Obavijesti

Show

Komentari 15

Patak s Oscarom: Svi ga vole jer je gubitnik, a ne odustaje

Patak s Oscarom: Svi ga vole jer je gubitnik, a ne odustaje
8

Gotovo ga je nemoguće razumjeti kada priča, lako se naživcira i voli raditi spačke. Patak u mornarskom odijelu jedan je od najpoznatijih likova animatora Walta Disneyja

VIDEO

Paško Patak proglašen je jednim od 50 najboljih crtanih likova svih vremena. Prvi put se pojavio 9. lipnja 1934. godine u crtiću Mudra mala kokoš, no glavnu 'ulogu' dobio je tri godine kasnije u crtiću Don Donald. Tamo je bio prikazan kao trubadur u Meksiku te prvi put upoznaje svoju družicu Donnu Duck, kasnije poznatiju kao Daisy, odnosno Vlatka. 

Do 1965. godine snimljeno je više od stotinu crtića o Paški Patku te se pokazalo da je Waltova zamisao uspjela. Naime, za razliku od Paškovog 'kolege' Mickeyja Mouse koji je oduševljavao najmlađe, Patak je bio zamišljen kao 'ozbiljniji' lik s ljudskim osobinama. Paško je promijenio više od stotinu poslova, ali svaki mu se izjalovio. No koliko god da mu planovi propadnu, on se uvijek diže i pokušava ponovo. Upravo je to ključ njegova uspjeha. 

via GIPHY

- On je gubitnik, ali ne odustaje. Ako ide dolje, ne ide bez borbe - piše u opisu Patka na službenoj web stranici Disneya.

Paško Patak čak je osam puta bio nominiran za nagradu Oscar. Osvojio ju je jedino s osmominutnim ratnim propagandnim filmom 'Führerovo lice' 1943. U tom crtiću, Patak ima noćnu moru u kojoj je radnik u tvornici oružja u Nacističkoj Njemačkoj. Zbog poruke koje je mogla zbuniti djecu, crtić nije nigdje prikazivan sve do 2004. godine kada se našao na Disneyjevom DVD box setu. 

Paško Patak 'borio' se i u Drugom svjetskom ratu. U tom periodu snimljeno je šest crtića koji prate Paškov život u američkoj vojsci, uključujući regrutiranje, treniranje i njegove dane kao vojnika koji je sabotirao japansku zračnu bazu. Disneyjev Patak tako je postao maskota vojnih jedinica Saveznika, čiji su borbeni avioni bili ukrašeni njegovom slikom. Patkov lik je iscrtan i na avionu koji je bombardirao Tokio 1942. 

Kako Paško ni u crtićima ni u stripovima nije prestao biti vojnikom, američka vojska svečanom ceremonijom za Paškov 50. rođendan proglasila ga je umirovljenim vojnikom 1984. 

Patku je od 1934. do 1985. godine glas posuđivao glumac Clarence Nash. Prije no što je umro od leukemije, Nash je učio animatora Tonyja Anselma kako 'postati' Paško Patak, pa je Anselm postao novi patkov glas. 

Jedini pravi 'gaf' Paška Patka vjerojatno je bilo vođenje dodjele Oscara 1958.. Paško je ceremoniju vodio s ekrana, a sve je, naravno, bilo snimljeno unaprijed, pa je cijela stvar ispala nezgrapna. Ni kriv ni dužan, Paško Patak proglašen je jednim od najgorih voditelja Oscara u povijesti. 

Paško Patak 'glumio' je u 128 filmova, čak više od Mickeya Mousea, a zbog svoje slave ovjekovječen je i zvijezdom na Holivudskoj stazi slavnih. Paško je proslavio i svoje nestašne nećake,Vinka, Dinka i Hinka (Huey, Dewey, Louie) te ostatak svoje obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama