Obavijesti

Show

Komentari 2

Poznati likovi iz dječje serije su gay? Tvorac je sve opovrgnuo

Poznati likovi iz dječje serije su gay? Tvorac je sve opovrgnuo
4

Još od 1969. 'Ulica Sezam' je uvijek nalazila dobar omjer između obrazovnog i zabavnog dijela. No kakav god da je taj omjer bio u epizodi, univerzalne poruke su uvijek bile tamo

VIDEO

Jedna od najpopularnijih dječjih serija na svijetu svakako je serija 'Sesame Street', odnosno 'Ulica Sezam', kako je kod nas prevedeno. U pitanju je serija u kojoj se kroz polusatnu epizodu, sastavljenu od nekoliko manjih, često tematski nepovezanih pojedinačnih priloga, pokušava djeci približiti neki koncept ili predočiti neka vijest.

Screenshot

Pored skečeva ili poučnih lutkarskih dijaloga, crtani filmova i dječjih pjesama, česti su pravi filmski osvrti o jednostavnim svakodnevnim situacijama ili o proizvodnji nekih proizvoda. Sve koji su gledali seriju dok su odrastali je 'Ulica Sezam' učila čitanju i pisanju, barem u anglofonim zemljama.

'Djevojka u paukovoj mreži': Posao joj još uvijek nije gotov
'Djevojka u paukovoj mreži': Posao joj još uvijek nije gotov

Danas legendarni likovi, Velika Ptica, Keksomlat, Elmo ili Oskar davali su okosnicu seriji i poznati su svima. Uz njih gotovo svatko je znao i za Ernija te Bertija, dvojicu vrlo povezanih prijatelja. A kako se nedavno otkrilo, ta povezanost je išla i dublje od običnog prijateljstva.

U nedavnom intervjuu je scenarist serije, Mark Saltzman, potvrdio ono što su neki sumnjali, da su Erni i Berti u stvari gay par. Potvrda je došla prilikom odgovora na pitanje je li autor Bertija i Ernija zamišljao kao gay par.

- Oduvijek sam smatrao da, bez ikakve agende, dok sam pisao Bertija i Ernija, oni jesu bili gay par. Nisam imao niti jedan drugi način kako da ih opišem. Uz to, nekoliko ljudi je opisalo Arnieja (piščev partner, op.a.) i mene kao 'Bertija i Ernija' - izjavio je Saltzman.

Nešto kasnije u intervjuu je dodao maleno obrazloženje.

- U osnovi, nisam znao kako da ih opišem osim kao par koji se voli - rekao je pisac.

Saltzman je nakon te potvrde želio objasniti zašto je došlo do toga da ih zamišlja kao gay par.

- Kako drugačije? To je ono što sam ja imao u životu, odnos poput njihovog. Kako da to ne prodre do mojeg pisanja? Stvari koje su živcirale Arnieja živcirale su i Bertija. Kako drugačije? - objasnio je scenarist.

Osramoćeni redatelj pokušat će preuzeti režiju 'Crvene Sonje'
Osramoćeni redatelj pokušat će preuzeti režiju 'Crvene Sonje'

Sam Saltzman je još tijekom 80-ih priznao javnosti da je gay te da živi s partnerom. Njegova obitelj rano je saznala, pa nije smatrao da ima smisla sakrivati tu tajnu.

Još uvijek nije jasno koliko će ovakvo otkriće utjecati na naredne epizode, ako ikako. Ipak, u pitanju je serija koja je sada u svojoj 48. sezoni, s 4480 epizoda iza sebe. Malo je nevjerojatno da bi 'vijest' o seksualnosti jednog para u seriji mogla srušiti gledanost, posebice kada uzmemo u obzir da su gledatelji mahom djeca koju takve stvari nimalo ne zanimaju.

Ipak, valja spomenuti i osvrt Franka Oza, lutkara iza svega i tvorca cijele serije. Na Twitteru je ovaj epski stvaratelj dao malo drugačije mišljenje o svemu.

Kako je Oz napisao, u redu je da Saltzman misli da jesu gay, ali da Erni i Berti naravno nisu gay. Svoju tvrdnju pojačao je pitanjima da to nije niti bitno te se upitao tašto je bitno definirati ljude kao samo gay.

U trenutku pisanja ovog članka gospodin Oz bio je pod napadom raznih individua koje se nisu složile s njegovim tvrdnjama. Kako će se drama odviti u cijelosti vidjet će se u dogledno vrijeme.

VIDI OVO! Ovo su najbolje guze Hollywooda!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode