Obavijesti

Show

Komentari 20

Postao potpredsjednik centra: Roker Gile sada moli i meditira

Postao potpredsjednik centra: Roker Gile sada moli i meditira
4

Buntovni roker je prošle godine postao potpredsjednik budističkog društva Srednji put, a ovoga je tjedna nedaleko od Novog Sada pomagao otvoriti prvi budistički centar u Srbiji

VIDEO

Nisam našao direktnu vezu između rock’n’rolla i budizma. To je jednostavno stvar namijenjena svim ljudima bez obzira na to jesi li zvijezda, automehaničar ili pekar, rekao je srpskim medijima Srđan Gojković Gile (56), osnivač Električnog orgazma.

Buntovni roker je prošle godine postao potpredsjednik budističkog društva Srednji put, a ovoga je tjedna nedaleko od Novog Sada pomagao otvoriti prvi budistički centar u Srbiji. Ondje svakoga dana moli i meditira pred Budinom skulpturom kako bi, objašnjava, postao sretan.

- Proteklih šest godina držim se istog rituala. Dan započinjem šalicom čaja i meditacijom. Potrebno je usredotočiti se na disanje. Izgleda jednostavno, ali u početku je bilo teško. Izabrao sam nazalno disanje i izdržao bih najviše pet minuta. Sad svako jutro meditiram po dva sata - hvali se Gile. Na otvorenju duhovnog centra, po budističkom običaju, nosili su mu vegetarijansku hranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gile u duhovnom centru okopava gredice u vrtu, čita knjige o budističkom učenju i upoznaje zainteresirane sa svojim duhovnim iskustvima. Nije se odrekao nastupa sa svojim bendom pa je prije odlaska u duhovni centar na bini “prašio” s kolegama i prijateljima Sašom Lošićem iz Plavog orkestra te Brankom Đurićem Đurom.

- S budizmom sam se upoznao slučajno, kad sam se prije nekoliko godina spremao za odlazak na more. Umjesto knjige ‘Put kojim se ređe ide’, uzeo sam knjigu s izvornim Budinim tekstovima jer je imala sličan omot - objasnio je roker prošle godine dok se pripremao za odlazak u Aziju.

Ondje je obilazio budističke hramove te bitno skratio poludugu kosu koju je godinama “furao” jer je poželio postati redovnik. Nabavio je brojanicu koju nosi oko vrata, sandale i haljinu.

Ivana Brkić preobratila se u Jehovinog svjedoka

Gile nije jedini glazbenik koji je zbog duhovnosti promijenio životni stil. Bivša pjevačica Ivana Brkić (29) sljedbenica je Jehovinih svjedoka. Otkrivši religiju koja govori o skorom smaku svijeta i ostvarenju Božjeg raja na zemlji, Ivana se prije dvije godine odrekla glazbe. Bila je na vrhuncu karijere. Mikrofon je zamijenila časopisom Kula stražara.

- Istina je, idem po kućama - rekla je Ivana, kojoj vjera brani primiti transfuziju krvi. Splitskog pjevača Gorana Karana (53) godinama se povezivalo s učenjem Hare Krišna. Često je putovao u Indiju i ondje meditirao.

- Pokušavam mantrati maha-mantru na japa-mali, vaišnavskoj brojanci - prije više od deset godina rekao je pjevač, no kasnije je prestao javno objašnjavati je li ikad bio član zajednice koju je 1965. u Indiji pokrenuo Bhaktivedant Swami Prabhupad.

- Čovjek je duša u tijelu, a put otkrivenja do istine za svakog je čovjeka poseban. Postoje mnogi načini da dođemo do te istine te je krajnje ishodište, bez obzira na to koje smo odabrali, univerzalno - rekao je pjevač.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje