Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otišao jedan od naših najvećih glumaca: Umro Ivo Gregurević

None Foto: Robert Anic/PIXSELL

Tijekom bogate karijere surađivao je s velikim redateljskim imenima poput Zorana Tadića, Živorada Tomića, Rajka Grlića, Branka Šmita i Krste Papića. Proslavila ga je i uloga u filmu 'Čaruga'

Kako doznajemo, jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini. 

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. listopada 1952. godine. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1977. ("Ne naginji se van", B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka Mećava u kojemu igra lik Ivana. 

Vrsno tumači rabijatne i grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.) Z. Tadića, konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.) K. Papića. U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu. 

Film Čaruga, koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je igrao u dramama: Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje… Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Schmidtom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.  

POGLEDAJTE VIDEO:Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 1995. godine u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

Tema: Odmori se, zaslužio si.

Komentari (248)
  • "Odmori se, zaslužio si"..

    2. 1. 2019,   21:55
  • za mene najveći hrvatski glumac ikad.....kakav je to glumac bio, tako prirodno glumit, s takvom lakoćom, to sam rijetko vidio.....nema preglumljivanja, čovjek s jednim pogledom kaže sve......koliko me puta nasmijao kao mrgud Marko iz Odmori se, zaslužio si, legenda

    2. 1. 2019,   21:57
  • Šok, ono što je Oliver bio za glazbu, to je Ivo za film...

    2. 1. 2019,   22:02