Obavijesti

Show

Komentari 0

Osvojio je čak dva Oscara, a ne prestaje skladati ni u 91-oj...

Osvojio je čak dva Oscara, a ne prestaje skladati ni u 91-oj...
4

Jedan od najpoznatijih skladatelja najboljih melodija u povijesti filma Ennio Morricone ne govori engleski, odbija živjeti u Hollywoodu, a prvi učitelj bio mu je otac

VIDEO

Njegovo je ime sinonim za kvalitetnu i nezaboravnu filmsku glazbu. Ima 90 godina, još nastupa i radi.

- Više od 500 soundtrackova i 70 milijuna prodanih ploča, šest nominacija i dva osvojena Oscara, tri Grammyja, četiri Zlatna globusa te Leone d’Oro čine Ennija Morriconea gorostasom glazbe svih vremena, a njegov opus inspiracija je orkestru Ensemble Symphony Orchestra koji će mu izvesti posvetu i u Zagrebu - stoji na stranicama zagrebačke dvorane Vatroslava Lisinskog, a koncert je 27. svibnja.

Ennio Morricone, odrastao u živopisnom kvartu Trastevere u srcu Rima s majkom, ocem i četvero braće i sestara, gledao je oca, profesionalnog svirača trube, kako zarađuje za život glazbom. Majka Libera je prodavala tkaninu. Upravo mu je otac bio prvi učitelj, koji ga je osposobio da svira nekolicinu instrumenata, a s trubom se upisao na Nacionalnu akademiju, gdje je četverogodišnji program završio u šest mjeseci. Odmah je krenuo skladati, što za film, što za teatar, a koristio je i pseudonime Dan Savio i Leo Nichols. Iako prvi filmovi za koje je radio glazbu nisu postigli spektakularan uspjeh, zaintrigirali su njegova nekadašnjega školskoga kolegu, redatelja Sergija Leonea. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upravo su oni jedan drugom pomogli da se proslave, i to trilogijom špageti vesterna za koje je Morricone radio glazbu. Nije bilo novca za cijeli orkestar kakav bi, recimo, za svoje vesterne imao John Ford, pa je Morricone koristio sve što mu je bilo na raspolaganju. Od pucnja puške, zvuka biča, fenderove električne gitare i usne harmonike. U sva tri filma zvijezda je američki glumac Clint Eastwood. Svaka pjesma koju je Morricone skladao za Leonea postala je gotovo instantni hit. Radio je tako Morricone glazbu i za filmove poput 'Once Upon a Time in the West', 'Pirati s Kariba' i niz drugih. Sergio Leone nije jedini Sergio niti jedini redatelj špageti vesterna s kojim je Morricone postigao slavu. Tu su i Sergio Corbucci i Sergio Sollima, sve redatelji vesterna u kojima glume i veliki američki glumci. Njegova je glazba postala vrlo popularna u SAD-u gdje je Morricone skladao i za filmove redatelja poput Johna Hustona i njegova biblijskog epa, 'Dvije mule za sestru Saru', Dona Siegela s Eastwoodom i Shirley MacLaine, te filmove s Rockom Hudsonom i Richardom Burtonom. Zanimljivo je kako je 1973. skladao temu za horor “Egzorcist” Williama Friedkina. Ono što je u toj karijeri nevjerojatno jest da Morricone nikad nije “mrdao” iz Rima niti se potrudio naučiti engleski. Kategorički je odbijao i letjeti avionom, pa su svi velikani ili morali ići njemu ili slati “izaslanike”. Što se Amerikanaca tiče, Morricone je najviše surađivao s Brianom De Palmom, Barryjem Levinsonom, Warrenom Beattyjem i Oliverom Stoneom.

S De Palmom je radio na klasicima 'Nedodirljivi', 'Misija na Mars' i 'Žrtve rata'. Drugu nominaciju za Oscara dobio je za film “The Mission” Rolanda Jofféa. Izgubio je od filma “Round Midnight” i drukčijeg aranžmana postojeće skladbe Herbieja Hancocka.

- To je bila krađa jer ono nije bilo originalno djelo nego rearanžman nečeg postojećeg. Ne može se usporediti s onime što sam napravio za ‘The Mission’- rekao je 2001. za Guardian. Redatelji koji su s njim radili kažu kako Morricone niti ne posjeduje klavir. On dobije scenarij, porazgovara s redateljem i 'ima melodiju u glavi' koju zapiše. Njegovu je glazbu najviše volio “posuđivati” Quentin Tarantino koji u gotovo svakom svom filmu ima Morriconea i njegov 'sound'.

- Nema do Ennija. Njegova je glazba tako jaka, tako prepoznatljiva, a tako raznovrsna - rekao je Tarantino. Za njegov film 'Mrska osmorka' Morricone, je napokon nakon pet nominacija dobio Oscara za svoju glazbu. Koliko je skroman u svom radu, jednak je i u privatnom životu. Godine 1956. oženio se Marijom Travijom, koju je upoznao šest godina prije. Ona često piše stihove koji prate njegovu glazbu. Imaju tri sina i kćer. Morricone trenutačno radi na preprodukciji 'The Canterville Ghost'. 

- Svaki moj komad ima svoj život i svoju dušu, svaki je od njih jedno od moje djece - kaže skladatelj koji je prije nekoliko godina napunio dvoranu u Zagrebu. 

PROCURILE GOLIŠAVE FOTKE PJEVAČICE: 'Dobivam odvratne komentare, ovo je previše'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje