Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pioniri elektronike u glazbu su uveli robote i mijenjali živote

None Foto: promo 3

Iza njih je vrlo malo intervjua, mnogo glazbenih nagrada i velik trag u povijesti. U pedeset godina karijere Kraftwerk je inspirirao velikane iz raznih žanrova, a divio im se i David Bowie

Sedmi Dimensions festival, koji traje od 29. kolovoza do 2. rujna, prvog dana će u pulskoj Areni ugostiti pionire elektronske glazbe - Kraftwerk, koji će publici osim auditivnog pripremiti i vizualni 3D spektakl.

Moby.com Još samo tjedan dana do glazbenog partyja sezone

Ralf Hütter i Florian Schneider osnovali su Kraftwerk u Düsseldorfu početkom sedamdesetih. Postali su popularni diljem Europe, a ubrzo su se njihovi hitovi poput “Das Model”, “Die Roboter”, “Computer Love”, “Autobahn”, “Radioactivity” i mnogi drugi obarali rekorde na radiopostajama diljem svijeta.

- Nitko osim Beatlesa nije dao toliko glazbi osim Kraftwerka - pišu ugledni britanski glazbeni kritičari u posljednjih nekoliko godina dok su na Kraftwerkovim počecima osuđivali njihovo koketiranje s elektroničko sintetiziranim glasovima koje su spajali s instrumentima poput flaute, gitare, sintisajzera te harfe. Žanr je duo Hütter i Schneider sam prozvao “robot-popom”.

- Kvragu, maknite te robote iz glazbe - pisali su kritičari sedamdesetih. No njihovi stavovi pokazali su se pogrešnima. Da nema Kraftwerka, ne bi bilo elektronske glazbe kakvu danas poznajemo. Inspirirali su i glazbene velikane koji su svirali u potpuno drugim žanrovima. Čak je legendarni David Bowie rekao kako je na njega najveći utjecaj imao upravo Kraftwerk te je Schneideru posvetio pjesmu “V-2 Schneider” s albuma “Heroes”, dok je New Order u pjesmi “Blue Monday” koristio dio Kraftwerkova “Uraniuma”.

Foto: promo

Hütter i Schneider upoznali su se u školskoj klupi te su brzo shvatili kako dijele interese. Tako je nastao Kraftwerk, a za njihov imidž zaslužni su Gilbert i George, umjetnički dvojac iz njihova rodnoga grada.

- Vidjeli smo ih kao dva muškarca koja nose odijelo i kravatu te unose umjetnost u svakodnevicu ljudi - rekli su Gilbert i George, koji su otad počeli unositi dašak umjetnosti u svakodnevicu benda koji će poslije promijeniti povijest. Njihovi nastupi bili su i vizualni spektakl pa su nerijetko nastupali u umjetničkim galerijama. Osim što su spojili dvije umjetnosti, Hütter i Schneider koketirali su i s instrumentima. 

Spajali su dotad nespojivo i među prvima u svijetu glazbe uspješno su koristili sintetizirane glasove koji su zvučali poput robotskih. Instrumente su prilagođavali svom izričaju, stoga su odlučili sami raditi svoje. Tako, recimo, Hütter i Schneider drže patent na električne bubnjeve. Svoje skladbe “peglali” su do savršenstva, a u svakom desetljeću obožavateljima su podarili jedan album. Znali su što nas u budućnosti čeka te su je aktivno stvarali.

- Mi povezujemo dvadesete i osamdesete. Društvo je prošlo telefone, kasetofone i sintisajzere. Naša stvarnost je elektronička - rekao je Hütter u jednom od svojih rijetkih intervjua. Članovi benda godinama su se mijenjali, a Hütter i Schneider gotovo su cijelo vrijeme bili stalna postava. Sve do 2008. dok Schneider nije odlučio napustiti bend. Tada nije niti svirao na njihovoj turneji i objavio je kako odlazi u mirovinu.

Foto: promo

- On je glazbeni fetišist - kazao je Hütter, koji i u 72. rado nastupa pod imenom Kraftwerk. Iako su oboje bili velike glazbene zvijezde, slava im nikad nije uspjela udariti u glavu. Štoviše, pokušavali su se udaljavati od mase čim je to bilo moguće. Mnogi su ih zbog toga nazivali čudacima koji su se zatvarali u svoj Kling Klang Studio, za koji gotovo nitko nije znao gdje se nalazi. Tamo su vodili samo najbliže suradnike koji su ispričali da izgleda minimalistički, a ulaz studija čuvaju četiri skulpture robota.

- S njima nikad niste mogli normalno kontaktirati. Zatvarali bi se u studio i nisu se javljali dok skladba nije bila ‘popeglana’ do kraja. Imali su telefon koji nije imao zvono, a Hütter je dignuo slušalicu samo u unaprijed dogovoreno vrijeme - ispričao je Johnny Marr iz Smithsa. 

KRAFTWERK 3D Der Katalog  1 2 3 4 5 6 7 8 Kunstsammlung NRW Düsseldorf 2013 OTVORENJE FESTIVALA Glazbeni revolucionari Kraftwerk otvaraju Dimensions festival!

Utjecaj Kraftwerka čuje se kod Ultravoxa, Human Leaguea i Depeche Modea. Inspirirali su Joy Division, pa čak i mnogo žešći Rammstein. O njihovoj karijeri BBC je snimio dokumentarac “Kraftwerk: Computer Love” koji se emitirao početkom ove godine, a Kraftwerkov album “Computer World” opisao je kao album koji je mijenjao živote ljudi. Iako su u elektronski svijet ušli davno i ostali još i danas, Kraftwerk je uvijek u korak s vremenom, a često se može reći i da je ispred vremena. Prije tri tjedna na Kraftwerkovu koncertu publici se putem videopoziva na velikom ekranu javio astronaut iz Međunarodne svemirske postaje.

- Dobra večer Stuttgart - pozdravio je okupljene i s Kraftwerkom zasvirao prvi duet iz svemira. Što pripremaju hrvatskoj publici, tek nam ostaje vidjeti.

VIDI OVO: 7 najpoznatijih plus size modela na svijetu. Foto: promo

VIDI OVO: Ovo je ključ savršenog seksualnog života.

Tema: Muzika

Komentari (25)
  • Trebaju to branitelji zabranit.

    11. 8. 2018,   19:57
  • Legende!!!

    11. 8. 2018,   19:54
  • Samo su Titovci pioniri i niko više !!

    11. 8. 2018,   20:38