Obavijesti

Show

Komentari 263

Prešućene diplome slavnih: Koje su škole završile zvijezde

Prešućene diplome slavnih: Koje su škole završile zvijezde
12

Leon Lučev je završio školu za automehaničara, Severina je bibliotekarka, Neda Ukraden je pjevačica s dva fakulteta, a Žarko Potočnjak je studirao brodogradnju

VIDEO

Zdravko Čolić (64) jedan je od rijetkih na sceni koji nije odustao od obrazovanja unatoč karijeri koja je već na prvoj godini fakulteta strelovito napredovala. Pjevaču je bilo važno da stekne diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu jer je, kaže, htio završiti nešto što će mu dati “kruh u ruke” te je mislio kako će se jednoga dana baviti “ozbiljnim poslom”.

Tomislav Miletić/Pixsell

- Drago mi je što imam završen fakultet. Bio sam odličan đak u osnovnoj školi i gimnaziji, a u socijalizmu u kojem smo tada živjeli bilo je normalno da ambiciozan čovjek završi fakultet. Da mi život nije krenuo drugim pravcem, vjerovatno bih otišao dalje u priči oko školovanja. Trebao sam dati još dva ispita i predati magistarski rad. Kad je riječ o samom radu, bilo bi lako, napravio bih ga iz domene teatra i show biznisa. Ali najveći problem su ti kompjutorski ispiti. Teoretski manje, ali matematika, statistika, tu se trebalo sjediti više - prisjetio se Čola. Prvu i drugu godinu studija dao je prije nego što je postao poznat. Prvu je završio dok je bio u Korni grupi, a drugu kad je počinjao sa solo karijerom.

- Prije podne sam položio ispit, a navečer nastupio na festivalu ‘Vaš šlager sezone’ s pjesmom Kemala Montena ‘Sinoć nisi bila tu’, koju je trebala otpjevati Josipa Lisac, ali je odustala - kaže Čola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tada je osvojio treće mjesto publike i nagradu za interpretaciju.

- Kad sam diplomirao na Ekonomskom fakultetu iz statistike, mnogi su mi donosili cvijeće i piće. Pokojni Davorin Popović, pjevač grupe Indexi, čestitao mi je te uz ružu i kruh umotan u celofan, koje mi je uručio, rekao: ‘Sad si svoj čovjek, sad imaš kruh u rukama. Imaš školu, ne moraš ovisiti samo o glazbi’ - izjavio je. 

Neda Ukraden: Jako sam ponosna na fakultetsko obrazovanje

Njegova kolegica Neda Ukraden (64) završila je čak dva fakulteta - Pravni fakultet u Sarajevu i Filozofski fakultet - odsjek engleski jezik i književnost.

- Jako sam ponosna na fakultetsko obrazovanje. U to vrijeme nije bilo kupovanja znanja i ispita. Budući da sam u to vrijeme već pjevala i bila poznata, to mi je bio minus kod studiranja. Naime, u to su vrijeme nogometaši i pjevači važili za osobe nižeg intelektualnog znanja, morala sam imati dvostruko više znanja od prosječnog studenta. Uvijek je bilo sarkazma i ironije od strane profesora koji su mi se obraćali s visoka i govorili: ‘Ajde, kolegice, da sad vidimo kako ćete pjevati’. Kako sam bila odličan student, najveći gušt mi je bio kad bih ih zadivila znanjem. Tada su se rukovali sa mnom i čestitali mi pomalo posramljeni - kaže.

Davor Višnjić/Pixsell

Bila joj je želja u budućnosti baviti se diplomacijom. 

- Vidjela sam se u Ujedinjenim narodima, a pravo i engleski jezik u kombinaciji su mi se činili kao pun pogodak za to. Dogodio se raspad Jugoslavije, a u to vrijeme onaj tko nije bio u nekoj stranci ili pripadao nekoj političkoj opciji nije mogao biti primijećen po svojem znanju. No moja karijera je tada munjevito krenula - kaže pjevačica.

Severina je upisala glazbenu školu

Severina Vučković (43) išla je u Osnovnu školu Pujanke gdje je u monografiji poznatih koji su pohađali tu školu nema. Bila je dobra u literarnim radovima, a najviše se voljela igrati graničara. U školi je jednom bio organiziran disko, a Seve je ostala razočarana jer je majka Ana prva od roditelja došla po nju i odvela je kući. U školi Pujanke prvi put se zaljubila, a s tim dečkom ni danas nije prekinula. 

