Obavijesti

Show

Komentari 5

Opća opasnost: Približili smo rock zvuk novim generacijama

Opća opasnost: Približili smo rock zvuk novim generacijama
3

Opća nam je svima u krvi, to je naš život, zajedno radimo nešto na što ćemo na kraju biti ponosni. Sa svim usponima i padovima, funkcioniramo kao obitelj, kaže Žiža

VIDEO

Povodom izlaska njihovog prvog LP-ja, razgovarali smo s članovima Opće opasnosti. Dečki su iznimno ponosni i sretni zbog objavljenog materijala i zato jer je LP nekako poveznica s onim vremenom kada su se albumi preslušavali u cijelosti. Na prva tri pitanja odgovorio nam je Pero Galić, a na ostala gitarist Slaven Živanović Žiža.

Objavljujete LP koji je zapravo presjek vaše karijere. Koja vam je pjesma s LP-ja posebno draga i koju najviše volite izvoditi na koncertima?

Posebna sreća je ovaj trenutak kada smo doživjeli i svoj prvi LP, jer to je nekako veza s onim vremenom kada se glazba pratila u cijelosti, dakle kupio se cijeli album i sve pjesme sa istog smo preslušavali pod obavezno, a i sam medij je, kako kažu znalci, bolji ili stvarniji, ali ne samo to, velika je i ne može se zaobići, iziskuje posebnu pažnju i jednostavno druge emocije. Teško je uistinu izdvojiti jednu pjesmu od svih, jer smo u svaku ugradili sebe do kraja odnosno koliko je ta pjesma od nas tražila i nije fer reći ova je bolja od one, ali ako moramo barem malčice dati prednost jednoj onda je to 'Pobjeg`o sam', jer je na koncertima posebna atmosfera kod publike kada ju izvodimo, ali jednako tako i 'Jednom kad noć', 'Uzalud sunce sja' pa onda sve po redu. Drago nam je da su na ploči i nadamo se da nije zadnji naš LP. 

Od izlaska pjesme 'Jednom kad noć' njena popularnost ne opada. Koja je pozadina priče o toj pjesmi?

Pjesma sigurno ima ono nešto zbog čega ju publika toliko voli od prvoga dana kada smo ju zasvirali, odnosno snimili na našem prvom nosaču zvuka 1992., koji se zove 'Opća opasnost', i na kojem su pjesme karakteristične za to vrijeme,'Ne dirajte Županju','Balada za Saleta', 'Opća Opasnost' itd., ali nam je nedostajalo još minutaže da bi bila potpuna. Tada se pojavljuje Mario Vestić i na akustičnoj gitari svira tu pjesmu koja je odmah tako i snimljena i nas 'pobijedila', kako mi to volimo reći, i od tada ima svoje posebno mjesto kod publike, a i nas, jer nam je otvorila vrata za sve ovo do kuda smo danas stigli. Jednostavno je najbolja.

Koja vam je vaša pjesma najviše prirasla srcu i zašto?

Već smo rekli koliko je to teško izdvojiti jednu pjesmu od drugih i zašto, sve ih volimo, a pogotovo kada i publika tako misli o pjesmama i na svakom koncertu traži nešto drugo, odnosno one pjesme koje ne stignemo izvesti na svakom koncertu jer ih sada već ima dosta. Tako smo ih i zamolili da nam pomognu pri odabiru pjesama za ovaj LP i malo su bile ove dvije ploče koliko je želja bilo, zato neka ostane ovako kako je sada i uživajmo u svima zajedno sve dok se ne dogode neke nove pjesme koje će možda biti bolje,veće ili….

Promo

Kako se članovi Opće Opasnosti slažu nakon ovoliko godina? Koji trenuci su vam bili najdraži?

Opća nam je svima u krvi, to je naš život, zajedno radimo za nešto s čime ćemo na kraju biti ponosni. Sa svim usponima i padovima, prolazimo kroz teška razdoblja i kroz ona sretna kao obitelj, jer gdje čeljad nije bijesna tu ni kuća nije tijesna. Stvarno smo vjerovali da bi bila dobra ideja završiti 1999., no krajem 2009. godine i dalje smo snažno stajali i dostizali svoje ciljeve, i to su nam najsretniji trenuci. Osjećaji tih trenutaka dobro su opisani u pjesmi 'To sam ja' s našeg prošlog izdanja.

Planirate li uskoro rad na novom albumu?

Dok smo još snimali prošli, napisale su se nove stvari, i logično je onda već planirati rad na novom albumu jer uvijek smo imali više pjesama nego što smo ih mogli objaviti. Imamo neke odlične pjesme još odavno koje su tada bile nedovršene, neke od njih nisu imale tekst, neke od njih smo već iskoristili za riffove ili za neke druge stvari. Naravno da želimo sve to objaviti, ali s radom na svakom albumu baterije nam se često i isprazne pa se uvijek iznova zapitamo 'možemo li mi to, opet napraviti još jedan kvalitetan album'.Svaki naš novi album je tako nastao od obnovljenog starijeg materijala i svježih pjesama koje su u međuvremenu nastale. 

Marko Šolić

Što se promijenilo na koncertima danas obzirom na početak vaše karijere?

Primijetili smo da je naša glazba postala vrlo popularna, ali rock'n'roll, onakav kako smo ga mi upoznali, postao je u međuvremenu stariji. Morali smo ga približiti novim generacijama. Mi smo još u dobrom stanju, pogotovo kad vidimo tu novu generaciju fanova u prvim redovima. To je vrlo motivirajuće i mislim da dobro radimo tu poveznicu s mlađom publikom. Oni nas i dalje prate kroz naše nastupe kao što su to nekada činili njihovi roditelji. Sve što mi sada trebamo raditi jest pisati pjesme i davati im sve od sebe svaku večer. To je privilegija koju smo kroz sve ovo vrijeme zaslužili i vrlo smo zahvalni da nakon svih ovih godina i dalje to možemo raditi na ovakav način. A najviše od svega na tome što imamo priliku živjeti svoj san s početka naše karijere.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'