Obavijesti

Show

Komentari 4

Princ se s ljubavnicom krio na Kornatima, goli su bili na Rabu

Princ se s ljubavnicom krio na Kornatima, goli su bili na Rabu
3

Kralj se baš na Rabu želio okupati gol, ali to nisu dopuštali tadašnji zakoni. Stoga su im otočke vlasti, da bi ugodili britanskoj kraljevskoj glavi, dale posebno dopuštenje za ulazak u obližnji zaljev Kandarola...

VIDEO

Ta godina princu Edwardu nije počela najbolje, a kao što će se kasnije vidjeti, još je lošije završila. Njegov otac, kralj George V umro je 20. siječnja 1936. i istog dana Edward kao stariji sin, okrunjen je za kralja britanskog kraljevstva. Njegova ljubav života, Amerikanka Wallis Simpson, u to vrijeme još uvijek nije bila službeno razvedena, pa se s njom nije smio pokazivati u javnosti. Ipak, želio je s njom provoditi što više vremena i kad je došlo ljeto, Edward i njegova ljubavnica poželjeli su zajednički odmor provesti na nekom skrivenom mjestu, gdje ih neće naći novinari. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:50

Mnogo detalja s tog ljetovanja 1936. godine ostalo bi sasvim nepoznato da prije četiri godine, dakle točno 80 godina kasnije, nije otkriven kraljev privatni album s oko 200 fotografija. Među njima, pronađene su i one koje svjedoče da su dio odmora 1936. godine proveli krstareći Jadranom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#frenchriviera#dukesofwindsor#edwardwallis#style#elegsnce#

A post shared by Eftihia Efstathiades (@eftihia_efstathiades) on

Da bi usrećio svoju odabranicu, britanski je kralj iznajmio jahtu 'Nahlin' i 9. kolovoza 1936. godine isplovili su iz Šibenika. Tamo su doputovali vlakom iz Pariza. Očito je da nisu baš imali neki posebni plan jedrenja jer je jahta viđena i u Trogiru, pa u Velebitskom kanalu, zatim Rabu, a onda u Korčuli, pa na kraju i u Dubrovniku. Nakon deset dana iskrcali su se u Kotoru. 

Harry nije jedini: Rastavljena glumica zavela i odvela princa
Harry nije jedini: Rastavljena glumica zavela i odvela princa

Prva stanica bili su Kornati i jedna od tih fotografija prikazuje ih kako uživaju u rajskim uvalicama ovog arhipelaga. No, to nije bilo jedino svjedočanstvo njihovog bezbrižnog i lagodnog ljetovanja na našoj obali. Usmjerili su jahtu prema sjeveru i 11. kolovoza uplovili su u Rab. Jedna fotografija prikazuje ih kako silaze s broda na obalu, ali nisu sve fotografije bile tako čedne.

Kralj se baš na Rabu želio okupati gol, ali to nisu dopuštali tadašnji zakoni. Stoga su im otočke vlasti, da bi ugodili britanskoj kraljevskoj glavi, dale posebno dopuštenje za ulazak u obližnji zaljev Kandarola gdje je Edward mogao uživati s društvom u skrovitoj uvali i skinuti kupaće gaćice da bi izložio kraljevsku pozadinu suncu. Edward vjerojatno nikad nije bio svjestan da je tog dana utemeljio novu granu turizma – nudizam, od kojega su Rabljani odlično počeli zarađivati i idućih desetljeća došli na glas kao jedna od najljepših nudističkih destinacija na svijetu, pa su nakon njih to prihvatila i neka druga mjesta na našoj obali. 

zvonici

Fotografije s ljetovanja iscurile su u javnost nakon što su desetljećima stajale duboko sakrivene u obiteljskoj ladici bračnog para Hermana i Katherine Rogers, prijatelja Wallis Simpson koje je Edward ugostio na brodu. Zato se na nekim fotografijama vide i Herman i Katherine. Album je pronašla i konačno otkrila svijetu njihova unuka, a onda ga je dvije godine kasnije - u studenom 2018., dala na aukciju.

Kad se saznalo da su Edward i Wallis na Jadranu, ovamo su se sjatili brojni novinari iz cijelog svijeta, ne bi li fotografirali par čiju vezu nije blagoslovila britanska kraljevska obitelj. No, kao što je to i danas, tako je bilo i nekoć. Hrvatska obala ovakvim zvijezdama uvijek je pružala mogućnost za potpunu intimu iako je jahta plovila pod budnom paskom dvaju britanskih razarača Kraljevske mornarice - HMS Grafton i HMS Gloworm. Ipak, britanski puk ostao je uskraćen  za vijesti o tome gdje i s kim ljetuje odmetnuti kralj. A oni su bezbrižno prošetali Rabom i čak popili kavu u gradskom hotelu Grand Imperial. Njima u čast, u toj kavani i danas postoji tzv. 'Kraljevski kutak' s fotografijama slavnog para na kojima presretna Wallis nosi tamne cipelice i kratke bijele soknice, dok Edward VIII pomalo mrko gleda u kameru.