Severina Instagram

Naime, nakon što ju je dečko pitao za hodanje, oboje su bili presramežljivi da više ikad razgovaraju. 

Seve je završila srednju bibliotekarsku školu, a u trećem razredu upisala je Glazbenu školu “Josipa Hatzea” koju nikad nije završila jer je otišla na prvu turneju u Australiju.

Naime, s 14 godina počela je zarađivati kao pjevačica benda Treća smjena. Kolege iz klupa sjećaju je se kao vedre, dinamične i simpatične djevojke koja je uvijek morala biti u središtu pozornosti.

Razredne kolege za pjevačicu kažu da je bila pokretač svih akcija i da je voljela šefovati. Ne čude se što je uspjela jer se oduvijek dalo naslutiti da neće ostati anonimna. Bila je vrlo dobar đak, a voljela je hrvatski jezik i zemljopis te je učila svirati klavir.

Neven Ciganović je mrzio tjelesni

Neven Ciganović (44) u osnovnoj školi bio je debeljuškast i mrzio je tjelesni.

- Znao sam se probuditi, pogledati na raspored te vidjeti da je taj dan tjelesna i zdravstvena kultura. Uvijek bi mi pozlilo - kaže stilist. Do trećeg razreda srednje škole težio je 110 kg.

Marko Lukunić/Pixsell

- Sjećam se da je bilo ljeto i da su roditelji otišli na more. Rekao sam si da moram smršavjeti, pa sam prestao jesti. Do kraja školskih praznika bio sam lakši za 30 kilograma – rekao je Cigi. Dva puta je išao u prvi razred osnovne škole zbog bolesti. Imao je vodu u koljenima pa je stalno bio u bolnicama. Dva puta je tako bio i u pionirima. Profesori zagrebačke škole za tekstilni dizajn prisjećaju ga se kao vedra dječaka koji je uvijek bio spreman za šalu. 

- Sjećam se da je svim profesorima u školi za Božić napravio čestitku. Kako je imao puno jedinica u prvom polugodištu, tako je izradio vinograd od ‘kolaca’ i na dnu je nacrtao jednu ‘dvicu’ - smije se Ciganovićeva profesorica matematike. Neven kaže da je vragolastiji bio u osnovnoj školi. Tada je morao sjediti u “magarećoj klupi” sa zločestom djecom. Jednom su na satu biologije secirali žabu, a kad je učiteljica bacila ostatke žabe u smeće, on ih je izvadio i ubacio prijateljici u džep kaputa. U srednjoj je imao puno prijatelja, no bolji je ostao s društvom iz osnovne. Često se čuju i vide. U srednjoj školi otkrio je glazbu, pa je tako bio i darker, a “furao” je i rockabilly. Upisao je Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu na kojem mu je ostalo sedam ispita do kraja, no zbog sve više posla nikad ga nije završio.

Nives su najdraži predmeti bili glazbeni, matematika i hrvatski 

Nives Celzijus (33), posve neočekivano po pomalo skandaloznoj slici koju gradi o sebi, završila je prirodoslovno matematičku, 13. gimnaziju u Zagrebu. Najdraži predmeti bili su joj glazbeni, matematika i hrvatski zbog, kaže, fenomenalnog profesora. Mrzila je njemački jer joj je loše išao. I njezini školski kolege, ali i profesori sjećaju je se kao uzorne učenice koja nije radila probleme. Nije bila odlikašica, ali bila je bistra pa je bez previše rada skupljala četvorke, kaže bivša profesorica.

Nives Celzijus Instagram

S Dubravkom Ivanišem Ripperom prohodala je u drugom razredu srednje škole.

- Bio je jako sladak i romantičan. Ponekad bi dolazio po mene i nosio mi torbu. Tek kad sam upoznala  Dinu nekoliko godina poslije, saznala sam da je bio zaljubljen u mene u srednjoj - kaže Nives.

Za Dina su kružile glasine da je očaran njome. Svaki odmor bi sjedio na klupici dok se ona u izazovnom dekolteu spuštala niz hodnik.

- Nisam znala tko je on jer nisam doživljavala srednjoškolce koji su buljili u mene. On mi nikad nije prišao, a poslije mi je rekao kako ga je jako živciralo što su svi pričali da sam drolja - prisjeća se Nives. Kaže kako je Ripper imao oscilacija u ponašanju, ali joj je nehotice pomogao da se probije.

- Volio me vrijeđati, ali je tako iskazivao ljubav - kaže Nives.

