Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Preminuo je poznati australski pisac i voditelj Clive James...

None Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

James, veliko ime britanske televizije i radija 1980-tih, bio je utjecajan u medijskim krugovima i dobitnik je brojnih novinarskih i televizijskih nagrada

Clive James, australski pisac i televizijski voditelj koji je na izravan i često urnebesan način pisao o televiziji, književnosti i svakodnevnom životu, umro je u 80. godini, objavili su u srijedu njegovi agenti.

James, veliko ime britanske televizije i radija 1980-tih, bio je utjecajan u medijskim krugovima i dobitnik je brojnih novinarskih i televizijskih nagrada, a njegove televizijske serije imale su veliku gledanost i u Hrvatskoj.

FILE PHOTO: Australian author Clive James is pictured at the Peter Cook memorial in London | Autor: Stringer UK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Stringer UK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Njegov britki, smrtno ozbiljan stil zbijanja šala postao je popularan u emisiji 'Clive James o televiziji' u kojoj je prikazivao isječke iz apsurdnih televizijskih programa diljem svijeta, posebno japanskog natjecanja 'Izdržljivost'.

U listu Guardianu pisao je kolumnu 'Izvješća o mojoj smrti' nakon što mu je 2010. dijagnosticirana leukemija. Godine 2016. je rekao da je njegova dugovječnost, nakon otkrivanja bolesti, 'sramotna'.

Vivian Leopold James rođen je u Sydneyu 1939. i kao dijete promijenio je ime u Clive. U Englesku se preselio 1962. i, nakon što je diplomirao na Cambridgeu, ostao je ondje do kraja života.

FILE PHOTO: Author Clive James poses with copy of his latest book "Cultural Amnesia" in New York | Autor: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Umro je u nedjelju u svome domu u Cambridgeu, rekli su njegovi agenti.

James je francuski naučio čitajući romane Marcela Prousta uz pomoć rječnika, šaleći se da je 'zaboravio reći da mu je za to trebalo 15 godina'. Govorio je i ruski, japanski, njemački i talijanski jezik.

Komentiraj, znaš da želiš!