Posljednje dane krstarenja proveli su u Dubrovniku i iz Gradske luke, gdje su ostavili jahtu Nahlin, prošetali su Stradunom do tadašnjeg hotela Imperial, a današnjeg Hiltona, vjerojatno na piće. Inače, legenda kaže da je kralj, iznajmljujući jahtu za svoje društvo, čak posadi naredio da prije no što se ukrcaju, isprazne brodsku biblioteku, kako bi u nju mogle stati zalihe pića. Bio je to doista brod samo za dokono uživanje. Kao da je i sam kralj znao da su pred njim teški mjeseci odluke. Naime, njegova majka - kraljica Mary of Teck – naredila je sinu da odabere između krune i fatalne Wallis. Oboje nije mogao zadržati jer Wallis nije ni po čemu mogla postati kraljeva žena. Bila je dva puta rastavljena, nije bila plave krvi i nije bila anglikanka. Osim toga, u vrijeme njegovog vladanja ona još nije bila razvedena, pa iako su američke novine naveliko i naširoko pisale o tom skandalu, britanski mediji mudro su šutjeli. Dvor je vjerovao da će se Edward ipak predomisliti, no onda se saznalo da je ona uskoro slobodna žena.

Princ Harry: Meghan i ja nismo imali izbora, odluka nije lagana
Princ Harry: Meghan i ja nismo imali izbora, odluka nije lagana

Stoga je 16. studenog 1936. Edward pozvao na razgovor tadašnjeg premijera Baldwina u Buckinghamsku palaču i priznao mu da ima namjeru vjenčati se za Simpson čim parnica postane pravomoćna. Baldwin mu je odmah rekao moguće posljedice – da je brak moralno neprihvatljiv jer kralj je ujedno i poglavar crkve, pa narod neće tolerirati Wallis kao kraljicu. Osim toga ni svećenstvo neće to prihvatiti niti odobriti i nadbiskup Canterburyja Cosmo Gordon Lang, glasno je i jasno poručio da Edward mora otići s prijestolja.  
Molio je čak i da mu dopuste da on bude kralj, a da njoj nikad ne dodijele titulu kraljice,niti ijednu plemićku titulu, te da njihova eventualna djeca nemaju pravo na nasljedni red. Ovo rješenje, kako se kasnije nagađalo, smislio je budući slavni britanski ratni premijer Winston Churchill, koji je stao na Edwardovu stranu. Nažalost, ništa od toga nije mu bilo uslišeno. Baldwin mu je nudio tri izbora – ili se nikad ne oženiti za Wallis Simpson i ostaviti ju u statusu ljubavnice ili se oženiti i izazvati ustavnu krizu ili jednostavno abdicirati.

Stoga je Edward VIII nakon mnogo razmišljanja donio odluku – ostavlja prijestolje u zamjenu za ruku Wallis Simpson.. Dokumente o abdikaciji potpisao je 10. prosinca 1936. godine  kojima je pisalo:

'Izjavljujem svoju neopozivu odlučnost da se odreknem prijestolja za sebe i za svoje potomke i svoju želju da ovom instrumentu odricanja dodijelim odmah učinak'.

Dan kasnije, u večernjoj radijskoj emisiji, sad već samo kao princ, rekao je nekoliko rečenica koje će ući u povijest:

'Otkrio sam da je nemoguće nositi teški teret odgovornosti i obavljati svoje dužnosti kralja kao što bih to želio, bez pomoći i podrške žene koju volim… odluka je bila moja i samo moja… Druga osoba koja me zanima, do posljednjeg me trenutka nagovoriti na drugačiji smjer'. 

Već idući dan otputovao je u Austriju ali se nije mogao susresti s Wallis jer njezin razvod još nije bio pravomoćan.

Njegov brat, Albert vojvoda od Yorka, naslijedio je prijestolje kao George VI, a danas je poglavarka njegova kćer Elizabetha II
Jahta Nahlin kasnije je podana kraljevskoj obitelji iz Rumunjske za 120.000 funti i preimenovana je u Libertatea. Edward i Wallis vjenčali su se 3. lipnja 1937. godine, na rođendan pokojnog Edwardovog oca Georgea V. Na vjenčanje nije došao nitko iz kraljevske obitelji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Kate potresao skandal: Blijedu i ispijenu ulovili su je paparazzi
U SJENI MEGHAN MARKLE

Kate potresao skandal: Blijedu i ispijenu ulovili su je paparazzi

Službena Instagram stranica Kensington palače objavila je ipak fotografiju nasmijane Kate. U opisu su se zahvalili svima koji su im poslali dirljive poruke povodom njezina rođendana...

'Meghan ima potpunu kontrolu nad životom princa Harryja...'
STRUČNJACI:

'Meghan ima potpunu kontrolu nad životom princa Harryja...'

Harry želi da bude sretna i sigurna, a još bitnije, želi da ne pati kao njegova majka Diana. Ali, sad su Meghanini holivudski prijatelji postali i Harryjevi prijatelji, kažu stručnjaci koji tvrde da Meghan upravlja Harryjem
Kraljici dala otkaz pa sad opet može javno objaviti gole fotke
MEGHAN NA INSTAGRAMU

Kraljici dala otkaz pa sad opet može javno objaviti gole fotke

Također, ulaskom u kraljevsku obitelj Meghan se morala odreći davanja autograma, a članovima kraljevske obitelji nije bilo dopušteno glasanje te povezivanje uz bilo kakve političke položaje