Njezin sad već bivši suprug, s kojim ima dvoje djece Tashu i Leona, išao je u građevinsku školu preko puta njezine.

- Ja ga tada nisam primjećivala jer sam uvijek bježala ravno u razred zato što su me svi uvijek zezali u školi jer sam bila seksi darkerica - kaže Nives. Već je bila poznata jer se počela pojavljivati u spotovima, pa su joj kolege iz razreda stavljali postere na vrata učionice. No nekim profesorima nije bila draga jer je zbog posla izostajala iz trećeg razreda srednje škole, dok je neki i danas vole. 

Dečki je nisu salijetali jer se u školi pričalo da je narkomanka.

- Bila sam jedna od rijetkih koja cigaretu nije zapalila. Klasične predrasude - zaključuje na kraju Nives.

Žarko Potočnjak je studirao brodogradnju

Žarko Potočnjak (69) jedan je od obrazovanijih hrvatskih glumaca. Studirao je brodogradnju u Zagrebu, na kojoj je došao do treće godine. Poslije je upisao Akademiju dramske umjetnosti, koju je i završio. Danas 50 posto toga u brodogradnji rade kompjutori, a mi nismo imali ni kalkulator. Redovito bi prolijevali tintu po nacrtima – kaže glumac. To mu je bila najveća trauma na 1. godini. Na drugoj godini mučio se s matematikom i fizikom, a na trećoj je upisao Akademiju. 

Anto Magzan/Pixsell

- Šetao sam gradom i sreo prijatelja Mladena Budiščaka koji me je nagovorio da se prijavim na Akademiju. Bilo nas je šest u ekipi koji smo išli na prijamni. Samo jedan nije prošao - kaže  Potočnjak.

Roditelji nisu bili oduševljeni njegovom idejom da napusti brodogradnju, no s vremenom su prihvatili njegovu odluku.

- Na brodogradnji sam bio angažiran po 18 sati na dan, a na Akademiji 24 sata tako da nisam imao vremena za ljubavi, iako ih je bilo - kaže Potočnjak. Bio je solidan student, a odličan je bio u osnovnoj školi i u 9. gimnaziji na zagrebačkoj Trešnjevci.

- Sjećam se da sam čitao knjigu kako u Africi u jednom plemenu muškarci izražavaju ljubav tako da djevojku istuku. Ja sam potegao za kosu današnju novinarku Vesnu Bluml, zbog čega me je majka istukla - kaže Potočnjak.

Mirela Priselac Remi (35) iz Elementala završila je engleski i španjolski jezik te književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

S engleskim se i danas bavi pa tako prevodi za magazin Rolling Stone, a od španjolskog je odustala jer nije htjela prevoditi sapunice.

Anto Magzan/Pixsell

- Prvu godinu sam pala jer sam olako shvatila fakultet i otkrila čari studentskog života poput izlazaka. To mi je bio šok jer sam u srednjoj prolazila s pet pa sam se zatvorila u Sveučilišnu biblioteku na nekoliko mjeseci i položila sve te ispite - kaže Remi.

Nije voljela Shakespearea ni englesku književnost. 

- Rekla bih da mi je to došlo u pogrešno vrijeme. Naknadno sam shvatila ljepotu te književnosti - kaže Remi. Voljela je američku književnost i seminare lingvistike, a najviše cijeni profesora Ivira. 

Teško joj je bilo ostvariti prijateljstva na fakultetu jer ih je bilo 250 na godini, no s nekima se i danas čuje. U srednju školu išla je u gimnaziju, 2. u Križanićevoj.

Kako je bila odličan učenik, bila je oslobođena mature. U 2. razredu srednje škole otkrila je rap i crtala grafite. 

Gimnaziju je završila i osebujna Aleksandra Grdić. Godine 2000. upisala je Upravno pravo i, iako ga još nije završila, to joj je jedan od životnih ciljeva. 

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Srednju školu za automehaničara završio je Leon Lučev, a onda se, kako je sam rekao, malo šetao Prometnim fakultetom, da bi na kraju stigao do Akademije dramske umjetnosti.

Zanimljiva je i stručna sprema zvijezda iz susjedne zemlje. Tako je Bajaga završio književnost na Filozofskom fakultetu, a Ceca srednju veterinarsku, i to smjer svinjogojstvo.

Lepa Brena je završila srednju školu za turističkog vodiča, a slične je struke i Rambo Amadeus koji je turizam ipak diplomirao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 263
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije