Obavijesti

Show

Komentari 0

Ovo je top 10 najromantičnijih i najboljih komičnih filmova

Ovo je top 10 najromantičnijih i najboljih komičnih filmova
1

Kritičarska stranica Rotten Tomatoes uporabila je metodu kojom su statistički obradili podatke te su došli do jednog posve zanimljivog poretka najboljih romantičnih komedija

VIDEO

Film kojeg bi se moglo nazvati prvim romantičnim filmom je film 'The Kiss' (znan još kao 'The May Irwin Kiss', 'The Rice-Irwin Kiss' te 'The Widow Jones') iz 1896. godine. U samo 18 sekundi filma prikazan je poljubac između glumaca May Irwin i Johna Ricea, koji su odglumili posljednju scenu mjuzikla 'The Widow Jones'.

Od tog trena pa do danas snimljeno je mnoštvo romantičnih filmova, uglavnom komedija no tek je rangiranjem na raznim internetskim stranicama postalo moguće donekle objektivno sagledati koji je od tih filmova najbolji.

Kritičarska stranica Rotten Tomatoes je tako iskoristila metodu kojom su statistički obradili podatke te su došli do jednog posve zanimljivog poretka najboljih romantičnih komedija. Ovo je deset najromantičnijih komedija ikad snimljenih.

10) The Princess Bride (1987.)

Film koji ima ocjenu 97%, a statističkom obradom je dobio 102.762% je film 'The Princes Bride' za kojeg su kritičari izjavili kako je u pitanju divna postmodernistička bajka, s inteligentnom mješavinom mačevanja, romanse i komedije. U filmu pratimo klasičnu priču o dami u nevolji, koja se pokaže kao sve osim klasične priče o dami u nevolji.

U glavnim su ulogama u filmu Cary Elwes, Robin Wright, Mandy Patinkin te Chris Sarandon, a režije se prihvatio Rob Reiner.

9) The Shop Around the Corner (1940.)

O ovom djelu Ernsta Lubitscha pričalo se godinama te na stranici ima odličnih 100%. Prilagođena mađarska komedija je publiku oduševljavala od ratne 1940. pa sve do danas. Statistička ocjena mu je 103.234%, čime je neznatno bolji od broja 10.

Film je jedan od onih koji su pokazali koliko će James Stewart postati dobar glumac te su ga postavili u sam vrh holivudske glumačke kreme.

8) His Girl Friday (1940.)

Redatelj Howard Hawks bio je već jako iskusan kada mu je pod ruke dopao scenarij ove klasične tzv. screwball komedije. Pod njegovim vodstvom su Cary Grant i Rosalind Russell dali neke od svojih najboljih izvedbi, a premda je djelo još nekoliko puta snimano, nitko nije uspio doseći kvalitetu koju su postigli Hawks, Grant i Russel.

7) Annie Hall (1977.)

Ne treba se mnogo razmišljati kako bi se našao najbolji film Woodyja Allena. Od autora koji je snimao malene interesantne filmove, Allen je odjednom postao iznimno tražen redatelj i scenarist, dok je karijera Diane Keaton (glavna glumica u filmu, uz samog Allena) također dobila nagli poticaj.

Film ima odličnih 97% na Rotten Tomatoesu, a prilagođena ocjena mu je 103.989%.

6) City Lights (1931.)

Malo koji popis komedija je ispravan ako se na njemu ne nalazi i legenda filma, Charlie Chaplin. Njegova priča o beskućniku i lutalici koji uvjerava slijepu prodavačicu cvijeća kako je milijunaš još uvijek može nasmijati. Chaplinova gluma te radnja u kojoj kraj donosi gotovo svakome smijeh na lice su dva glavna aduta ovog filma.

Iako bi mu više odgovarala ocjena od 100%, film ima 98% (ne razumijemo kako se ikome može ne sviđati ovo djelo), pa mu je tako i krajnja ocjena 104.028% za šesto mjesto.

5) The Lady Eve (1941.)

Film koji je definirao karijeru Prestona Sturgesa svakako je film 'The Lady Eve', s nevjerojatnom kemijom između dvoje glavnih glumaca, Barbarom Stanwyck i Henryjem Fondom.

Apsolutnih 100% film drži već dugo vrijeme, jer je ipak u pitanju jedan od klasika svjetskog filma. Scenarij ovog filma pokrenuo je i cijeli trend tzv. 'Battle of the sexes' komedija, u kojima pratimo razmirice dvoje budućih ljubavnika.

Prilagođena ocjena filmu je 105.042 posto.

4) Roman Holiday (1953.)

Glumica Audrey Hepburn godinama je glumila u engleskim produkcijama, bez osobitog uspjeha drugdje, da bi ovim filmom došla odjednom na svjetsku kartu.

William Wyler je učinio odličan posao režirajući Hepburn i tada već iskusnog Gregoryja Pecka u djelu o princezi koja se na nekoliko dana izgubi u Rimu.

Dan danas film predstavlja komediju koju mogu gledati čak i oni s najtvrđim srcem, a velik broj filmova je bez imalo skrivanja uzeo 'Roman Holiday' kao svoj uzor.

3) The Philadelphia Story (1940.)

Film koji ima 100%, i to posve i kompletno zasluženih. Naime, osim što ga je savršeno režirao George Cukor, u 'The Philadelphia Story' glume čak tri legendarne zvijezde. Katharine Hepburn, Cary Grant i James Stewart svojim su izvedbama dali priči šarm kojeg ona možda i ne bi imala bez njih.

Stoga je ovo svakako djelo kojeg se pamti, a to potvrđuje i njegova statistička ocjena od 107.467 posto.

2) The Big Sick (2017.)

Premda nema 100% (samo dva boda mu fale) i dalje je u pitanju djelo koje je oduševilo mnoge, a vjerojatno će i nastaviti oduševljavati kroz godine koje dolaze. Jedini film iz ovog stoljeća koji je dospio u prvih deset temeljen na ljubavnoj priči iz stvarnog života Kumaila Nanjianija i Emily V. Gordon.

U pitanju je o komičaru pakistanskog podrijetla koji se zaljubi u studenticu Emily. Njihov odnos preraste u pravu ljubav, što komplicira Kumailov život jer njegovi roditelji, tradicionalni muslimani, očekuju nešto sasvim drugo.

Film je nominiran i za ovogodišnjeg Oscara (dodjelu ćete moći pratiti i na našoj stranici 04. ožujka 2018. godine), a njegova ocjena od 108.902 posto govori kako je pred nama možda stvarno klasik.

1) It Happened One Night (1934.)

S rezultatom od 109.659 posto prvi film liste je 'It Happened One Night', nepremašeno djelo majstora komedije Franka Capre. U pitanju je film koji je nadahnuo stotine koji su došli poslije, no malo koji ga je uspio doseći.

Uz pet Oscara koje je film osvojio (možda će i ove godine netko uzeti pet statua) te glumu Claudette Colbert i Clarka Gablea jasno je kako u ovom filmu leži sav genij Hollywooda.

Koje romantične komedije su na vas ostavile najveći utjecaj? Javite nam se u komentarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode