Obavijesti

Show

Komentari 29

Popović: Rak sam pobijedila makrobiotičkom prehranom

Popović: Rak sam pobijedila makrobiotičkom prehranom
3

Dizajnerici je otac rekao da neće razgovarati s njom kad je odbila zračenje. Ivana se odlučila boriti s bolešću kao i njena majka koje je imala rak maternice i jajnika

VIDEO

Kad sam odbila kemoterapiju i zračenje, doktorica mi je rekla: ‘Vratit ćeš se ti nama u kolicima s metastazama’. Tri godine poslije tih njezinih riječi rezultati tumorskih markera i ultrazvuka dokazuju da sam se izliječila, kaže Ivana Popović (46).

Modna kreatorica tvrdi da se nakon operacije raka dojke, umjesto medicinskim tretmanom, nastavila liječiti makrobiotikom i sportom. Iz prehrane je izbacila meso, jede samo žitarice i kuhano povrće. Trenira aikido, svako jutro prakticira jogu po 20 minuta, a tri puta na tjedan trči po 7 kilometara.

- Nisu svi iz moje okoline s odobravanjem prihvatili odbijanje klasičnog liječenja. Kad je čuo da odbijam kemoterapiju i zračenje, pokojni otac mi je rekao da ne želi više sa mnom imati ništa - prisjeća se Ivana. Najveća potpora bila joj je majka Lepa, koja se i sama makrobiotikom izliječila od raka maternice i jajnika.

- Da nisam imala mamu koja je na taj način pobijedila bolest, i ja bih prihvatila kemoterapiju. Tko zna bih li danas bila živa - kaže Ivana.

Igor Kralj/Pixsell

Dodaje da joj ovo nije bilo prvi put da se liječila alternativom. Prije 18 godina imala je rak grlića maternice. Tada 28 dana nije jela, a pila je čaj od kadulje. Najveća motivacija za ozdravljenje su joj kćeri Ava (16) i Luna (10).

- Moram doživjeti da odrastu. To me hrabrilo - zaključuje Ivana.

Liječnici kažu da su takva izlječenja moguća, ali su kemoterapije sigurnije

Ne postoji dokaz da se prehranom može izliječiti rak. Ima ljudi koji tvrde da su to uspjeli jer su jeli samo sirovu hranu, ali mnogima to ipak nije uspjelo. Pokusom je dokazano da češnjak onemogućava razvoj stanica raka, ali ono u čemu smo uspjeli u laboratoriju ne mora uspjeti i naše tijelo, kaže nutricionistica Irena Švenda

Specijalistica onkologije Ilona Sušac kaže da zdrava prehrana smanjuje rizik od stvaranja karcinoma, no ističe da je veće izlječenje onih koji su išli na kemoterapiju nego onih koji nisu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin