem kupaćem kostimu koji mnogi pamte iz reklame za autokuću. Snimila ju je prije pet godina. Pjevačica je izazvala Gorana Bregovića, Lepu Brenu i Dinu Merlina. Merlin je prihvatio Severinin poziv, a iako bi vrlo rado pristala da je poliju vodom u humanitarne svrhe, Lepa Brena se ispričala što ne može sudjelovati. No kako je rekla, trenutačno zdravstveno stanje joj to ne dozvoljava. 

- Kad ozdravim, rado ću sudjelovati. Samo da mi bude bolje - poručila je pjevačica. 

Hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić (26) zalio se vodom u svlačionici matičnog kluba Barcelona. Oni koji odbiju izazov, prema pravilima koja su napisali pokretači ove akcije, trebaju donirati 100 dolara američkoj udruzi. Ona okuplja oboljele od te bolesti. U Hrvatskoj od ALS-a boluje 25 ljudi. Za liječenje u Kini potrebno je izdvojiti između 300 i 400.000 kuna.

- Ljudi u Hrvatskoj prepušteni su sami sebi i zato sam odlučila osnovati udrugu oboljelih od ALS-a ‘Neuron’ koja bi s radom trebala početi u ponedjeljak - rekla nam je Slavica Horvat, majka oboljelog Kristijana.

Tada će se otvoriti i žiro-račun na koji će se moći uplaćivati donacije za oboljele u Hrvatskoj. Svi Hrvati koji su sudjelovali u polijevanju ledenom vodom za ALS nisu uplatili novac. Ako i jesu, to je bilo na individualnoj razini, ako poznaju nekog oboljelog. 

Zvijezdu sapunica izazvao je njegov kolega Amar Bukvić

Glumac Amar Bukvić (32) nominirao je Stefana Kapičića (35) i Natašu Janjić (35). Kapičič se rado odazvao akciji zalivši se lavorom vode, a nominirao je svoje kolege Leonu Paraminski, Sergeja Trifunovića i Gorana Bogdana.

Samo dvoje Hrvata liječi se u Kini

Kristijan Horvat i Štefanija Hajster su nakon kratkog vremena liječenja osjetili poboljšanje. Nakon paralize, sad miču udovima. 

U akciji: Rozga se prva zalila kantom ledene vode

Ako ne preživim izazov, najbolje da odmah dalje nominiram, rekla je Nataša Janjić (32) prije nego što si je na glavu istresla kantu vode.

Glumica je ipak preživjela, a mnogi su se nadali da će nominirati supruga Joška Lokasa (42). No ona se radije odlučila za Janicu Kostelić, Antoniju Blaće i Branka Đurića Đuru. Osim nje akciji prikupljanja novca za liječenje ALS-a priključili su se i rukometaši Varaždina, Jelena Rozga koja se prva zalila kantom vode te naši nogometni reprezentativci Dejan Lovren (25) i Mladen Petrić (33). 

Kineski liječnici ne mogu potvrditi da će njihova metoda pomoći svakome, ali je bolesnicima jedina nada. Njihovo liječenje sastoji se od tri faze. Prva obuhvaća ubrizgavanje matičnih stanica u Kini. Tu kombiniraju modernu i i tradicionalnu medicinu. Druga faza je povratak u Hrvatsku. Ona traje tri do šest mjeseci, koliko traje prilagodba matičnih stanica.

To vrijeme bi pacijent trebao biti u toplicama. Dan košta 750 kuna. U trećoj fazi bolesnik se vraća u Kinu i ondje, ukoliko je potrebno ubrizgavaju mu se nove stanice.

Jedini se ‘zalio’ s 10.000 dolara koje je donirao udruzi

Charlie Sheen (48) nije se htio namočiti, ali je shvatio bit akcije i ‘zalio’ se hrpom novčanica. Oboljelima je donirao 10.000 dolara odnosno 55.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu