Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Požari, 'namještaljke', uvrede... Što je Dora bez skandala?

None Foto: Pixsell/kolaž 11

Vratila nam se Dora pa ćemo sad dobiti dodatnog materijala za tračeve i analize, a nadamo se i ponekom skandalu

Hrvatska je prvi put trebala nastupiti na Euroviziji 1992. godine kad smo u prijavi poslali pjesmu izabranoj na "Croviziji", međutim kako je Jugoslavija imala status punopravnog člana EBU-a sve do kraja lipnja 1992., a Hrvatska nije bila punopravni član, prijava je odbijena. Već iduće godine stvari su se promijenile i na Hrvatskom televizijskom festivalu u Opatiji birana je prva hrvatska pjesma za Euroviziju. Show je vodila Sanja Doležal koja je otpjevala pjesmu "Ja sam za ples", a pobijedila je grupa Put. A njihov put je vodio do Eurosonga kroz kvalifikacije u Ljubljani - na kojima smo zamalo bili diskvalificirani! U pjesmi je naime bilo previše engleskih riječi. Naknadno je dodana još jedna strofa na hrvatskom jeziku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Marko Perić | Autor: Marko Perić Foto: Marko Perić

Priče o namještanju glasova na Euroviziji krenule su već od iduće godine, pobijedio je Tony Cetinski, a Đani Maršan je bio bijesan jer je bio uvjeren da je glasovanje namješteno. I u godinama koje slijede bilo je mnogo izvođača koji su smatrali da je baš njihova pjesma trebala pobijediti te da iza svega toga stoji neka glazbeno-politička kuhinja. 

Foto: promo

Na čelo HTF-a 1995. dolazi Ksenija Urličić i mijenja naziv festivala u DORA (prema Dori Pejačević). Pobijedio je Magazin, a umalo je izbio skandal kad im "njihov" splitski studio nije dao niti jedan bod. Obzirom na lobističko glasovanje, koje je oduvijek bilo zaštitni znak Eurovizije, izgledalo je potpuno nevjerojatno da Split svom Magazinu nije dao niti jedan bod. 

Petar Glebov/Pixsell | Autor: Petar Glebov/Pixsell Foto: Petar Glebov/Pixsell

Vatrena atmosfera nastavila se na Dori i iduće godine. Doduše, ovaj put je doslovno bilo vatreno, nakon što je prilikom proglašenja pobjednice - Maje Blagdan - na sceni izbio požar. Srećom, nije bilo većih posljedica niti ozlijeđenih. Maja Blagdan je te godine u polufinalu Eurovizije bila tek 19., a u finalu je osvojila četvrto mjesto, što je jedan od najvećih preokreta u povijesti Eurovizije. A te godine dogodila se i jedna od najvećih glazbenih nepravdi na Dori. Na sceni su se pojavile Divasice s odličnom pjesmom "Sexy Cool", koja je postala hit u Hrvatskoj, a na Dori su bile tek desete. 

Žarko Bašić/Pixsell | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Nakon nekoliko godina bez skandala, 2001. pobijedila je Vanna s pjesmom "Strune ljubavi". Zanimljivo, prije toga su tu pjesmu odbile Josipa Lisac i Doris Dragović, a tada trudna Vanna je bila deseta na Euroviziji. Skandal je uslijedio tek nakon nastupa na završnom natjecanju, a stigao je iz usta Tonćija Huljića. "Da je Vanna rodila na pozornici pobijedili bismo." Iako je jasno što je Huljić želio reći, njegova izjava je bila doista morbidna. Naravno, nije izazvala na oduševljenje u javnosti, a pogotovo kod Vanne. Ipak je Huljić Factory jedan od zaštitnih znakova hrvatskih lakih nota i iz njegove radionice dosad su došle čak četiri pjesme pobjednice Dore. 

Foto: Sreenshot/HRT

Severina je 2006. bila glavna zvijezda Dore sa pjesmom "Moja štikla", svi drugi su tada pali u drugi plan i pričalo se samo o toj pjesmi. Naravno, sama koncepcija pjesme je duboko zadirala u trash, a tada se smatralo da će to proći na Euroviziji. Ipak, Severina u Europi nije isto što i Severina u Hrvatskoj i regiji. Znate onu - "bolje biti velika riba u malom jezeru...". I tako Europa nije prepoznala Sevku, završila je na 12. mjestu. 

Nel Pavletić | Autor: Nel Pavletić Foto: Nel Pavletić

Godinu dana kasnije pobijedio je Igor Cukrov s "Lijepom Tenom", još jednom pjesmicom iz radionice Huljićevih. Mnogi su "rigali vatru" prema Huljiću, optužujući ga da je privatizirao izbor. "Huljiću sam davno rekao da napravi svoj festival pa da sam sebi dijeli nagrade" - govorio je Tomislav Bralić, a promotor klape "Intrade" Suki vikao je da treba na Doru poslati Uskok i policiju. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Obzirom da već neko vrijeme nismo uživali u lakim notama domaćih izvođača u borbi za Euroviziju, Žak se prošle godine pobrinuo da nam ipak ponudi mrvicu atrakcije. Uoči završnog natjecanja u Portugalu obrušio se na prethodnog pobjednika Salvadora Sobrala, koji je popljuvao svoju nasljednicu Izraelku Nettu. Žak mu je na društvenim mrežama održao bukvicu i doslovno "obrisao pod" njime. 

Finale of the 62nd Eurovision Song Contest | Autor: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL Foto: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

A skandala vezanih uz Doru i Euroviziju je bilo još, primjerice Hrvatsko društvo skladatelja željelo je stopirati nastup Nine Kraljić s pjesmom "Lighthouse" jer su bili nezadovoljni što su pjesmu napisali stranci. A prošle godine je i Franki prijetila suspenzija zbog navodnog plagijata pjesme rumunjskog anonimca Gueza. Uglavnom, sočnog materijala nikad nije nedostajalo...

I eto, pošto nam se vratila Dora, sad ćemo dobiti dodatnog materijala za tračeve i analize, a nadamo se i ponekom skandalu...


HANA I GORAN U IZLASKU S BIVŠOM NATJECATELJICOM? 'Ja im samo držim svijeću'

Komentari (18)
  • Ako i ne bude nekog skandala od strane samih pjevaca napravit ce ga novinari. Tko god da pobjedi ovi sto su protiv te pjesme ce otic na portale i pisati namjesteno, a onda ce novinari pisati gledatelji nezadovoljni izborom.

    9. 2. 2019,   17:22
  • Dora bez skandala je ko ivana ranilović vannnnnna bez histeričnog cviljenja... dakle, ništa.

    9. 2. 2019,   15:55
  • Ne sramote se više, niste dorasli za to.

    9. 2. 2019,   15:49